/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hazai autópiac – magánvásárlók továbbra sincsenek

2012. szeptember 09. 19:24   |   Autoblog
címkék:  

Augusztus hónapban összesen 3593 új személygépkocsi került forgalomba Magyarországon, ami 3%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az első nyolc hónapban összesen 35 799 új személyautó talált gazdára, tehát a tavalyi évhez viszonyítva 18%-kal nőtt a forgalomba helyezések száma.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint az év végére a piac növekedése meghaladja majd a 2011. évi szintet, és hónapról hónapra pozitív trendet mutatva végül is az előre jelzett 10% körüli növekedést fogja hozni.

A trend a kilábolás felé mutat akkor is, ha a volumen még messze alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához a jelenlegi formában elegendő lenne. Az új személyautó értékesítés több mint 70%-a céges vásárlás, így a kereskedelem számára fontos magánvásárlók továbbra sem kerültek elő. Mivel a céges gépjármű piac fokozottabban Budapestre koncentrálódik, a vidéki márkakereskedők helyzete rendkívül nehéz, mert az általuk értékesített volumen nagyon alacsony, sok helyen a heti egy darabot sem éri el.

A kishaszonjármű piac emelkedési trendje augusztusban visszafordult, és mintegy 10% csökkenést mutat. Pedig az első nyolc hónapban összesen 10%-os emelkedést mutatott.  A motorkerékpár piac visszaesése megállt, augusztusban 7% növekedést ért el, de igen alacsony volumen mellett. Éves összehasonlításban még mindig mintegy 8%-os visszaesésről beszélhetünk.

A nagyhaszonjármű piac a tavalyi jelentős növekedése után még úgy is 7% emelkedést mutat, hogy augusztusban az emelkedő irány megfordult és 13% csökkenés következett be. Ez továbbra is azt jelenti, hogy ez a szegmens a várakozások feletti teljesítményt ért eddig el 2012-ben, ami – az MGE véleménye szerint – elsősorban a magyar fuvarozók sikeres külföldi szerepvállalásának köszönhető.

A forgalomba helyezések szempontjából az augusztus az idei év leggyengébb hónapja volt. A legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Volkswagen volt 581 darabbal, az első nyolc hónap viszonylatában pedig a Ford került ki győztesen. Modell szinten a legtöbb Skoda Octaviából kelt el augusztusban, összesen 238 darab.

Az összehasonlítás végett, a válság előtti 2008-as év augusztusi eredménye a 2012-es azonos időszakának 282%-a volt, tehát 12 826 darab személyautó és haszongépjármű talált gazdára. A 2004-es csúcstartó évben pedig az augusztus 16 408 darab gépjárművel büszkélkedhetett. Az első nyolc hónapban 150 541 darab kelt el, ezen időszakhoz képest a csökkenés több mint 70%. 

A DataHouse adatai alapján 2012. augusztus havi és első nyolc havi összesített új gépjármű forgalomba helyezések az alábbiak szerint alakultak:


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/