/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ezek a legtöbbször visszatekert autók

2021. december 17. 17:50   |   Autoblog
címkék:  

A futásteljesítmény hamisítása az egyik leggyakoribb csalás a használt autók piacán. Törvénytelen módon feltornázza egy használt jármű árát, és tönkreteszi az autó birtoklásának élményét. A carVertical nemrégiben készült tanulmánya szerint a német prémium autók vásárlóit fenyegeti a legnagyobb kockázat, hogy visszatekert kilométerórájú autót vásárolnak.

A BMW M5 vezeti a listát

A leggyakrabban visszatekert órájú autók listájának meghatározásához az informatikai adatszolgáltató carVertical több mint 700 000 használtautó-történeti jelentést elemzett, amelyek 2020 novembere és 2021 novembere között készültek. Tizennyolc különböző piacot elemeztek, köztük Lengyelországot, Romániát, Magyarországot, Franciaországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Csehországot, Litvániát, Lettországot, Észtországot, Ukrajnát, Bulgáriát, Szerbiát, Németországot, Horvátországot, Oroszországot, az Egyesült Államokat és Olaszországot.

HU_1
Ahogy a futásteljesítmény adatok is mutatják, a BMW M5 a leggyakrabban visszatekert órájú autó, az ellenőrzött modellek több mint egyharmada hamis futásteljesítménnyel rendelkezik. Ez az egyetlen statisztika azonban alábecsüli a BMW-k kilométeróra visszatekerés problémájának mértékét – amint arra Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője nemrégiben rámutatott, a BMW-k uralják a listát:

“A TOP10-es lista felét ennek a gyártónak a modelljei teszik ki. Ez korrelál a használt BMW-k iránti kereslettel a különböző piacokon. Az adatokból az is kiderül, hogy a drága autók kilométer-számlálóját nagyobb valószínűséggel tekerik vissza, és ezt figyelembe kell venni, amikor egy használt autót keresünk. Pontosan itt jön jól az autó futásteljesítmény-ellenőrzése.”

A lista második és harmadik helyét a 7-es BMW, illetve a Subaru Outback foglalja el 33,4, illetve 31,8 százalékkal. Az Audi A8 volt az ötödik, míg sportosabb testvére, az A7 a tizedik helyet szerezte meg, ezek több mint egynegyedénél (25,8 százalék) hamisították meg a futásteljesítményt.

Matas Buzelis kifejti, hogy a prémium kategóriás járművek jelenlétének oka ezen a toplistán a magasabb profit lehetősége. A kilométerszámláló visszatekerése egy viszonylag olcsó és egyszerű folyamat, ami extra haszonnal kecsegtet a tisztességtelen autókereskedők számára.

A kibővített lista a 20 leggyakrabban visszatekert órájú autót tartalmaz ebben a tanulmányban.

A leggyakrabban visszatekert órájú autómodellek gyártási év szerint: a legrégebbi autók vezetnek

HU_2
Ahogy a kutatás is mutatja, használt autó vásárlásakor, különösen régebbi járműveknél, elengedhetetlen az autó futásteljesítményének ellenőrzése. A legnépszerűbb visszatekert órájú modelleket 2006 és 2016 között gyártották. Matas Buzelis autószakértő azonban hangsúlyozza, hogy van összefüggés a csalás esélye és az autó kategóriája között:

“A leggyakrabban visszatekert órájú autók listája nagyrészt prémium járművekből áll, de vannak gazdaságos modellek is, igaz, kisebb arányban. A Subaru, a Ford és a Volkswagen modellek ugyanolyan korúak, mint a magasabb kategóriájú járművek. Úgy tűnik, hogy az 5-15 éves autóknál a legvalószínűbb a futásteljesítmény hamisítása.”

A Ford Mustang a legújabb modell ezen a listán. Az erőteljes Mustang hatodik generációjának jövőbeli tulajdonosainak fokozott óvatossággal kell eljárniuk, és ellenőrizniük kell a korábbi futásteljesítmény-adatokat az interneten. A 2006-os BMW M5, a 2007-es 5-ös sorozat és az X5 tulajdonosainak azt is meg kell vizsgálniuk, hogy valós-e autójuk futásteljesítménye.

Matas Buzelis elmagyarázza, hogy a legújabb modelleknél kicsit bonyolultabb lehet a kilométer-számláló állásának megváltoztatása. Az újabb autók kevésbé népszerűek e téren a gyártásuk óta megtett kilométerek száma miatt: “Nincs értelme visszatekerni egy autó számlálóját, ha az mondjuk 50.000 vagy 80.000 kilométert mutat alapból, de a vásárlóknak érdemes utánanézni, hogy ez az adat valós-e vagy sem.”

A leggyakrabban visszatekert órájú autómodell üzemanyagtípus szerint: a dízelek száma általában magasabb

HU_3
A visszatekert számlálójú autómodellek többsége dízelmotorral van felszerelve. Ahogy Buzelis úr kiemeli, ez mindig is így volt: “A dízeleket úgy tervezték, hogy nagyobb távolságokat tegyenek meg, ami azt jelenti, hogy ezeknél nagyobb a futásteljesítmény-csalás valószínűsége. A dolgok azonban a jövőben változhatnak, mert a dízelek eladásai csökkennek.”

“Ha megnézzük a számokat, világosan látjuk, hogy a visszatekert órájú modellek 80-90 százaléka dízel. Vegyük például a Volkswagen Phaetont – 10 módosított számlálójú modellből kilencben van dízelmotor, és csak egy benzines.” A benzines és dízel BMW 6-osok számla szinte teljesen megegyezik, de ez azért van így, mert a benzines változatok sokkal népszerűbbek. Bizonyos esetekben egyes modellek kínálatában nem találhatók dízelmotorok. A BMW M5 és a Ford Mustang esetében a benzines változat az egyetlen lehetőség.

Következtetés: a futásteljesítmény-csalás jelentősen növeli a használt autók értékét, és tönkreteszi a tulajdonosi élményt

A carVertical elemezte ezeket az autókat, és ebből kiderült, hogy az elmúlt 12 hónap során ellenőrzött járművek 16,1 százalékánál fordult elő futásteljesítmény-hamisítás. Mivel ez a csalás meglehetősen gyakori a használt autók piacán, fontos az online autótörténet-ellenőrzés használata, hogy elkerüljük az áldozattá válást.

Míg a gazdaságos autók vásárlói számára valamivel kisebb ennek a kockázata, addig az 5 és 15 év közötti prémium osztályú dízelautókat vásárlók a leginkább veszélyeztetettek, mivel ez az a járműtípus, melynél a leggyakoribbak a csalások. A sportmodellek esetében is gyakran előfordul a visszatekerés, és az autó történetének online ellenőrzése nélkül történő vásárlás könnyen üzemeltetési rémálomhoz vezethet.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/