/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Gyengén indult az év

2013. február 01. 14:50   |   Autoblog
címkék:  

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékelése szerint idén januárban 26 százalékkal kevesebb személyautót (3649 db) és kishaszonjárművet (650 db) helyeztek forgalomba, mint a tavalyi év első hónapjában. A motorkerékpár piac sem lendült fel (-22%, 35 db), egyedül nagyhaszonjárműből fogyott több (+87%, 297 db).

A személygépjármű forgalomba helyezés 2012. januárhoz mért jelentős elmaradásának fő oka, hogy az előző év január elsején csökkent drasztikusan a regisztrációs adó, emiatt jó néhány 2011 végén megrendelt gépjármű forgalomba helyezését az ügyfelek 2012-ben kérték. Ez a hatás minden bizonnyal, de csökkenő mértékben a februári és márciusi eladási darabszámok viszonyításánál is szerepet fog játszani.

Az értékesítésben 70-80%-os arányt képviselő céges vásárlások jelentős mennyiségi bővülése nem várható, de kismértékű növekedésre számíthatunk. 2013-ra a magánvásárlók lassú visszatérése mozdíthat elsősorban a piacon, amelyhez a gépjármű finanszírozás élénkülése is szükséges.

A kishaszonjárművek értékesítése 2012 második félévében megtorpant, így az eredmény végül visszaesés lett. Ez részben a magánhasználatra is vásárolt kishaszonjárművek forgalmának megtorpanásából, részben a használók takarékosabb gazdálkodásából adódik. Az MGE véleménye szerint jelentős előrelépés itt sem várható 2013-ban.

A nagyhaszonjárművek forgalomba helyezése esetében a 2011. évi jelentős előrelépés és piaci növekedés után várható volt némi megtorpanás, amely kisebb lett, mint amire számítani lehetett. Ezen a piacon szolid emelkedés várható.

A motorkerékpár piacot sújtja most már negyedik éve legsúlyosabban az értékesítési válság. Annak ellenére, hogy a 125 ccm hengerűrtartalmú motorok az év tavasza óta vezethetők „B” kategóriás jogosítvánnyal, a várt és más európai országokban tapasztalt jelentős forgalomnövekedést ez a lehetőség sem motiválta. Ennek megfelelően az előrejelzésünk itt is nagyon óvatos a növekedés tekintetében. A januári értékesítési volumen a termék szezonális jellege miatt is rendkívül alacsony.

Általánosságban elmondható, hogy 2008 óta drasztikusan lecsökkent kereskedői és szerviz kapacitás fenntartásához hosszabb távon a továbbra is alacsony volumenű és rossz szerkezetű (a céges piac jelentősen eltúlzott aránya) piac fennmaradása súlyos problémát jelenthet a legális szakmára nézve, hiszen az ellátatlanul maradó területekre áramlanak elsősorban a feketegazdaság szereplői kereskedelmi és javítói vonalon egyaránt. A Parlament által elfogadott jogszabály, mely 2013 januárjától lehetővé teszi, hogy a céges autók javítási és karbantartási ÁFA tartalma 50%-a visszaigényelhető, fontos lépés a javítói ágazat tisztítása érdekében, amelyet továbbiaknak kell követniük. Meg kell akadályozni a legális szféra számára lehetetlen versenyhelyzetet okozó import gépjármű ÁFA csalásokat, a feketeszervizek működését részben új jogszabályokkal, részben a hatályos jogszabályok következetes alkalmazásával.

A jelentősen növekvő használtautó import szerkezete igen kedvezőtlen irányt vett. 2008 és 2012 között az 1-5 éves korú használt autók aránya 76%-ról 25%-ra esett vissza, miközben a 11-15 éves autók aránya 5%-ról 34%-ra, a 15 évnél idősebb autók aránya pedig 3%-ról 21%-ra emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy az ország Európa roncstemetőjévé válásának folyamata beindult, mivel a behozott használt autók 55%-a idősebb 11 évesnél.

Ez senkinek nem lehet érdeke. A használtautó importon belül 30%-ot képviselnek a magas fogyasztású prémium autók, ami indokolatlanná teszi a használt import körüli olyan szociális kommunikációt, hogy a szegényebb rétegeknek olcsón kell autóhoz jutniuk. Ezen autók üzemeltetési költségei magasak, így semmi nem indokolja, hogy a szegénységgel bármiféle kapcsolatba hozzuk ezek behozatalát. A rendkívül öreg autók behozatalának akadálytalanná tétele káros a környezetre és még azoknak az anyagi érdekeit sem szolgálja, akik ezeket megvásárolják. Valamennyi magyar ember érdeke, hogy az állam akadályozza meg az ország roncstemetőjévé válását.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/