/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Így közlekedjünk karácsonyig

2020. december 14. 20:15   |   Autoblog
címkék:  

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” – szól az Autós Nagykoalíció örök érvényű jelmondata. Igaz ez a koronavírus miatti korlátozások idején, a téli időszakban, karácsonyhoz közeledve. Néhány hasznos tanáccsal próbáljuk megkönnyíteni az eligazodást és alkalmazkodást a közlekedés világában.

A koronavírus helyzet fenekestől forgatta fel az életünket. A tavaszi első hullámmal együtt járó határzárak, vásárlási időkorlátok, az óvoda és iskola bezárások, valamint az otthoni munkavégzés hangsúlyossá válása átmenetileg teljesen megváltoztatta a közlekedési szokásainkat is. Minden változás nehéz, és mint ilyen, ez is hozott magával kellemetlenségeket. Kis odafigyeléssel, fokozott óvatossággal azonban ezek könnyen orvosolhatók. Ilyen tanácsokból szedtünk össze néhányat.

A tömegközlekedési eszközökön nevéből és természetéből adódóan sokan utaznak egyszerre, ezért ezeken a járműveken, és a megállókban különösen érdemes odafigyelnünk. A maszkviselés szabályait nem győzzük hangsúlyozni, emellett az utazást követő kézfertőtlenítéssel csökkenthetjük a fertőzés kockázatát. Lehetőség szerint ne együnk-igyunk a járműveken, és próbáljunk felülkerekedni a szembe-szájba-orrba nyúlkáló ösztöneinken is.

Bár normál esetben ilyet nem feltétlenül tanácsolnánk, most mégis azt javasoljuk, hogy aki teheti, autóval menjen be a munkahelyére, illetve bevásárolni. Jelenleg az egész országban ingyenes a közterületi parkolás, és a rendkívüli intézkedések alatt éjszaka a bevásárlóközpontok parkolóházait is térítésmentesen lehet igénybe venni. A tapasztalatok alapján a zsúfolt belvárosi és iroda övezetekben részben ennek köszönhetően elég nehéz parkolóhelyet találni. Ha be kell mennünk a munkahelyünkre, érdemes korábban indulni, ha pedig a városközpontban van dolgunk, kalkuláljuk bele a parkolóhely keresés időszükségletét.

Télen a kétkerekűek használata háttérbe szorul ugyan, de kisebb távokon a kerékpár vagy a roller is megfelelő választás lehet. A reggeli és esti szürkületben feltétlenül viseljünk jól láthatóságot elősegítő fényvisszaverő öltözéket vagy kiegészítőket, és szereljük fel a járművet első hátsó lámpákkal. Egy-két megállót kiválthatunk egy kis sétával is, ilyenkor vegyük figyelembe, hogy sok településen és fővárosi kerületben az utcán is kötelező viselni a maszkot. Tél lévén öltözzünk fel rendesen, lehetőleg rétegesen, így a megfázást is elkerülhetjük.

A koronavírus helyzet újszerűsége, a korlátozások, a vírustól való félelem, és az ezzel együtt járó bizonytalan jövőkép lelkileg mindannyiunk számára megterhelő. Fentieken túl talán a legfontosabb, hogy őrizzük meg hidegvérünket, maradjunk nyugodtak, legyünk türelmesek magunkkal és másokkal szemben egyaránt. A mindennapos közlekedési konfliktushelyzetekben az emelt hangú szócsaták, a veszélyes manőverek (ráhúzás, büntetőfékezés, stb.) és az ökölrázás helyett inkább legyünk előzékenyek, illetve köszönjük meg mosolyogva mások előzékenységét. Hiszen a másik közlekedő is éppen olyan ember mint mi, ő is csak szeretne eljutni úticéljához, ő is elindult reggel, és este egészségben, biztonságban őt is hazavárják.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/