/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hordozható mobiltöltők készülnek régi laptop akkumulátorcellákból

2020. szeptember 02. 20:15   |   Autoblog
címkék:  

Az Audi Környezetvédelmi Alapítvány támogatja a Nunam nonprofit startup vállalatot, amelynek alapítója a német-indiai származású Prodip Chatterjee. A 29 éves Chatterjee célja, hogy megakadályozza az elektronikus hulladékok idő előtti újrahasznosítását. A Nunam megvásárolja a leselejtezett laptop akkumulátorokat az indiai Karnataka tartomány hulladékkereskedőitől és felhasználja azok akkumulátor celláit tartalék energiatárolási rendszerek létrehozásához.

Az így előállított hordozható mobiltöltők olyan eszközök töltéséről gondoskodhatnak, amelyek kevés elektromos áramot igényelnek, mint amilyen például az okostelefon, a ventilátor vagy a lámpa, energiaforrásként szolgálva az India hegyvidéki területein élőknek. A Nunam feltérképezte azt is, hogy a régi laptop akkumulátorokban átlagosan a kapacitásuk kétharmada marad még benne.

Ezek az újbóli felhasználási lehetőségek több szempontból is segítenek a nyersanyagok megóvásában: az újrahasznosított anyagok használata azt jelenti, hogy kevesebb elsődleges, vagyis kifejezetten a gyártásra kinyert nyersanyagra van szükség. Ez pedig már önmagában a gyártás során csökkenti a felhasznált nyersanyagot és energiát. Ezen kívül az anyagok újrafelhasználása csökkenti azt a szemétmennyiséget, amely később a szemétlerakóba vagy újrahasznosításra megy. Az energia forrása szintén segít a környezet védelmében: például a hordozható töltők napenergiával működnek, nem pedig szénalapú villamos árammal.

A Nunam társalapítója, Prodip Chatterjee így nyilatkozott: „Olyan helyzetet teremtünk, ami mindkét félnek előnyös: a régi akkumulátor cellákat – amelyek egyébként hulladékként végeznék – újra felhasználjuk, majd pedig szakszerűen megválunk tőlük. A hulladékkereskedők több pénzt kapnak, ha nekünk adják el, az indiai családok és kereskedők számára pedig elérhetővé válnak a hordozható töltők. Egy ötéves laptop fényforrásként tehet jó szolgálatot egy indiai gyümölcs és zöldség kereskedőnél a piacon, működtethet egy kisebb ventilátort vagy tölthet mobiltelefont.” Indiában emberek milliói élnek megbízható elektromosáram forrás nélkül, őket az ehhez hasonló megoldások segíthetik.

A Nunam minden, elektromos hulladékként megvásárolt akkumulátorcella állapotát és kapacitását felméri. A 60 százalék feletti maradványkapacitással rendelkező cellák új hordozható töltőkbe kerülnek. Ezeknek a prototípusoknak a kapacitása hozzávetőleg 1 kWh. A Nunam felhasználói értékelése alapján az így kapott modulok elégségesek egy okostelefon töltésére vagy kisebb háztartási eszközök egy napi működtetésére. A nem használt cellákat a Nunam egy helyi akkumulátor újrahasznosítással foglalkozó vállalatnak adja át, akik gondoskodnak azok szakszerű újrahasznosításáról. A prototípusok SIM kártyával kapcsolódnak az internethez és továbbítják az adatokat. Ez garantálja, hogy a töltők életciklusuk végén ismét visszakerüljenek a Nunamhoz. A projekt így rengeteg hasznos információhoz jut a különböző cellák legkülönbözőbb variációiból álló új akkumulátor rendszerek újrafelhasználásáról, teljesítményéről és élettartamáról.

Az Audi Környezetvédelmi Alapítvány a projekt kísérleti szakaszát támogatja, amely során a Nunam az új hordozható töltőket gyártásérett fázisig kívánja fejleszteni. Eddig közel 1 000 laptop akkumulátor 5 000 akkumulátor celláját szerelték ki és tesztelték. Ebből több, mint 25 energiatároló rendszert fejlesztenek. Ezek kísérleti jelleggel India hegyvidéki területein kerülnek alkalmazásra. Hosszútávon a Nunam egy kisebb gyártási egység létrehozását és a megszerzett ismeretek más forrásoknál történő alkalmazását tervezi, hogy további erőforrásokat vonhasson be a fejlesztésbe. A berlini Műszaki Egyetem módszertani támogatást nyújt a projekthez. Az Elektromos Energia Tárolásának Technológiájáért felelős részleggel karöltve a Nunam egy olyan modellen dolgozik, amely pontosabb előrejelzést képes adni a használt akkumulátorok elhasználódásáról. A projekt végén az eredmények, a videók, az adatok és egyéb megállapítások egy külön erre létrehozott nyílt forráskódú portálon lesznek elérhetők minden érdeklődő számára. Ez lehetővé teszi, hogy a lehető legnagyobb számú érdeklődő hasznosítsa ezeket az eredményeket.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/