/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hamarosan Mazda-jelmezbe bújik a Toyota Yaris

2021. október 19. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

Az Észak-Amerikában évek óta működő stratégiát akár már a jövő évtől megfordíthatja a Mazda Európában: városi kisautót kereső ügyfeleinek a Toyota többszörösen díjnyertes típusának, a Yarisnak az átcímkézett változatát kínálja. Az átalakulást még nem erősítették meg hivatalosan, de az egyetlen észszerű lehetőség.

Kevés olyan jól működő, harmonikus partneri kapcsolat van az autóiparban, mint amit a Toyota és a Mazda ápol már hosszú évek óta. A két vállalat 2015-ben formálisan is technológiai fejlesztési együttműködési szerződést írt alá, 2018-ban pedig megnyitották közös gyáregységüket Észak-Amerikában.

A stratégiai kooperáció keretében a cégek elsősorban hajtáslánc-technológiáikat osztják meg egymással, a Mazda a belső égésű motorok, a Toyota pedig a részben és teljesen villamosított (azaz hibrid és elektromos) rendszerek szakértőjeként erősíti a szövetséget. Ezeken túlmenően azonban egy sor fontos, noha kisebb jelentőségű együttműködésre is sor került a két vállalat között, így például 2015 óta a Mazda mexikói üzeme gyártotta és szállította az észak-amerikai piacokon Toyota Yarisként értékesített kisautót: egy átcímkézett Mazda2-est.

Most minden jel arra utal, hogy 2022-től a Toyota viszonozza a szívességet, de nem Észak-Amerikában, hanem Európában, és nem kizárólagosan. Egy tavalyi jelentésben már olvashattunk arról, hogy a Mazda egy „Yaris Hybrid alapú modellel” bővítené portfolióját, elsősorban a flottaemissziós értékek csökkentése érdekében. Az információk arra engedtek következtetni, hogy a Mazda esetleg átemeli a Yaris Hybrid hajtásláncát a következő, negyedik generációs Mazda2 modellbe, ám úgy tűnik, ennél is egyszerűbb utat választottak.

A Mazda egyik európai fejlesztőközpontjának parkolójában ugyanis újságírók egy leragasztott márkajelzésű Toyota Yarist fényképeztek. Ez pedig iparági szakértők szerint kizárólag úgy értelmezhető, hogy a vállalat teljes egészében átveszi a Toyota városi kisautóját – magyarul a franciaországi Valenciennes-ben működő Yaris-gyártósoron, változatlan műszaki paraméterekkel készül majd az új generációs Mazda2 Hybrid. A technológia a Toyota-vásárlók számára már ismerős, a Mazdánál viszont új korszakot nyithat a takarékosságban.

A tavaly nyáron bevezetett Yaris háromhengeres, 1,5 literes benzinmotorja és állandó mágneses villanymotorja együttesen 116 lóerőt bocsájt a vezető rendelkezésére. Az autó 9,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége 175 km/óra, WLTP norma szerinti átlagos üzemanyag-fogyasztása pedig mindössze 3,7 l/100km.

A Toyota Yaris átcímkézése fontos szerepet játszik a Mazda azon célkitűzésének megvalósításában, hogy 2025-ig tizenhárom új, részben vagy teljesen elektromos típust (konkrétan öt hibridet, öt plug-in hibridet és három villanyautót) vezessen be a világpiacokon.

Az álcázás miatt egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, hogy milyen változtatásokkal készülnek megkülönböztetni egymástól a két modellt: a külső és belső márkajelzéseken túl nyilván lecserélik a digitális kijelző indítógrafikáját, de elképzelhető, hogy az orrkialakítást, illetve a hátsó lökhárítót is saját képére rajzolja át a Mazda.

A modern LED-es fényszórók korában nem lehet nagy feladat márkaspecifikus világítótestekkel igazítani a típus azonosságán, a műszaki tartalom viszont teljes egészében azonos lesz – nem is lehet más, hiszen egy korábban már homologizált modell nagyságrendekkel gazdaságosabban vezethető be a piacra.

Arról egyelőre nem született végleges döntés, hogy a Mazda folytatja-e bizonyos piacokon a lassan kiöregedő, harmadik generációs Mazda2 forgalmazását.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/