/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hibrid rendőrautókat állítottak szolgálatba Angliában

2021. november 29. 17:15   |   Autoblog
címkék:  

Amikor az angliai Dél-Derbyshire megye rendőrsége takarékos, megbízható, robusztus és környezetbarát járművekkel kívánta bővíteni gépkocsiparkját, nem kellett messze menniük a megoldásért: a Toyota Manufacturing UK helyben, Burnaston városában működő gyárától kértek és kaptak segítséget.

A brit rendőrség időről időre azzal kerül a világsajtó reflektorfényébe, hogy különleges sportkocsikkal bővítik flottájukat. A McLarenek, Arielek, Lotusok jót tesznek a hatóságok imázsának, és hatékonyak, ha egy-egy autópálya-szakaszon kell nyakon csípni a gyorshajtókat. A rendőrök többségének a munkája azonban Nagy-Britanniában sem rövid etapokban adagolt hőstettekből áll. A mindennapokban sokkal nagyobb használt veszik egy tágas és kényelmes, strapabíró és megbízható autónak, amelynél ráadásul az sem baj, ha takarékos, és a környezetet is kíméli. Végül, de nem utolsósorban előny (sőt, inkább elvárás), ha a beszerzéssel a helyi ipart, a brit munkaadókat támogatják.

Dél-Derbyshire megye rendőrségének különösen könnyű dolga volt, amikor aktuálissá vált a flottabővítés, hiszen a megyeszékhelytől mindössze 7 kilométerre működik a Toyota Manufacturing UK gyára. Az 1992 óta működő üzem kezdetben Toyota Carinát, majd 1997-től annak utódját, az Avensist gyártotta; ugyanekkor vették fel a palettára a Toyota Corollát (később Aurist). 2018-ig párhuzamosan készültek itt kompakt és középkategóriás modellek, azóta pedig egyetlen típus: az új generációs Corolla otthona a mintegy 4000 főt foglalkoztató üzem.

A gyár és a helyi rendőrség között hagyományosan jó a kapcsolat, a Corolla Touring Sports jó ideje szolgál már járőrkocsiként, az évek során szerzett tapasztalatok alapján pedig most számos módosítással tették még alkalmasabbá a rendőri szolgálatra a kombit.

A tapasztalatok szerint a járőrkocsik jelentős százaléka szenvedett sérülést a fekvőrendőrök, illetve magas járdaszegélyek miatt; az új modelleket ezért a Corolla Touring Sports emelt hasmagasságú kivitelére, a Corolla Trek terepkombikra alapozták. Ezt extra földútcsomaggal szerelték fel, ami a fenéklemez védelmén túl további hasmagasság-emelést tartalmaz.

Ezen túlmenően egy sor konkrét kérést fogalmazott meg a hatóság: a további sérüléseknek parkolóradarokkal és acél keréktárcsákkal vennék elejét (a pótkerék is teljes méretű,) a hatékony munkavégzést beépített navigációs rendszer segíti, a csomagtartót pedig minden esetben masszív kutyaráccsal szereltetik fel, így bármelyik autó alkalmas a járőrkutyák biztonságos szállítására.

A terepesített Toyoták a közelmúltban megkezdték éles tesztüzemüket, a Corollák a mindennapi rendőri munka során vizsgáznak. Sarkalatos kérdés, hogy a polgárinál jóval intenzívebb igénybevétel során hogyan válnak be a hibrid hajtásláncok – ezek az információk egyébként nem csak a rendőrség későbbi beszerzései szempontjából fontosak, hanem a Toyota termékfejlesztői számára is értékes visszajelzést jelentenek.

A gyár által közzétett információkból nem derül ki, hogy a rendőrség a 122 lóerős, 1,8 literes alap hibrid erőforrás mellett rendelt-e a jóval sportosabb, 180 lóerős, 2,0 literes verzióból is.

Azok az értékek, amelyek ideális rendőrautóvá teszik, egyben azt is jelentik, hogy a Toyota Corolla mára Európa-szerte közkedvelt flottaautóvá vált. Ez várhatóan tovább erősödik majd 2022-től, amikor egyes piacokon megjelenik a ferdehátú modell könnyű haszonjárművé átalakított változata, a Corolla Commerical, amelyről egyelőre nem állnak rendelkezésre további adatok.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/