/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Így segítik az üzleti működést a rugalmas autóflották

2020. augusztus 04. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A koronavírus-járvány miatt kialakult új munka- és gazdasági környezet sok cégnél visszavetette az autóhasználatot, míg másoknál új üzleti lehetőséget teremtett, és fokozta a járművek iránti igényt. A megváltozott körülmények között a legtöbb vállalatnál azonban a veszélyhelyzet elmúltával sem áll vissza minden a régi kerékvágásba, és a hosszú távú pénzügyi elköteleződést már nem mindenki engedheti meg magának.

Ráadásul a leginkább érintett szegmensekben a vállalatoknak gyorsan kell reagálniuk az akár napról napra változó piaci körülményekre, ha versenyképesek, illetve pénzügyileg stabilak akarnak maradni.  Ennek részeként az autóflottáikat is a változó igények szerint kell tudniuk kezelni mind anyagilag, mind összetételében, ezért egyre többen keresnek rugalmasabb lízingmegoldásokat. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan bemutatja, milyen trendek befolyásolják a vállalatok döntéseit, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre ezen a téren a gazdasági bizonytalanságban.

A Covid-19-járványnak nemcsak vesztesei, de nyertesei is lettek, például a techcégek vagy az ételkiszállítók és a futárcégek. Azt azonban iparágtól, illetve profiltól függetlenül minden vezetőnek meg kellett tanulnia az elmúlt pár hónapban, hogy az üzleti siker érdekében cégének még az eddigieknél is nagyobb fokú agilitással kell működnie, hiszen a tervezhetőséget felváltotta a kiszámíthatatlanság. Ezért sok esetben olyan, rugalmasan skálázható flottára van szükség, amely hatékonyan támogatja ezt a fajta dinamikus működést, akár flottabővítésről, akár az autók számának csökkentéséről van szó. De pontosan milyen igények vezérlik most a cégeket, és milyen szempontok befolyásolják őket a döntésben?

Azok a vállalatok, amelyek jelentősebb gazdasági visszaesés nélkül vészelték át a veszélyhelyzetet, a piac élénkülésével egyidejűleg a korábbi terveknek megfelelően szeretnék bővíteni flottájukat vagy újakra cserélni autóikat. Számos vállalat korábban már le is adta a rendelést az új járművekre, az autógyárak leállásai miatt azonban jelentősen csúsznak a szállítási határidők, ezért nekik áthidaló megoldásra van szükségük, amíg az új flottaautók érkezésére várnak. Mindemellett a cégvezetők egy részénél megfigyelhető, hogy óvatosabbá váltak, mint korábban voltak, és a jelenlegi gazdasági helyzetben a hosszú távú autóbeszerzéseket egyelőre inkább elhalasztják.

A LeasePlan szerint azoknál a cégeknél, amelyeket negatívan érintett a járványhelyzet, átalakulás indulhat meg a flotta összetételében. Sok szervezetnél, elsősorban a kkv-knál a megváltozott munkakörülmények, például a távmunka elterjedésének hatására előtérbe kerülhetnek a kötöttségmentes, gyorsan elérhető lízingmegoldások, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy akkor és annyi autót béreljenek, amikor és amennyi ténylegesen kell nekik.

A nehéz gazdasági helyzetbe került cégek másik részénél az állandó flotta fenntartása mellett várhatóan csökken a bővülés mértéke, és csak a munkavégzés szempontjából létfontosságú autókat fogják finanszírozni. Azoknak a munkatársaknak pedig, akiknek nem alapfeltétel az autó a munkájukhoz, vagy alkalmanként fognak kocsit bérelni, vagy a közös használatú, kulcsos autókat ajánlják fel, amelyek jó alternatívái lehetnek a kevésbé higiénikus tömegközlekedésnek és taxizásnak.

A fent bemutatott trendek a piac dinamikájától függően váltogathatják is egymást, de helyzettől függetlenül a cégeknek bármikor szükségük lehet egy vagy több járműre, és a kapcsolódó lízingszolgáltatásokról sem akarnak lemondani, amire a hagyományos autókölcsönzők nem tudnak megoldást nyújtani.

A LeasePlan kínálatában elérhető FlexiPlan operatívlízing-konstrukcióval a vállalatok akár már két napon belül is autóhoz juthatnak, mivel a flottakezelő saját készleten lévő állományból biztosítja az autókat. Ez a megoldás különösen praktikus, ha például azonnal kezd egy új kolléga, vagy ha külsős munkatárs érkezik néhány hetes, hónapos munkára és nincs idő kivárni az egyedi igényekre szabott rendeléseket. Egy-egy új megbízáshoz, üzleti projekthez a cégek akár több autót is igényelhetnek egyszerre, amelyek mellé teljes körű szolgáltatáscsomagot is kapnak, akárcsak a hosszú távú bérleti formáknál. A fix havi díj tartalmazza a biztosítást, a szervizelést, a karbantartást, a gumicserét, az éves autópálya-matricát és az assistance szolgáltatást, így költség- és időhatékony megoldást kínál a flottaautók kezelésére.

Ha a cégnek már nincs szüksége az autóra, akkor az első hónapot követően bármikor felmondhatja a szerződést kötbér-kötelezettség és egyéb szankciók nélkül. A rugalmasságot növeli, hogy a bérbe vevőnek nem kell előre eldöntenie, hogy mikor akarja visszaadni az autót, hanem elegendő a tervezett leadás előtt mindössze 48 órával egyeztetni erről a lízingcéggel.

Ezzel a rövidebb távra szóló, rugalmas lízingformával a vállalkozások többféle típusú járművet is bérelhetnek: jól felszerelt, közép- és felsőkategóriás autókból választhatnak a legkisebb kocsitól a kilenc személyes buszig vagy a kishaszongépjárműig. Az autók átlagéletkora csupán egy év, ami egyedülálló a piacon, és D kategóriától felfelé kizárólag automata váltós járművek találhatók a kínálatban. A bérlésnek nem feltétele, hogy az adott vállalat már meglévő partnere legyen a LeasePlannek, így a cégek akkor is lízingelhetnek rövid távra, ha aktuálisan más flottakezelővel dolgoznak vagy még nincs flottakezelő partnerük.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/