/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Így járhat pórul egy kétes eredetű használt autóval

2022. március 28. 17:05   |   Autoblog
címkék:  

A külföldi használt autókra szüksége van a hazai piacnak, főleg a fiatal, minőségi, ismert előéletű modellekre, amelyek frissíthetik az autóállományt. Azonban évente százezernél több, tíz évnél is idősebb négykerekű érkezik Magyarországra, amely számos hibát rejthet ezzel megannyi kellemetlenséget okozva leendő tulajdonosának.

Hogy miért kockázatos egy idős autót ellenőrizetlen külföldi forrásból megvásárolni? Erről szól a Das WeltAuto podcast műsorának, a Neppermentes övezetnek a legújabb része. Az adás állandó házigazdája Tőrös Balázs, a Das WeltAuto márkanagykövete, televíziós műsorvezető. A podcast hatodik részének vendége Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója és Czifrik Attila, az 50 éves jubileumát ünneplő Óbudai Autójavító Kft használt autó értékesítője.

Számos buktatója lehet a nem megfelelő forrásból származó külföldről behozott használt autóknak, ráadásul jóval komplikáltabb is, mint Magyarországon vásárolni.

Az egyik alapvetés, hogy akkor érdemes import autó mellett dönteni, ha ismert a forrás. Amennyiben viszont nincs meg a megfelelő kapcsolatrendszer, lényegesen nagyobb kockázatot vállal a vevő – véli Czifrik Attila, az Óbudai Autójavító használt autó értékesítője, hozzátéve, most, amikor hiány van a piacon, és az adott modellt, kategóriát nem feltétlenül lehet beszerezni itthon, sokan választják ezt a lehetőséget. Bár a jelenlegi helyzettől függetlenül az import autók iránt már korábban is nagy volt az igény.

Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója szerint több oka lehet, hogy miért akarnak az ügyfelek a külföldi járművekhez fordulni, ezek közül az egyik, hogy a rétegautók – a nagy teljesítményű, nagy motorizáltságú, luxusautók, oldtimerek, cabriók – kisebb darabszámban találhatók meg Magyarországon, miközben vannak külföldi oldalak, ahol a hazai kínálat tízszeresével, sőt, bizonyos esetekben akár százszorosával találkozhatnak a potenciális vásárlók, vagyis jóval nagyobb a piac, a merítési lehetőség.

A másik ok az árszenzitivitás. A hazai vásárlók nagyon árérzékenyek, hiszen első látásra a külföldi autók esetében könnyen találnak a vevők olcsóbb modelleket. Ez azonban megtévesztő lehet: határon túl is csak azok a modellek vannak a valós ár alatt, amelyek problémásak.

„Tévhit, hogy külföldön olcsóbb az autó. A jó minőségű, ellenőrzött, keveset futott autók ára ugyanolyan szinten van, mint itthon, már, ami a vételárat illeti.” – szögezi le Czifrik Attila.

Azonban a külföldről behozott járműveknél extra költségekkel kell számolni, még akkor is, ha az áfát mindig a teljesítés országában kell megfizetni, az ottani jogszabály szerint. De így is plusz kiadást jelent, hogy az autó magyar rendszámot kapjon, emellett regisztrációs adót kell fizetni, műszaki vizsgát kell elvégezni és a transzport költségével is számolni kell, vagyis összességében több utánajárást és költséget jelent, mint egy magyarországi autó megvásárlása.

Czifrik Attila szerint az idősebb járműveknél arról is szükséges tájékozódni, hogy Magyarországon egyáltalán üzembe helyezhetők-e, és a károsanyag-kibocsátásuk nem haladja-e meg a hazai normákat, mert kellemetlen, ha már megvan minden papír, ki van fizetve az autó, és az utolsó pillanatban kiderül, hogy nem lehet közlekedni vele a hazai utakon.

„Ha használt autót vásárolunk, az még a magyar piacról származó autók tekintetében is nagy kihívást jelent, ha pedig külföldön akarja ezt az ember megtenni, akkor pláne – mondja Tóth Péter. – Kapcsolatok kellenek hozzá, nagyon jó nyelvtudás, az idegen jogszabályi környezet ismerete, és itt is érvényes az az alapvető szabály, hogy látatlanba nem szabad autót venni, a vásárlás előtt mindenképpen meg kell nézni, át kell vizsgáltatni a kiszemelt példányt, vagyis mindenképpen ki kell utazni érte. Ráadásul jelentős macerával járhat a szerződés aláírása, kezdve a szakszerű fordítással, műszaki vizsgáztatással vagy éppen az okmányirodai ügyintézéssel.”

Tóth Péter azt is hangsúlyozta, hogy szerződést csak a valós eladó jelenlétében szabad aláírni, ismeretlen névvel ellátott tulajdonostól nem szabad autót vásárolni, mert a későbbiekben egy ilyen személyt vagy céget soha nem érünk majd el probléma esetén.

A témáról bővebben a Neppermentes övezet legújabb adásában tájékozódhatnak, amely elérhető a Spotify, az Apple Podcast, a Deezer, az Amazon és a Google Podcast csatornákon, illetve a Das WeltAuto YouTube csatornáján is.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/