/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Így kell biztonságosan szállítani a kutyát az autóban

2019. október 19. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A hazai kutyatartók sok esetben veszélybe sodorják négylábú barátaikat és saját magukat is autós utazásaik során – derül ki a Groupama Biztosító legfrissebb országos kutatásából. Pedig a nem megfelelően rögzített állat, legyen akár ölben, akár szabadon az utastérben, komoly veszélyben van. Elmondjuk, hogyan utaztassuk kedvencünket biztonságosan.

Magyarországon minden második felnőttnek van kutyája, a kutyatartók 57 százaléka pedig szokta szállítani négylábúját, vagyis minden második kutya utazik autóval bizonyos időközönként – derül ki a Groupama Biztosító országos, reprezentatív kutatásából. Ugyanakkor csupán elenyésző számban rögzítik őket biztonságosan, és ez nem csak a kutya, de az utasok, sőt más autósok biztonságát is veszélyezteti.

Csak abban az esetben mondhatjuk, hogy biztonságosan szállítják a kiskedvencet, ha valamilyen passzív biztonsági eszközt, például speciális hámot vagy rögzített boxot alkalmaznak” – összegzi tapasztalatait dr. Tokodi Panna az ORFK Balesetmegelőzési Osztályának r. főhadnagya. „Egy 2 kilogrammos Yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 km/h sebességű ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az autóban utazóknak” – tette hozzá. Ebben az esetben nem csak szabálysértést követünk el, de a kutya épsége is kockán forog, ráadásul az utasok sincsenek biztonságban, hiszen ekkora tömegű becsapódás komoly sérüléseket tud okozni.

Így utazunk mi

A válaszokból kiderült, hogy biztonságos módon csupán az esetek 21 százalékában utaznak a kutyák: csak minden ötödik autózás esetén óvják a gazdik házi kedvencüket speciális hám, biztonsági öv vagy boksz használatával. A felmérés szerint a kutyák szállításakor leggyakrabban valamelyik utas fogja az állatot az ölében (37 százalék) vagy a kutya a hátsó ülésen ül szabadon (27 százalék). Mindkét módszer magában hordozza a baleset veszélyét. Nem csak hirtelen fékezésnél okozhat gondot az efféle szállítás, könnyen előfordulhat, hogy a kutyát olyan inger éri, amelyre ösztönösen reagál – felpattan, előreugrik a vezetőhöz vagy elkezd ugatni. Ezek bármelyike megzavarhatja, megijesztheti a sofőrt, ami szintén szerencsétlenséghez vezethet.

Miközben a megkérdezettek közül sokan választanak kevésbé biztonságos szállítási módot, tartanak is ennek következményeitől. A kutyát azok is féltik autózás közben, akik az ölükben utaztatják a négylábút. Esetükben 40 százalék tart attól, hogy valami baja lesz a kutyának.

A nők a kutyáért aggódnak, a férfiak a kárpitért

A kutatásból az is kiderült, hogy a tulajdonosok számára kedvencük utaztatása sok esetben okoz frusztrációt. Csupán 20 százalékuk vallotta, hogy semmi sem zavarja őket, amikor kutyájukat szállítják. A férfiak elsősorban autójukat féltik: 40 százalékuk sorolta a zavaró tényezők közé, hogy kutyaszőrös, sáros vagy nyálas lesz a járművük. A nők közül valamivel kevesebben tartják ezt bosszantónak, 30 százalékuk jelölte meg problémaként. Ám amikor a kutya komfortérzete a kérdés, a férfiakhoz képest 10 százalékkal több nő tart attól, hogy az állatnak rossz érzést okoz az autóban utazás.

5+1 tipp a kutyák biztonságos szállításához

Ha ezeket betartja, biztonságos lesz az utazás, és a kutya is jól érzi majd magát!

  1. Használjunk kifejezetten kutyák számára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, biztonsági ülést vagy biztonsági övet
  2. Ha nincs speciális rögzítő eszközünk, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon
  3. Ne engedjük, hogy a kutya kilógassa a fejét az ablakon, mert ez a járművezetőre, a többi közlekedőre és házikedvencünkre nézve is balesetveszélyes lehet
  4. Csomagtérben csak akkor szállítsuk a kutyát, ha azt rács választja el az utastértől
  5. Hosszú út esetén érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát
    +1. Az ismerős szagok megnyugtatják a kutyát, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot vagy egyéb tárgyat

A felmérés a Pulzus kutatási applikációval készült a Groupama Biztosító megbízásából. Az adatfelvételre 2019 júniusában került sor. Az 1000 fős válaszadói minta az aktív korú, 18-65 éves magyar alapsokaságot reprezentálja nem és kor szerint.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/