/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hamarosan indul a fapados Dakar

2014. január 07. 11:00   |   Autoblog
címkék:  

Néhány hét múlva, 2014. január 24.-én immár 9. alkalommal vágnak neki a 9000 km-es távnak a világ legnagyobb alternatív autós versenyének résztvevői. A Szabó Gaál András (akit rádiós tevékenysége miatt sokan Villám Gézaként ismernek) által 2005-ben kezdeményezett alacsony költségvetésű Dakar mára a legnagyobb amatőr versennyé nőtte ki magát.

Ez az egyetlen, bárki által elérhető autós futam, amely azonban férfias kihívást jelent, elegendően hosszú és nehéz ahhoz, hogy a résztvevők próbára tegyék képességeiket, s nem mellékesen egy életre szóló élményt szerezzenek. Két kontinens, 9 ország, autópálya, autóút, kövesút, földút, kősivatag, homoksivatag, úttalan utak, ez a Budapest-Bamako. A verseny egyébként  nem a gyorsaságról szól, hanem arról, hogy végig tudod-e csinálni, hogy fel tudod-e találni megad a szokatlan körülmények között és hogy tudsz-e segíteni másokon, afrikai embertársaidon. Nem az győz, aki a leggyorsabb, hanem aki a legügyesebb, a legkitartóbb és a legrátermettebb.

Az útvonal elindul a budapesti télből, érinti Szlovéniát majd a francia Riviérát, ahol hajóra száll a társaság és Marokkóban folytatja útját. A kősivatagos holdbéli tájak után Mauritánia aranysárga homokhegyei következnek, majd a fekete kontinens sokfajta arcát ismerhetik meg a résztvevők Nyugat-Szahara, Szenegál, Mali és Gambia úttalan útjain.

A verseny az idén is három kategóriában várja a résztvevőket. A verseny kategória igazából GPS tájékozódási verseny, ahol persze nem mellékesen soha nem járt tájakon kell megtalálni a helyes pontokat. A túra kategóriában indulók egyetlen feladata a biztonságos célba érkezés, ami számukra több nézelődést, a városokkal és a falvak lakóival való ismerkedést tesz lehetővé. A Spirit kategóriában az “ipari műemlékkel”, azaz a 30 évesnél öregebb járgányokkal indulókat várják, jellemzően a trabantosokat, a ladásokat, a kispolszkisokat, a régi bogarasokat, vagy a rút kiskacsásokat…

A Silver Arrow Team a Bamako Rally-n

A szervezők szerint november elején már majdnem minden hely betelt a három kategóriában. Az indulók egyike a Silver Arrow Team.

A Silver Arrow Team kéttagú, a csapatot Bodnár István és Király Attila alkotja. Bodnár István 41 éves, külföldre szakadt hazánkfia, Norvégiában él és dolgozik. Király Attila 28 éves, 7 éve Írországban egy nagy áruházlánc alkalmazottjaként keresi kenyerét. A két magyar egy baráti összejövetelen döntötte el, hogy valóra váltják álmukat, s elindulnak a Budapest-Bamako rallyn, így 2014. január 24-én ők is útra kelnek. Harmadik útitársuk a Silver Arrow névre keresztelt, nem éppen fiatal, ír születésű Seat Inca, amely már szinte egész Európát bejárta.

A Silver Arrow Team az amatőrök között indul. Ebben a kategóriában nincs pénzdíj, nincs verseny és nincsenek különleges feladatok. De épp elég két hét alatt megtenni a mintegy 9000 km-es távot, ami 400-600 km-t jelent naponta, s az út első napjait leszámítva bizony nem autópályán, sőt még csak nem is kövezett vagy aszfalt úton kell haladni. Akik ebben a kategóriában indulnak, azok az élményért autóznak, a soha nem tapasztalt körülményekért, a helyi lakossággal történő találkozókért, a buliért, s nem utolsó sorban azért, hogy az otthonról hozott adományokat a kiválasztott kórháznak, vagy falu fiatalságának átadják, hogy így is könnyítsék némiképp az ottaniak életét. Az előző években az ajándékok között elsősorban egészségügyi és iskolai eszközök voltak, de a résztvevők ajándékoztak mentőautókat, inkubátorokat kórházaknak, számítógépeket iskoláknak, vagy éppen pénzadományokat iskolák befejezésére.

A Silver Arrow Team támogatókat keres

A csapat tagjai saját maguk is évek óta gyűjtenek a nagy útra, de az egyértelmű, hogy csak támogatók segítségével tudják megvalósítani céljukat. A segítség természetesen lehet anyagi hozzájárulás, hiszen az autó felkészítése és maga az út komoly erőfeszítést követel, de szívesen vennének kisebb ajándékokat, mint pl. tollakat, ceruzákat, füzeteket, hátizsákokat, sporteszközöket, cipőket, labdákat, játékokat, ruhákat. Olyan cikkeket keresnek, amelyek feltétlen haszonnal bírnak az afrikai gyerekek számára. A szervezők garantálják, hogy az adományok biztosan oda érkezzenek ahova azokat szánták. (Számos, az adományok fogadtatásáról készített videó is megtalálható a rally honlapján.)

Amit a támogatásért a Silver Arrow Team nyújtani tud:

–         matrica elhelyezése az autón,

–         egy-egy cég saját ajándékának célba juttatása, s arról videofelvétel készítése;

–         az egész út dokumentálása, arról film készítése, amelyet a Támogató saját céljaira használhat fel.

A Budapest-Bamako rallyról 2014-ben a Discovery Channel is filmet forgat, és már több ország tv-társaságai is jelezték, hogy a csapatokkal tartanak. Mindennek köszönhetően nő az út népszerűsége és a tematikus tv-csatorna jóvoltából a Támogatók is viszont láthatják saját nevüket, adományaik átadását és azok fogadtatását.

Szeretnénk, ha az Autóblog minél több olvasója döntene úgy, hogy lehetőségeihez képest segítő kezet nyújt a csapatnak!

Kérjük az Autóblog olvasóit, hogy ötleteikkel, konkrét javaslataikkal a következő elérhetőségeken keressék a csapat tagjait, akik készséggel állnak rendelkezésükre!

Bodnár István, tel.: +4796979405, e-mail: szajbergyerek06@freemail.hu

Király Attila, tel.: +353870641534,  e-mail: atee46@gmail.com, vagy  a következő weboldalon: www.silverarrow5.webnode.hu


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá
Még nem érkezett hozzászólás.

*/