/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ezentúl a haszongépjárművek is automatikusan fékeznek, ha gyalogos lép eléjük

2016. augusztus 12. 16:55   |   Autoblog
címkék:  

Az okostelefonos játékok, üzenetfolyamok és videók korában egyre gyakoribb jelenség, hogy egy gyalogos figyelmetlenül sétál át az úton. A Ford ezért most olyan technológiát honosít meg, amelynek révén a haszongépjárművek is érzékelik az úttestre lépő gyalogosokat, és automatikusan fékeznek, ha a vezető nem reagál a figyelmeztetésre.

Az eredetileg személyautókhoz kifejlesztett, és először a Ford Mondeóban bemutatott gyalogosészlelés funkció a szélvédő mögött elhelyezett kamera és a lökhárítóba épített radar jeleit dolgozza fel, majd összeveti azokat a „gyalogos alak” adatbázis tartalmával, így különböztetve meg az embereket például a fatörzsektől vagy az útjelző tábláktól.

A Transit és a Transit Custom modellekhez immár megrendelhető Gyalogosészlelés technológia még arra is képes, hogy előre jelezze a veszélyt, ha egy gyalogos még a járdán halad, de keresztezheti a közelgő jármű útját. Ez az első alkalom, hogy ez a technológia ilyen méretű haszongépjárművekhez is elérhető.

A hivatalos adatok szerint 2004 és 2013 között több mint 70 ezer gyalogos vesztette életét az európai utakon. Ugyanakkor nemrégiben a Ford is elkészített egy felmérést, hogy jobban megértse, mi tereli el a gyalogosok figyelmét, amikor olyan helyen sétálnak át az úton, ahol nincs kijelölt gyalogátkelőhely. Az okostelefon-használók nagy része (57 százalék) elismerte, hogy ilyenkor is használja készülékét, közel felük (47 százalék) pedig telefonál is ilyenkor.

A mérnökök zárt pályán, életnagyságú bábukkal tesztelték a rendszert, majd hónapokat töltöttek azzal, hogy a világ különböző, gyalogosoktól hemzsegő nagyvárosaiban (például Párizsban és Amszterdamban) valós körülmények közt ellenőrizzék és finomítsák a berendezés működését, több mint 10 ezer kilométernyi tesztút során bizonyítva, hogy a rendszer tökéletesen működik.

A vészfékezési rendszer – más néven az ütközésre figyelmeztető rendszer – működése többlépcsős. Ha a rendszer gyalogost észlel, és úgy értékeli, hogy fennáll a gázolás veszélye, a vezetőt először hangjelzés, valamint a műszerfalon felvillanó fényjelzés figyelmezteti. Ha a vezető nem reagál, a rendszer a féktárcsák és a fékbetétek közti távolság csökkentésével rövidíti le a fékhatás felépüléséhez szükséges időt. Ha az autós továbbra sem tesz semmit, a berendezés önálló fékezéssel csökkenti a jármű sebességét.

A gyalogosészleléssel felszerelt legújabb Transit és Transit Custom modellek immár Európa-szerte megrendelhetők, akárcsak a vadonatúj 2,0 literes Ford EcoBlue dízelmotorral hajtott változatok. Az új modellek vásárlói további fejlett technológiák közül is választhatnak, növelve autójuk biztonságát és kényelmét; ilyen például az adaptív sebességtartó automatika, a közlekedési tábla felismerés és az oldalszél stabilizálás.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/