/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hibrid teherautót küld a Dakarra a Toyota-csoport

2021. november 03. 17:50   |   Autoblog
címkék:  

Elkészült a Hino Motors versenyteherautója, amellyel Szugavara Teruhito januárban huszonkettedszer vág neki a Dakar-ralinak. A különlegesen felkészített jármű 1080 lóerős hibrid hajtásláncot kapott.

Túlzás nélkül állíthatjuk: Szugavara Teruhito nélkül nincs Dakar-rali. A jövőre ötven éves versenyző eddig huszonegy alkalommal vett részt a világ legkeményebb terepraliján, ebből tizenötször pilótaként. Ebből a tizenötből tízszer az összesítésben a Top 10-ben végzett, illetve az elmúlt tizenhárom évben verhetetlen volt a 10 liter alatti lökettérfogatú versenyteherautók mezőnyében.

Teruhito-szan igazi legenda, méltó utóda édesapjának, Szugavara Josimaszának, aki 36 Dakar-ralin vett részt, méghozzá kihagyás nélkül, és ezzel a Guinness világrekordok könyvébe is bekerült. Az apát nem nem könnyű felülmúlni, ám fia most olyasvalamire készül, ami nem adatott meg édesapjának: hibrid versenyautóval indul a jövő évi, 2022-es Dakaron.

Az alapokat az a versenykamion adja, amellyel a Hino Team Sugawara 2020-ban versenyzett, ám minden porcikájában átdolgozták. A 8,9 literes soros hathengeres dízelmotor újonnan kifejlesztett, kiemelkedő hatásfokú turbófeltöltőjének köszönhetően 800 lóerőt és 2430 Nm nyomatékot ad le. Ehhez jön hozzá a villanymotor, amely a Hino Motors tájékoztatása szerint kondenzátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát.

A komplett hibrid hajtáslánc rendszerteljesítménye meghaladja az 1000 lóerőt, ám talán ennél is fontosabb, hogy a nagyteljesítményű villanymotor késlekedés nélkül fejti ki erejét, így dinamikusabbá, robbanékonyabbá téve a jármű vezethetőségét. Ebben a villámgyorsan kapcsoló, automata verseny-sebességváltó, valamint az alumínium és üvegszálas kompozit panelek alkalmazásával könnyített karosszéria is szerepet játszik.

A csapat az októberi tesztelések során elvégezte a hibrid hajtáslánc, az automata sebességváltó és a felfüggesztés finomhangolását. A jármű gyorsítóképessége „drámai mértékben javult”, számolt be a fejleményekről Szugavara Teruhito csapatfőnök és pilóta, hozzátéve, hogy a Hino 600-asra épülő hibrid modell sebessége több mint bizakodásra ad okot.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/