/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Így akár fele annyi idő lehet eladni az autót

2020. július 08. 20:30   |   Autoblog
címkék:  

A piacvezető Használtautó.hu kiderítette, hogy az egyes márkák jellemzően mennyi idő alatt kelnek el. A statisztikákból például kiderül, hogy a legfeljebb 4 éves modelleknél 25 és 58 nap között változik az alvázszámmal hirdetett modellek eladási ideje, míg alvázszám nélkül 35 és 74 nap közötti eladhatóságot láthatunk. Az alvázszám megadása tehát mindenkinek hasznos lehet: az eladó gyorsabban értékesítheti autóját, a gondos vevő pedig megismerheti például a jármű biztosítási és káradatait is.

Akik autót kívánnak eladni, azok rendszerint minél gyorsabban szeretnék azt megtenni. Egy-egy használt autó eladhatóságát alapvetően annak keresettsége határozza meg, viszont a legnépszerűbb márkák esetén még az alvázszám megadása mellett is jelentős szórás látható. A havonta több mint 2 millió felhasználót regisztráló Használtautó.hu adatai szerint egy azonban biztos: minél fiatalabb és minél nagyobb értékű egy autó, annál fontosabb ez az adat.

Az alvázszám megadása így leginkább a fiatalabb, legfeljebb 4 éves jármű-korosztályban meghatározó: a vizsgált legnépszerűbb márkáknál alvázszám megadásával az átlagos eladási idő 37 nap, míg alvázszám nélkül 55 nap. A legnagyobb különbségeket Mitsubishi (40 nap), Citroen (31 nap), Fiat (24 nap), Ford és Hyundai (23-23 nap), valamint az Audi (14 nap) márkáknál regisztrálták, azaz ennyivel gyorsabban lehetett őket eladni az alvázszám megadásának köszönhetően.

Az 5-9 éves korosztályban az alvázszám kihagyása a teljes átlag szerint csupán plusz 1 napot jelent. Ez alól kivételt képeznek azok a márkák, amelyeknél a hosszabb garanciaidő miatt fontos tényező, hogy még 4 éves koruk után is vezetett szervizkönyvük legyen. Ilyen például a Hyundai, a Kia vagy éppen a Renault is. A 10-14 éves korosztályban elenyésző az alvázszám megadásából származó előny. A 15 évesnél idősebb modelleknél pedig épp az alvázszám szerepeltetése miatt láthatunk magasabb eladási időt.

A hazai piac rendkívüli árérzékenységét mutatja, hogy minél idősebb, azaz minél olcsóbb egy autó, annál hamarabb eladható. A 15 évnél idősebb, alvázszám nélkül hirdetett autóknál szinte biztos, hogy nem azért látható kisebb eladási idő, mert a vevők nem szeretnék ismerni azok előéletét. Inkább azért, mert az alvázszám nélkül hirdetett példányok sokszor még olcsóbbak. Ugyanis a vezetett szervizkönyv és a leinformálható járműmúlt is mind-mind értéknövelő tényezők, amiket nem mindig fizetnek meg a vevők. Azonban ez könnyen a szervizben elköltendő többletköltségeket jelenthet” – hangsúlyozta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.

A bölcs vevő ezért minden esetben kíváncsi a kiszemelt autó előéletére, hiszen nem mindegy, hogy a vásárlás után milyen karbantartásokat kell elvégeztetni: csak a soron következőket, vagy rögtön mindent, ami a biztonságos üzemhez szükséges. Eladóként pedig minél több információt mutatunk meg az autónkból, annál jobban segítjük annak eladhatóságát.

A Használtautó.hu oldalain az alvázszámmal hirdetett autóknál a CarVertical rendszer segítségével lehet automatikusan lekérdezni a jármű múltját, beleértve a biztosítási és a káradatait. Az alvázszám mellé érdemes még jó minőségű, nagy felbontású fényképeket és minél több dokumentumot is feltölteni – utóbbiból korlátlan mennyiségűt enged a Használtautó.hu rendszere, így ajánlott például még a szervizkönyvről és a szervizszámlákról készült fotókat is feltölteni.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/