/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ilyenek lesznek a jövő Opeljei

2018. augusztus 23. 17:35   |   Autoblog
címkék:  

Új koncepció-tanulmánnyal pillant előre a márka izgalmas jövőjébe az Opel. Neve Opel GT X Experimental – egy merész, 4,06 méteres, kompakt, teljesen elektromos SUV, öt ajtóval, kupé-jelleggel és tele innovatív ötletekkel. Miközben megtestesíti az Opel hagyományos értékeit, újakat mutat fel.

A 156 éves hagyományra visszatekintő Opel varrógépek előállításával kezdte, aztán áttért a kerékpárokra, majd a csaknem 120 esztendeje folyamatos autógyártásra – miközben végig arra törekedett, hogy érdekes és fontos innovációkat tegyen mindenkinek elérhetővé. Az Opel évtizedeken át követhető irányvonala három szóban foglalható össze: németes, emberközeli és izgalmas.

A jövőbe tekintve továbbfejleszti e három értéket: a „New Germanness” a legjobb német ipari erényekre utal, és ezt kapcsolja össze barátságos, a világra nyitott hozzáállással. Az Opel innovatív szellemével inspirált új GT X Experimental a márka gazdag örökségét viszi tovább egy érdekfeszítő jövőbe. A német műszaki tudást, a precizitást és a minőséget kombinálja látnoki innovációkkal – előre jelezve, milyenek lesznek az Opelek a 2020-as évek közepén: merészek, letisztultak, közben szívhez szólók, emberközeliek és vevőközpontúak.

Jövőbeli modellvízióinak bemutatásához egy kompakt SUV megjelentetését választotta az Opel (hossza 4063, tengelytávja 2625, szélessége 1830, magassága antennával együtt 1528 mm), hiszen ez ma a legkedveltebb járműjelleg. A cél érdekében az eddiginél hatékonyabbá kell tenni az ilyen autókat, ezért lett könnyűszerkezetes az Opel GT X Experimental felépítése, kicsi az ökológiai lábnyoma és 17 col a kerékmérete – szemre nagyobbnak tűnik, és jót tesz mind a menetkényelemnek, mint a látványnak. A PACE! terv ígéretének megfelelően, miszerint 2024-ig valamennyi modelljéből kínál elektromos változatot az Opel, a GT X Experimental teljesen elektromos. Energiatárolója egy kompakt, következő generációs 50 kilowattórás lítium-ion akkumulátor, induktív töltéssel.

A GT X Experimental nem irányoz elő teljesen autonóm, azaz önvezető közlekedést. Kínál viszont három teljesen automatikus menetmódot, azaz képes minden tekintetben önállóan mozogni, de szükség esetén reagálnia és beavatkoznia kell tudni a vezetőjének.

Az Opel GT X Experimental merész arányokat kombinál szépen tagolt, folytonos felületekkel. Karakteres körvonalát erőteljes grafika határozza meg, elválasztva egymástól a jármű alsó és felső tartományát: az alsó rész világosszürke, a felső, a géptetővel, az ablakokkal és a tetővel együtt, szinte fekete éjkék. Köztük sárga karaktervonal húzódik elölről hátra, amely struktúrát és dinamikát ad a járműnek. A színséma emlékeztet az Opel hagyományos szürke/fekete/sárgájára – friss és modern látványt keltve. Az egymással szemben 90 fokig nyíló ajtóknak köszönhetően akadálytalan, szabad belépéssel fogadja utasait a GT X Experimental. A panoráma-szélvédő/üvegtető egység egészen a hátsó ülésekig nyúlva teszi világossá és tágasabb hatásúvá az utasteret.

Az Opel formatervezői abszolút minimumra redukálták a karosszéria „szabásvonalait” a nyitható ajtók és géptető körül. Az ajtók felső élét a sárga karaktervonalba rejtették; a hátsóké a csomagtér nyílásával esik egybe. Tudatosan mondtak le hagyományos elemekről, mint az ajtókilincs vagy a külső tükör. Az autó sima külsején mindössze olyan részletek vehetők észre, mint a géptető sárga vonalából kiálló, a visszapillantó tükröt helyettesítő apró kamerák.

