/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Idén 15 százalékkal nőhet az autópiac

2015. február 02. 12:50   |   Autoblog
címkék:  

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének piaci előrejelzése szerint idén 75 ezer darab új személyautó kerül majd forgalomba, amely 15 százalékkal több, mint a tavalyi évben. Kishaszonjárművekből ugyanakkor 6 százalékkal több, 17 ezer darab kerül majd az utakra. Januárban a személygépkocsiknál 11,4 százalékos növekedést regisztráltak, 4872 darab kapott rendszámot.

A magán vásárlók jelenleg inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánjellegű, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Sajnálatos és a vásárlók és a magyar állam érdekeit sem szolgálja, hogy az importált használt személyautók korösszetétele kedvezőtlenül változott meg az utóbbi években, az importált használt autók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a károsanyag-kibocsátás növekedését és közlekedésbiztonság csökkenését okozza, miközben a használtautó-import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár.

A JATO Dynamics legfrissebb összesítése szerint 2015. január hónapban összesen 4898 darab új személygépkocsi, valamint 1356 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszonjármű került forgalomba. A személygépjárművek esetén ez a forgalomba helyezési mennyiség a tavaly januári számoknál 11%-kal magasabb, a kishaszonjárművek esetén az előző év januári eredményeihez képest azonban 54%-os növekedés történt.

Januárban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt, 911-es darabszámmal, mellyel a hazai piac 14,4%-át sikerült lefednie. Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor az év első hónapjának győztese a Skoda 632 darabbal és 12,9%-os piaci részesedéssel. A második az Opel (627 db), a harmadik a Ford (555 db), akit a Suzuki (389 db) és a Volkswagen (372 db) követ a toplistán.

Modell szinten a legtöbb Skoda Octaviából (343 db), Suzuki Swiftből (269 db), Volkswagen Golfból (190 db), Ford Focusból (161 db), Opel Astrából (154 db), Skoda Rapidból (132 db) és Fiat 500-ból (128 db) kelt el januárban. A kishaszonjárművek piacán januárban a Ford lett az első 110 darabos Transit forgalomba helyezéssel, mögötte a Fiat Ducato (109 db) és a Volkswagen Caddy (104 db) futott be, negyedik helyen pedig a Volkswagen Crafter végzett 96 darabbal.

Az új autó forgalomba helyezések többsége céges (81%) míg a magán eladások a piac 19%-át teszik csak ki.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/