/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ezek nélkül ne induljunk útnak

2013. június 14. 16:50   |   Autoblog
címkék:  

A nyár elérkeztével a nyaralási szezon is kezdetét veszi; sokan indulnak rövidebb vagy hosszabb útra autójukkal. Indulás előtt azonban nem szabad kihagyni a gépjármű műszaki állapotának ellenőrzését és a megfelelő dokumentumok beszerzését, ugyanis egy esetleges meghibásodás vagy baleset – különösen külföldön – sok bosszúságot okozhat.

A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata minden évben igyekszik felhívni az autósok figyelmét a nyári utazások közeledtével szükséges teendőkre. A 9 000 járműből álló flotta kezelője tapasztalatból tudja, hogy milyen eshetőségekre kell felkészülni az utazás előtt, illetve azt is, hogy milyen iratokat és dokumentumokat kell maguknál tartaniuk a nyaralás alatt.

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében mindig megfelelő műszaki állapotban lévő autóval induljunk útnak. A LeasePlan által kezelt cégautók a kötelező és rendszeres szervizeknek köszönhetően bármikor készen állnak hosszabb távok megtételére. Minden esetben ajánlott egy plusz biztosíték-szettet és pótkulcsot magunkkal vinni az útra, és ne feledkezzünk meg a fényvisszaverő mellényről sem, amely nemcsak a vezető számára, hanem az utasoknak is kötelező, sőt egyes nemzeteknél a szemüveges sofőröknek plusz szemüveget is tartaniuk kell az autóban.

„Külföldi utazáskor érdemes körültekintően tájékozódni és felkészülni a célországban várható körülményekre és szabályozásokra. Nyaralás előtt nem csupán a forgalmi engedély, a műszaki vizsga és a biztosítás érvényességét szükséges ellenőrizni, hanem arról is meg kell győződni, hogy utóbbit elfogadják-e abban az országban, ahova utazunk és azokban, melyeken keresztül haladunk” – tanácsolja Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Mivel az útiokmányok ügyintézési ideje gyakran három hétig is elhúzódhat, ne hagyjuk ezt az utolsó pillanatra, mert könnyedén meghiúsíthatja az utazást. A Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítás az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Svájcban is érvényes, azonban fontos, hogy a biztosítási okmányokat ne hagyjuk otthon. Az EU-n belüli utazáshoz szükség van a biztosítást igazoló zöld kártyára is, mert ezzel igazolható a kötelező felelősségbiztosítás érvényessége. Célszerű az otthoni biztosítótársaságtól beszerezni az európai baleset-bejelentő lapot, így a külföldön bekövetkezett baleset esetén ez a szabványdokumentum megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.

Az előre tervezett utazások során a nyári csúcsforgalmat, mely leginkább a hónapok közepén lévő hétvégékre és a július végi-augusztus eleji időszakra esik, érdemes elkerülni. Útnak indulás előtt hasznos lehet tájékozódni az éppen aktuális útmunkálatokról és közlekedési fennakadásokról, valamint utánanézni a külföldi országok sebességkorlátozásainak és útdíjainak. Az autópályadíjak mértéke és a fizetés módja országonként eltérő. Németországban több mint 12 ezer kilométernyi jó minőségű autópályát használhatunk ingyenesen, míg Ausztriában és Szlovéniában matrica vásárlásával, Horvátországban és Olaszországban pedig a kapus rendszernél válthatjuk meg az útdíjat.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes feljegyezni Európa egységes vészhívószámát, a 112-es nemzetközi számot, amelyet tárcsázva könnyedén eljuthatunk a megfelelő segítséghez. A hívás ingyenes, mobiltelefonról és telefonfülkéből is éjjel-nappal hívható. A szám az Európai Unió mind a 27 tagállamában, valamint Horvátországban, Izlandon, Liechtensteinben, Monacóban, Norvégiában, Törökországban és Svájcban is elérhető.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/