A „vizuális tisztogatást” takarékosan alkalmazott grafikus részletek egyenlítik ki. A GT X Experimental vezetőoldali küszöbén, a hátsó ajtó alatt, gravírozott háromszögek vannak. Egyikükben kicsiny, hatszögű LED-képernyő mutatja az akkumulátor töltöttségét. A 17 colos kerekek, a felni peremén túlnyúló sötétkék gumiabroncs robusztus szegélyével, a valóságosnál is nagyobbnak tűnnek. A gumik sárga vonala a karosszériáéra rímel. Középen fénydiódák rajzolják ki az Opel-villámot, amely menet közben vízszintesen áll.

A GT X Experimentalen első ízben nyilvánul meg a jövőbeli Opel-modellek elöl- és hátulnézetének vezérmotívuma: az „Opel-szélrózsában” két tengely kereszteződik, középpontban az Opel-villámmal. Ezáltal lesz minden eddiginél centrálisabb jellemző a legendás márkaembléma. A függőleges tengelyt a géptető még élesebb és tisztább „vasalt éle” adja, amely a villám alatt folytatódik. A nappali menetfény jellegzetes szárnygrafikája megmarad a holnap Opeljein is, ez képezi a vízszintes tengelyt. E téma tükröződik vissza a hátulnézeten: a szárnyformájú hátsó lámpák vízszintese keresztezi az Opel-iránytűben a cápauszony-tetőantennától a lökhárító vasalt éléig vezető függőlegest.

Az új Opel-arc, az Opel-Vizor olyan csúcstechnikájú részleteket keretez be, mint a különböző színeivel a jármű üzemállapotáról informáló LED-villám, a LED-es mátrix-fényszóró és menetfény, valamint az asszisztens rendszerekhez és autonóm funkciókhoz tartozó kamerák és érzékelők. Mindezek sötét színű plexiüveg alatt vannak. Az elegáns modul a teljes járműfronton végighúzódik, a géptető alatt. Az új, összetéveszthetetlen Opel-Vizor a márka valamennyi modelljét jellemzi majd a 2020-as évek folyamán.

Ugyanilyen elvek szerint tervezték meg az Opel GT X Experimental levegős utasterét is. Vizuális és digitális tisztogatás volt a jelszó. A panoráma-szélvédő/üvegtető és a folyamatos oldalablakok innovatív környezetet fognak közre. Az egésznek a sarokpontja a műszeregység, a Pure Panel, amely modulként imitálja az Opel-Vizort. Egyetlen, széles képernyő üdvözli a vezetőt, jelezve, hogy hamarosan feleslegessé válik a jelenlegi szériaautók megannyi monitora, kapcsolója és gombja. A Pure Panel a legújabb technikával tár a vezető elé fontos információkat, miközben odakint marad mindennemű zavaró optikai inger. Ezt a letisztultságot mutatja a szellőzők átgondolt elhelyezése is: a képernyő mögé rejtve nem zavarják a sima felületet.

A Pure Panel ezen kívül megmutatja, hogy miképp teszik könnyebbé az Opel vevőinek életét technikai megoldások: a teljes szélességű képernyő-modul bal és jobb szélén integrált visszapillantó felület az autó oldalából kihajtható kis kamerák képét mutatja. Ugyanilyen egyszerű a kormánykerék, amelynek központi vízszintes tengelye az Opel-Vizort idézi. Ahogy a kerekeken az Opel LED-es villáma, úgy a kormánykerék közepe sem mozdul el forgás közben. A csúcstechnikájú dizájn folytatódik az egész utastérben. A négy ülés lebegni tűnik, a fejtámlák alól kivehető hangszórókkal a kocsin kívül is lehet zenét hallgatni.

Az GT X Experimental neve világosan utal az Opel első, iránymutató koncepciójárművére, az 1965-ös Experimental GT-re, arra az elérhető kupéra, amely az európai autógyártók első dizájntanulmányából lett sorozatgyártmány. Toldatként az „X” utal az Opelnek arra a tervére, hogy erősebben pozícionálja magát a SUV-piacon: 2021-ben ilyen lesz az eladott Opelek 40 százaléka.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/