/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Felfújható gyermekülést fejlesztett a Volvo

2014. április 14. 21:00   |   Autoblog
címkék:  

A gyermekülések közismerten terjedelmesek, nehezen mozdíthatóak és körülményesen rögzíthetőek. A Volvo Cars egy úttörő technológia felhasználásával ezért kifejlesztett egy könnyű, felfújható, menetiránynak háttal rögzíthető gyermekülés koncepciót. Az ülés biztonságos, könnyű az összecsomagolása és a hordozása, valamint lehetővé teszi, hogy a szülők számos olyan helyzetben is használhassák, amelyben a piacon elérhető gyerekülések már nem bizonyulnának praktikusnak.

Az új ülés tervezője Lawrence Abele, a Volvo Los Angeles-i Tervezési Központjának design menedzsere, az ülés tervrajzain dolgozva két gyermekére gondolt. „Amikor a két kicsivel külföldön éltünk, állandóan repülőterek és taxik között vonszoltuk a terjedelmes gyermeküléseket. Sokunknak komoly próbatétel kisgyerekkel utazni, így bármilyen, a szülők életét megkönnyítő segítség nagyon jól jön.”

Legyen szó nagyszülőkről vagy barátokról, az elképzelés új lehetőségeket rejt azok számára, akik a gyerekeinkre vigyáznak, és kifejezetten könnyen mozgatható, szállítható gyerekülésre van szükségük. Akkor is nagyon kényelmes, ha taxival, busszal vagy bérelt autóval kell utazni, hiszen ezekben a helyzetekben – érthető okokból – egyébként csak az éppen adott biztonsági megoldásokkal kellene beérni.

Az ülésnek újszerű pumparendszere van, amely csendes és hatékony. Kevesebb, mint 40 másodperc alatt felfúvódik, és a beépített pumpa segítségével le is ereszthető. Az ülés összsúlya nem éri el az 5 kilogrammot, vagyis feleannyit nyom, mint más, manapság használatos ülések, ráadásul a folyamatos Bluetooth összeköttetésnek köszönhetően egy sor lehetőséget kínál, mint például a távirányítású felfújást. A gyerek sok egyéb holmijával együtt elfér egy sporttáskában.

Az ülés prototípusához egyedülálló anyagot, az úgynevezett varrás nélküli szövetet használtak. Felfújva ez az anyag nagyon erős, és különösen nagy belső nyomást is elbír. A hajózásban elég elterjedt ez a technológia, eredetileg pedig a hadsereg fejlesztette ki felfújható repülőgépekkel kísérletezve.

A felfújható gyermekülés menetiránynak háttal helyezkedik el, mivel a kisgyerekek számára ez a legbiztonságosabb utazási mód.  A gyerekek nyaka még fejlődésben van és nem olyan erős, mint a felnőtteké. Frontális ütközésnél a menetiránnyal szemben ülők feje előre csapódik, nagy terhelésnek kitéve ezzel a nyakat. A gyerekeknek ezért külön tartókra és támasztókra van szükségük, és menetiránynak háttal kell ülniük legalább 3-4 éves korukig.

A Volvo 50 éve kötelezte el magát a gyermekbiztonság iránt. Íme, néhány fontos mérföldkő:

1964 – Az első gyerekülés prototípusa

Az ötletet az adta, hogy az űrhajósok is a menetiránynak háttal rögzítve utaznak. A legelső gyerekülés prototípusát Bertil Aldman fejlesztette ki, aki eredetileg orvos volt, majd a Chalmers Műszaki Egyetem közlekedésbiztonsági professzora lett. A Volvo Cars szorosan bevonódott a fejlesztésbe és a tesztelésbe, amelynek eredményeként jött létre a PV544 gyermekülés prototípusa.

1967  – Átfordítható első utasülés speciális gyermek-háttámasszal

Az első megvásárolható gyerekülés az átfordítható első utasülés volt. Kiegészítésként kipárnázott háttámasszal és biztonsági övekkel látták el, amelyek biztonságosan rögzítették a menetiránynak háttal utazó gyereket. Ezt a megoldást az akkor bevezetett Volvo Amazon tartozékaként árusították.

1972  – A Volvo első menetiránynak háttal rögzíthető gyerekülése

A menetiránynak háttal elhelyezett gyereküléseket úgy tervezték, hogy alátámasszák a nyakat és nagyobb területre terítsék szét a frontális ütközés által keltett erőket. A frontális ütközések a leggyakoribb és rendszerint a legsúlyosabb behatással járó helyzetek.

1976  – A világ első ülésmagasítója

A három-négy éves kor feletti gyerekek már a menetiránnyal szemben utaznak a hátsó ülésen, övvezető ülésmagasítón a szabványos biztonsági övvel rögzítve. A Volvo Cars biztonsági irányvonala szerint a gyerekeknek mindaddig ülésmagasítót kellene használniuk, amíg el nem érik a 140 centiméteres testmagasságot vagy a 10 éves kort. Ülésmagasítóban utazva 75%-kal alacsonyabb a kockázata annak, hogy a gyermek megsérül, mintha becsatolás nélkül ülne a hátsó ülésen.

1990 – A világ első integrált ülésmagasítója

Az első integrált ülésmagasítót a Volvo 960 hátsó ülésének közepébe építették, leleményesen le- és kihajtható változatban. A hátsó ülés két szélén beépített, felhajtható, két gyereküléses változat először 1995-ben jelent meg a Volvo S40 modellben.

1999 – A világ első, menetiránynak háttal rögzített ISOFIX ülése

A világ első szabványosított, autóba integrált ISOFIX berendezése valójában két, menetiránynak háttal elhelyezett gyerekülés egyben. Mindkét ülés – egy a csecsemőknek, egy pedig a négy évnél fiatalabb kisgyermekeknek – ugyanabba az ISOFIX keretbe illeszthető.

2007 – A világ első kétállású, integrált ülésmagasítója

A kétállású integrált ülésmagasítót a Volvo V70 kombiban vezették be. A két állás kétféle ülésmagasságot biztosít, ennek köszönhetően a biztonsági öv megfelelően felfekszik függetlenül a gyermek testalkatától. Az ülésmagasítóhoz illeszkedik a gyermekre állítható biztonsági öv és a biztonsági öv terheléskorlátozója.

2014 – Felfújható gyerekülés koncepció

Az egyelőre még a fejlesztés fázisánál tartó innováció könnyen behelyezhető, ugyanakkor egy kis táskában is elfér, ha éppen nem használják. Ezt azt jelenti, hogy az ülés könnyen áttehető egyik autóból a másikba, a repülőutaknál vagy más utazás során pedig elfér a kézipoggyászban.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/