/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Indul a Mercedes-Benz CLA Shooting Brake gyártása

2015. január 20. 16:15   |   Autoblog
címkék:  

A Mercedes-Benz legfiatalabb gyára Magyarországon, Kecskeméten kevesebb, mint három évvel megnyitása után további fontos mérföldkőhöz érkezett: a Mercedes-Benz CLA Shooting Brake gyártásának hivatalos megkezdésével a Mercedes-Benz CLA után immáron a második olyan széria gurul le a szalagról, amely kizárólag Kecskeméten készül. Thomas Geier gyárigazgató és csapata a gyártás megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnököt és Markus Schäfert, a Mercedes-Benz Cars termelésért felelős igazgatótanács tagját üdvözölhette.

Az elmúlt évben kereken 150 000 B- és CLA-osztály készült Kecskeméten, a termelés 2012. évi megkezdése óta így már több mint 300 000 darab gördült le a szalagokról. A magyar gyár ezáltal lényegesen hozzájárul a Mercedes-Benz Cars globális termelési hálózatában a különösen sikeres kompakt szegmens növekedéséhez. Az eladás 2014-ben 24,7 százalékkal 463 152 darabra emelkedett az A-, B-, CLA- és GLA-osztályban – a Mercedes még soha nem szállított vevőinek ennyi kompakt osztályú járművet egy évben.  A kizárólag Kecskeméten gyártott CLA nagy sikereket ért el legfontosabb piacán, az Amerikai Egyesült Államokban. Több mint 27 000 eladott járművel az ottani értékesítés 2014-ben az előző évihez képest majdnem a duplájára emelkedett. A Mercedes-Benz az elmúlt évben összességében annyi autót adott el, mint még soha. A csillagos márka 1 650 010 járművet szállított le vevőinek (+12,9%) és ezzel a negyedik egymást követő évben ért el rekordot.

„A kecskeméti csapat bebizonyította, hogy a ‚made by Mercedes-Benz in Kecskemét‘ igazi sikertörténet. Világszerte érvényes termelési szabványainknak megfelelően kezdettől fogva csúcsminőségű járműveket gyártunk itt”, mondta Schäfer. Köszönetet mondott továbbá a vállalat nevében valamennyi magyar partnernek a folyamatos és konstruktiv partnerségért: „Politikai partnereink, a közigazgatás és a társadalom által nyújtott támogatás nélkül nem tudtuk volna megírni ezt a kecskeméti sikertörténetet. Továbbra is számítunk erre a jó együttműködésre.” Jó példa a támogatásra az a több mint 90 millió eurós, kedvező kamatozású, úgynevezett exporttámogatási hitel, amelyet a vállalat a kecskeméti gyár jövőbeli további beruházásainak finanszírozására fordít majd.

Geier hozzátette: „Természetesen a gyár teljes csapata rendkívül büszke arra, hogy vevőink számára az egész világon kizárólag mi gyárthatjuk a CLA-t és immár a CLA Shooting Brake-t is. Tudatában vagyunk az ezzel járó felelősségnek és további csúcsteljesítménnyel folytatjuk majd eddigi sikereinket.”

A kecskeméti gyár beruházásainak összege ma már eléri a kereken egymilliárd eurót. A gyár felépítése 800 millió euróba került, ezt követően pedig a vállalat folyamatosan továbbfejlesztette a telephelyet, az elmúlt évben mindenekelőtt a CLA Shooting Brake termelési előkészületeivel.  Ezzel összefüggésben számos új munkatársat toboroztak, akik intenzív képzésben részesültek, így az állomány 2014 végére mintegy 4000 foglalkoztatottra emelkedett.

A Mercedes-Benz prémiumkategóriájú kompakt autói közös elsőkerékhajtású architektúrára épülnek, és jelenleg a rastatti és a kecskeméti gyár rugalmas gyártási hálózatában készülnek. Az új nemzedék első termékeként mindkét gyárban a B-osztály termelése kezdődött meg. Az új A-osztály 2012 júliusa óta Rastatt-ban készül. A kecskeméti gyár második terméke a CLA, amely 2013 januárja óta gördül le a szalagról. A kompakt SUV, a GLA gyártása 2013 decemberében vette kezdetét a rastatti gyárban. Az ötödik új kompakt modell, a CLA Shooting Brake 2015 januárától Kecskeméten készül. A rastatti gyár 2012 októbere óta, a kecskeméti pedig 2014 májusától termel három műszakban. A közös architektúrának köszönhetően valamennyi telephelyen tetszőleges sorrendben és darabszámban állítható elő az összes típus, így a mennyiséget mindenkor az aktuális piaci keresletnek megfelelően lehet elosztani a hálózaton belül.

2013 augusztusa óta az A-osztály számára további gyártókapacitás áll rendelkezésre azáltal, hogy szerződéses gyártó lett a finn gyártási specialista, a Valmet Automotive. Ezen túlmenően 2015 első félévében indul a GLA gyártása a kínai piac számára Pekingben, a BBAC (Beijing Benz Automotive Corporation – a Daimler és kínai partnere, a BAIC Motor vegyes vállalata) telephelyén.

Az új Mercedes-Benz CLA Shooting Brake a lehető legideálisabb szabadidős hasznosítást teszi lehetővé, ugyanakkor nem nélkülözi a CLA igényes és egyedi formatervezését. A tető kontúrja most is laposan folytatódik hátrafelé, ezzel egyidejűleg azonban az utasok feje felett nagyobb a térkínálat (+4 cm), mint a négyajtós kupéban. A csomagtér a fejtámlák vonaláig pakolva 495 literes, bővítve pedig 1354 literre nő a raktér. A CLA Shooting Brake egyelőre két dízel- és négy benzinmotorral, valamint 4MATIC összkerékhajtással kapható és csupán kereken 600 euróval kerül többe, mint a négyajtós kupé.

A CLA Shooting Brake 2015. január 15. óta rendelhető, és az első járművek márciusban érkeznek az európai márkakereskedőkhöz. A kezdőmodell a CLA Shooting Brake kínálatában a 122 LE teljesítményű CLA 180. Emellett megtalálható a 156 LE teljesítményű CLA 200, valamint az egyaránt 211 LE teljesítményű CLA 250, a CLA 250 4MATIC és a CLA 250 Sport 4MATIC. A jelentős dinamika iránti érdeklődést a csúcsmodell, a vonzó műszaki csomaggal kínált, 360 lóerős és 4,7 másodperces sprintet produkáló CLA 45 AMG Shooting Brake elégíti ki.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/