/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Fél évszázados lett az első vízhűtéses Volkswagen

2020. október 27. 19:15   |   Demcsák Gergely
címkék:  

„Szeretjük a K70-et, mert egy új korszakot nyit a Volkswagen életében” – szólt a reklámszlogen a Volkswagen K70 piaci bevezetésekor, 50 évvel ezelőtt. Vízhűtéses frontmotorjával, elsőkerék-hajtásával és modern formatervével a középméretű szedán valóban új időket jelentett.

A Volkswagen K70 1970. október 20-án mutatkozott be a sajtónak Salzgitterben, a gyártására létrehozott üzemegységben. Szakított a korábbi formulával, vízhűtéses motorjával és fronthajtásával új irányvonalat jelölt ki, amely később egyértelmű sikert hozott, gondoljunk csak a Golfra és a Passatra. A K70 egyedülálló alvázzal és független felfüggesztéssel bírt, nagyon hosszú tengelytávja pedig kifejezetten tágas utasteret és kiváló kezelhetőséget eredményezett.

A K70 esetében az aktív és passzív biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek a mérnökök. A kocsi megerősített utascellával, első és hátsó gyűrődőzónákkal, hátul elhelyezett üzemanyagtartállyal és biztonsági öv előkészítésekkel hagyta el a gyárkaput, ami akkoriban új mércét állított. A ma is vonzó formaterv egyébként Claus Luthe munkája, aki akkoriban az egyik legjelentősebb autótervezőnek számított. Kézjegye az olyan későbbi Volkswagen modelleken is tetten érhető, mint a Golf és a Polo.

A 79 éves Karl-Günter Queißer jelen volt a K70 bemutatkozásánál, és a salzgitteri gyárban kezdett el dolgozni fényezőként. Hamar meggyőzte őt a kocsi, 1971-ben vásárolt is egyet magának. Addig Bogarat vezetett, így a váltás nagy volt a számára. Három darab K70 után egy Golf is megjelent a garázsában, ma pedig egy K70 LS-sel és egy nyolcas Golffal jár. Azzal, hogy megvásárolta a K70-et, egy álom vált valóra számára és rendszeresen el is viszi a kocsit különböző versenyekre és szervezett túrákra.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/