/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ezek azok az autók, amelyekkel elmehetnénk a Holdig

2020. március 16. 18:50   |   Autoblog
címkék:  

A statisztikák szerint az autók csupán egy százaléka jut túl a 320 ezer kilométeres futásteljesítményen. Egy amerikai szervezet nem volt rest kideríteni, hogy valóban így van-e. Nem kevesebb, mint 15,8 millió járművet vizsgált meg, hogy megállapítsa, mely típusoknál a legnagyobb a hosszútávfutók aránya.

A kifejezetten az új és használt autók vásárlói számára létrehozott online autókereső szolgáltatás, az iSeeCars.com több mint 15,8 millió autót vizsgált meg, hogy kiderítse, melyek bírják a legtovább. A maximális objektivitás érdekében szigorúan olyan járművekre korlátozták a keresést, amelyek jelenleg is gyártásban vannak, és kizárták az elemzésből a kis példányszámú típusokat; arra voltak ugyanis kíváncsiak, hogy 2020-ban milyen új autót vegyen az az ügyfél, aki a szokásosnál tovább tervezi használni járművét.

A megvizsgált adatmennyiségből matematikai modell segítségével állapították meg, hogy egy adott típus példányai milyen százalékban fogják elérni a 200 ezer mérföldes (322 000 km) futásteljesítményt, méghozzá értelemszerűen használatra alkalmas műszaki állapotban. Egy átlagos autóhasználó számára felfoghatatlan ez a távolság, helyezzük ezért kontextusba: akkora futásteljesítményről beszélünk, mintha nyolcszor megkerültük volna a Földet – vagy mintha egy képzeletbeli Föld-Hold autópályán már majdnem célba értünk volna (amikor a két égitest a legközelebb van egymáshoz, távolságuk 356 500 km).

A várakozásoknak megfelelően nem minden járműtípus alkalmas ekkora távolság magabiztos megtételére. A felmérés szerint ugyanis az átlagos személyautókat nem ilyen futásteljesítményre méretezik: ezer családi kocsiból mindössze hét tesz meg 320 ezer kilométernél többet élete folyamán. Szintén ritkábbak az átlagnál az extrém magas futásteljesítményű szabadidőjárművek (0,9%-uk jut el idáig). Ez nem feltétlenül a műszaki képesség, sokkal inkább felhasználói mentalitás kérdése: ebben a szegmensben jóval kisebb futásteljesítmény is elriasztja a potenciális vásárlókat, ezért az eladók igyekeznek korábban túladni autójukon.

Más a helyzet a munkára termett, alvázas, összkerékhajtású pickupokkal: az iSeeCars.com adatai szerint csaknem kétszer annyi platós kisteherautó (1,8%) jut el 340 ezer kilométerig, mint bármi más.

Az alábbi táblázatok a kutatások eredményét mutatják, szegmensenként bemutatva az öt legjobb autót (vagy kevesebbet, ha az elemzők nem találtak öt olyan modellt, amelyik meghaladta az adott kategória átlagát). A modellek melletti százalékos értékek azt jelzik, hogy az eladásra kínált járművek hány százaléka futott 320 ezer kilométernél többet; a fejlécben az adott szegmens átlagos százalékértékét látjuk.

föld-hold 1

Ami a 320 ezer kilométert legnagyobb valószínűséggel megtenni képes márkák rangsorát illeti, a Toyota magasan vezeti a mezőnyt 1,8 százalékos értékkel – ez azt jelenti, hogy egy tetszőleges Toyotának csaknem kétszer akkora az esélye arra, hogy a hatalmas távolság megtétele után is eladható (azaz műszakilag megfelelő állapotú) maradjon, mint egy átlagos személyautónak. Hogy ezen belül mely típusokat érdemes megvásárolnia azoknak, akik biztosra szeretnének menni, az alábbi táblázat második oszlopa tartalmazza. A Toyota Land Cruiser 15 százalékot meghaladó százalékos értéke nem mást jelent, mint hogy a típus minden hatodik példánya jó eséllyel többet fog futni 320 ezer kilométernél.

föld-hold márka

Habár már a 320 ezer kilométeres futásteljesítmény is túlmutat az átlagos autóhasználaton, az iSeeCars.com munkatársai még tovább emelték a tétet: matematikai modelljüket kiterjesztve képzeletben 300 ezer mérföldig, azaz 480 ezer kilométerig pörgették előre a kilométer-számlálót. A csaknem félmillió kilométeres futásteljesítményre az eladott autók alig 0,3 ezreléke (0,03%) lesz képes – azaz minden száz autóból, amely még vidáman fut 320 ezer kilométernél, csak három jut el a 480 ezerig. Ezek többsége pedig Toyota Land Cruiser lesz: az ikonikus terepjáró 1,5 százalékos értéke azt jelenti, hogy egy Land Cruiser másfélszer nagyobb biztonsággal tesz meg 480 ezer kilométert, mint bármely más típus 320 ezret.

föld-hold 3

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/