/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Így takarékoskodjunk az üzemanyaggal

2021. augusztus 04. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Különösen az emelkedő üzemanyagárak idején jó tudni: néhány egyszerű trükkel akár 20%-ot is spórolhatunk az üzemanyag-fogyasztáson. Bónuszként a kisebb benzinszámla egyúttal alacsonyabb CO2-kibocsátást is jelent, így nemcsak pénztárcánknak kedvezhetünk, hanem környezetkímélőbben is autózunk. Íme, a 10 legjobb tipp az üzemanyag-megtakarításhoz.

Optimalizáljuk a vezetési stílust!

Gyorsítsunk határozottan, váltsunk fel időben (kb. 2000 fordulat/perc motorfordulatszámnál), és alacsony fordulatszámon tartsuk a kiválasztott sebességet. Olvassuk el és kövessük az autó használati utasításában található tanácsokat, vezetés közben figyeljük a pillanatnyi üzemanyag-fogyasztást és a sebességváltásra figyelmeztető kijelzőt is.

Vezessünk előrelátóan!

A fékezés energiát pazarol. Használjuk ki a motorfékhatást, amikor csak lehetséges. Ne vegyük ki az autót sebességből, amikor piros lámpához közeledünk. Ugyanakkor vegyük le idejekorán a lábunkat a gázpedálról, és hagyjuk, hogy az autó az utolsó néhány száz métert sebességben tegye meg, ahelyett, hogy közvetlenül az ötvenes tábla előtt fékeznénk hirtelen. Segít, ha tekintetünket az úton egy kicsit messzebbre szegezzük, így felkészülhetünk az esetleges akadályokra, útszűkületre.

Ne autózzunk egy-két kilométert!

Az autó akkor fogyasztja a legtöbb üzemanyagot, amikor a motor hideg. A zavartalan működéshez a motornak a bemelegedési fázisban dúsabb keverékre van szüksége, mint optimális üzemi hőmérsékleten. Ha tehetjük, a rövid utakra használjunk kerékpárt vagy menjünk gyalog. A dízelmotorok esetében kifejezetten ellenjavalt a rövid távú használat: ilyenkor rossz a motor hatásfoka, magas a károsanyag-kibocsátása, az élettartama pedig lerövidül.

Üresjáratban állítsuk le a motort!

Amikor a motor jár, üzemanyagot fogyaszt – még akkor is, ha a jármű nem mozog (körülbelül 0,5-1 liter/óra). Ezért: állítsuk le a motort, ha az üresjárati idő várhatóan 20 másodpercnél hosszabb lesz, vasúti átjáróknál különösen. Ha nincs az autóban automatikus start-stop rendszer, a kulcsot mi magunk is elfordíthatjuk. Szakemberek szerint az indítómotorra és az akkumulátorra háruló többletterhelés elhanyagolható, különösen, ha a motor meleg.

Kapcsoljuk ki a felesleges elektromos berendezéseket!

A gépkocsiban lévő elektromos eszközök, például a vezérlőegységek, a világítás, a ventilátorok, a légkondicionáló, a biztonsági és kényelmi berendezések a fedélzeti elektromos rendszerből nyerik az energiát. Az elektromos energiát a generátor szolgáltatja, amelyet a belső égésű motor hajt. Következésképpen a bekapcsolt elektromos készülékek és egyéb fogyasztók üzemanyagköltséget okoznak. Az elektromos energiaigény nem a megtett távolságtól vagy a sebességtől, hanem az időtől, azaz a használat időtartamától függ.

A légkondicionáló rendszer például a jármű típusától, a technológiától és az üzemeltetési körülményektől függően 100 kilométerenként körülbelül 0,3-1,5 liter üzemanyag többletfogyasztást eredményez. A nyitott oldalablakok és napfénytetők rontják a légáramlást, ezért szintén pluszfogyasztást okozhatnak. A mindkét oldalon nyitott ablakok 100 km/óra sebességnél például körülbelül 0,2 literrel magasabb fogyasztást eredményeznek. De soha ne spóroljunk a világításon, az ablaktörlőkön vagy a szükséges légkondicionáláson, ha az a biztonság rovására menne.

Csökkentsük a tömeget!

Legyen szó akár hűtőládáról, strandfelszerelésről vagy különféle apróságokról: minden egyes plusz tárgy az autóban plusz tömeget jelent, ami több üzemanyagot igényel. Ennek egyszerű a magyarázata: a tehetetlen tömeg felgyorsításához energia szükséges. Minél nagyobb a tömeg, annál keményebben dolgozik a motor. Szabaduljunk meg mindentől, amire nincs szükségünk! 100 kilogramm többletterhelés akár 0,3 liter többletfogyasztást eredményezhet. Különösen érvényes mindez a városi forgalomra, ahol a forgalom állandóan változó dinamikája számtalan újraindítást és gyorsítást tesz szükségessé.

A tetőcsomagtartók, tetőboxok és különösen a kerékpártartók jelentősen növelik az autó fogyasztását. Ezért használat után azonnal távolítsuk el a tető- és hátsó csomagtartókat. A hátsó ajtóra, illetve a vonóhorogra szerelt kerékpárszállító eszközök fogyasztás szempontjából hatékonyabbak, mint a tetőre szerelt változatoké.

Válasszunk jó minőségű gumiabroncsokat!

A gumiabroncsok jelentős hatással vannak a gördülési ellenállásra; a jó minőségű gumiabroncsokkal 100 kilométerenként akár 0,5 liter üzemanyagot is megtakaríthatunk. Ez azt jelenti, hogy egy első pillantásra drágának tűnő, de alacsony gördülési ellenállású gumiabroncs élettartama alatt bőven visszahozza az árát. Az abroncsok tulajdonságait az energiacímkéről olvashatjuk le, amiről itt írtunk bővebben: https://hta.org.hu/uj-abroncscimkek-2021-majus-1/

Győződjünk meg a megfelelő nyomásról!

Rendszeresen ellenőrizzük az abroncsok nyomását is, mert a túl kevés levegő a gumiabroncsokban növeli az autó fogyasztását. Már 0,3 bar légnyomáscsökkenés is növeli a gördülési ellenállást, és így felesleges többletfogyasztást okoz. Rendszerint a vezetőoldali ajtót kinyitva, az úgynevezett „B”-oszlopon találjuk a gyártó által ajánlott nyomásértékeket. Ne csak abroncscsere alkalmából, hanem havonta egyszer vagy tankolás alkalmával is ellenőrizzük a kerekeket.

Ügyeljünk a rendszeres karbantartásra!

Első pillantásra ez a pont jelentéktelennek tűnhet, mivel a modern járművek karbantartásmentes digitális motorelektronikával vannak felszerelve. Itt elvileg nincsenek karbantartásfüggő fogyasztási tényezők. Ám vannak olyan alkatrészek, amelyek a fogyasztás szempontjából fontosak, mint például a motor légszűrője. A kedvező értékek szempontjából fontos a rendszeres olajcsere is, amelyet mindig korszerű, alacsony viszkozitású olajjal kell elvégezni. Tartsuk be a jármű gyártójának előírásait!

Vezessünk úgy, mint a profik!

Egyre több helyen érhetőek el olyan vezetéstechnikai tréningek, ahol a biztonságos és gazdaságos autóvezetés „titkait” leshetjük el. A tapasztalat azt mutatja, hogy akár a több évtizedes „bevált” vezetési szokásokon is lehet és érdemes változtatni.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/