/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hét autós tipp a szénlábnyom csökkentésére

2021. március 15. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Az autózásnak mindenképp van karbonlábnyoma, még teljesen elektromos autóval is, ám számos trükkel csökkenthetjük széndioxid-kibocsátásunkat.

Figyeljen a gyorsulásra és a fékezésre

A környezetbarát vezetés az autó óvatosabb, figyelmesebb kezeléséről, vezetéséről is szól. Ha hirtelen fékezés helyett időben elvesszük a gázt, hiszen, ha motorfékezéssel lassítunk, csökkentjük az üzemanyag-fogyasztást – ha pedig elektromos autót vezetünk, még vissza is táplálunk ilyenkor az akkumulátorba. Szintén takarékosan bánunk az energiával, ha a megfelelő sebesség eléréséhez egyenletesen nyomjuk a gázpedált a hirtelen gyorsítás helyett. Ez különösen fontos, az elinduláskor – például a közlekedési lámpáknál vagy a kereszteződésekben –, mert ezzel nemcsak az autó által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét csökkenthetjük, hanem üzemanyagot is spórolhatunk.

Válasszon megfelelő abroncsot

Más gyártási folyamatokhoz hasonlóan az abroncsok előállítása is termel szén-dioxidot, így célszerű olyan abroncsot választani, amely a lehető leghosszabb ideig használható. Bár az abroncsok élettartama kulcsfontosságú tényező az ökolábnyom csökkentésében, az abroncs gördülési ellenállása is jelentős szempont. A teljesítményt előtérbe helyező, nagyobb járművek esetében fontos leginkább a gördülési ellenállás mértéke, azonban közúti járművével kapcsolatban is ugyanúgy érdemes figyelembe venni ezt a tényezőt.

Ellenőrizze az abroncsnyomást

Az alacsony nyomás az abroncsokban nagy hatással lehet a jármű emissziójára – ezért is érdemes rendszeresen ellenőrizni azt. (Az optimális érték minden jármű kézikönyvében megtalálható.) A szükségesnél alacsonyabb nyomású abroncs használata nehezítheti a vezetést, miközben növeli az üzemanyag-fogyasztást és a kipufogógáz-kibocsátást.

Ne rakodja túl autóját

Minél nehezebb az autó, annál több energia szükséges a mozgásban tartásához. A kedvezőbb és kisebb kibocsátás érdekében érdemes eltávolítani az gépjárműből és a gépjárműről, amire az adott úton nincs szükség. A tetőcsomagtartók például nagyobb légellenállást okozhatnak, amely jelentősen növelheti a széndioxid-kibocsátást. Amennyiben nem használja a tetőcsomagtartót, vagy az autójában is tudja szállítani a tárgyakat, érdemes eltávolítani autója tetejéről. Ugyanez igaz a nehéz tárgyak szükségtelen szállítására, ami ráadásul a jármű korai elhasználódását is eredményezheti.

Használja a tempomatot

Hosszú utakon, ha lehet, használja a tempomatot. A tempomat segítségével csökkentheti a kibocsátást, ami például az erőteljes gyorsulással jár. Az üzemanyag-fogyasztás szempontjából az állandó sebesség sokkal hatékonyabb, mint a gyakran változtatott tempó.

Tekerje fel az ablakot

Habár kellemes letekert ablakokkal autózni a vidéki utakon, nagyobb sebességnél mindez jelentős hatással van autója kibocsátására. A nyitott ablakok következtében megnövekedett légellenállás hatására autója több üzemanyagot fogyaszt, így nagyobb lesz az emisszió is.

Rendszeresen vigye autóját szervizbe

Ha gondoskodik autója tökéletes működéséről, elősegíti, hogy továbbra is a lehető legjobban teljesítsen. A kisebb problémák komollyá válhatnak, aminek következtében autója a szükségesnél több üzemanyagot fogyaszthat. Összességében a megfelelő vezetési stílus megválasztásával és az autó rendszeres karbantartásával, apró odafigyeléssel hozzájárulhat a kisebb kibocsátás eléréshez.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/