Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hol nagyobb a biztonság az autóban

2019. június 14. 18:35   |   Autoblog
címkék:  

Évtizedek óta abból indulunk ki, hogy a hátsó ülések jelentik a legbiztonságosabb helyet az autóban. Ez napjainkban már nincs így, mivel az első ülések biztonsági öveinek új technológiája még nem terjedt át a hátsó ülésekre.

A korszerű kocsik első részén lévő övekben ugyanis már érzékelő van, amely szorosabbra húzza azokat, amikor ütközés áll küszöbön, illetve kienged valamelyest, ha azt érzékeli, hogy maga a szoros öv okozhat sérülést az utasnak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Amennyiben ez a fajta technika még nem érhető el a hátsó ülések öveinél, akkor az 55 év felettieknek célszerűbb elől ülni, ahol korszerűbb övek védik őket, foglalt állást az Amerikai Autópályák Közlekedésbiztonsági Hivatala. Figyelmeztették az autósokat arra, hogy a régebbi típusú övek esetén azok frontális ütközés esetén a mellen, a hason és a gerincnél is okozhatnak sérüléseket.

A hatóság azzal indokolta a figyelmeztetést, hogy a hátsó üléseken általában gyakrabban utaznak idősebb személyek, akik már feladták a vezetést. Hasonló lesz a helyzet az önjáró iránytaxik elterjedésével. Tekintettel erre az amerikai biztosítók szorgalmazzák, hogy vezessék be a hátsó üléseken elhelyezett biztonsági övek kötelező tesztelését is. Reményeik szerint 2022-től az autóvásárlók már ezeknek a teszteknek az eredményeit is figyelembe vehetik, mielőtt döntenek. A szakemberek véleménye szerint egyébként a gyermekek kivételt jelentenek: másfajta alkatuk miatt számukra továbbra is a hátsó ülések a legbiztonságosabbak, függetlenül az övek technológiájától. (Forrás: The New York Times)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Még nem érkezett hozzászólás.

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!