/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hogyan válasszunk téli gumit?

2019. október 15. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

A tél közeledtével hamarosan aktuálissá válik a nyári gumik lecserélése. Ha ezzel egyidejűleg a meglévő téli szettünk helyett is újat kell beszereznünk, nem vagyunk könnyű helyzetben. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, és milyen információkra van szükségünk ahhoz, hogy az óriási kínálatból válogatva az ideális téli gumit válasszuk? A Delticom összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

6205becc-705e-471f-b81e-6ce1579700c2

Télies gumi vagy téli gumi?

Az M+S (Mud + Snow, azaz sár és hó) jelölésű abroncsokat főként terepjárókra, illetve olyan személyautókra szánják, amelyeknél a fokozott tapadás az elsődleges szempont. Az „All Seasons”, avagy négyévszakos gumik átmenetet jelentenek a nyári és téli szettek között, így szélsőséges téli körülmények között kevésbé megbízhatók. Egy hegyen lévő hópehely piktogramját keressük, ha kitűnő teljesítményű téli gumit szeretnénk!

Számít a méret

Az elmúlt években Magyarország nagy részén szinte hómentesek a téli hónapok, így nem érdemes a nyári abroncsénál vékonyabb futófelületű téli gumit választanunk. Hogy saját autónkra mekkora abroncs illik, arról a jármű használati utasításából vagy műszaki adatlapjából tájékozódhatunk.

Terhelési és sebességi index

A terhelési index (LI) a gumik maximális terhelhetőségét mutatja gyárilag előírt nyomásérték mellett. Figyeljünk arra, hogy gépkocsink négy abroncsa összesen nagyobb súlyt bírjon el, mint a jármű össztömege (az autó önsúlya, az utasok és a csomagok). A sebességi index (SI) a gumiabroncs számára megengedett legnagyobb sebességet mutatja.

Minőségi kérdés

A prémium márkákat nagy teljesítményű, nagy sebességű autókra javasolják, fejlesztésük során a hosszú, mindennapos használatot tartották szem előtt. A kevésbé drága, de még mindig megbízható minőségű márkákat azon autósoknak ajánlják, akik kis- és középkategóriájú gépjárművekkel rendelkeznek, és téli viszonyok között is gyakorta vezetnek. A budget szetteket a nyugodt, visszafogott vezetési stílussal rendelkező autósoknak találták ki, illetve azoknak, akik télen csak ritkán ülnek volán mögé.

Gondoljunk a takarékosságra!

A téli gumiknak a gördülési ellenállása nagyobb a nyáriakénál, ez pedig az üzemanyag-fogyasztásunkra is kedvezőtlenül hat. Válasszunk üzemanyag-takarékos abroncsot, ha kímélni akarjuk a pénztárcánkat!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/