/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ingyenes vezetéstechnikai képzéssel fejleszthetik tudásukat az autósok

2018. június 11. 16:50   |   Autoblog
címkék:  

Csak optimális nyomással rendelkező, nyári gumiabroncsokkal szerelt autóval ajánlott nyaralásra indulni – derült ki ma a Continental Hungaria, az ORFK-OBB és a Magyar Autóklub közös sajtótájékoztatóján. „A tavalyi évhez hasonlóan idén is összefogtunk, hogy felhívjuk a figyelmet az autók megfelelő nyári felkészítésére. Ennek érdekében közös, ingyenes vezetéstechnikai napot tartunk június 17-én, melyre a közúti ellenőrzések során kapott voucherekkel lehet regisztrálni” – hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője.

alacsony_abroncs_20180611

Figyelemfelkeltő akció

„A közúti ellenőrzések a mai nappal indulnak el és egészen június 14-éig lehet rájuk számítani Pest megye és Budapest területén. Az ellenőrzések célja, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel és megfelelő abroncsnyomással rendelkező gumiabroncsok használatára” – hangsúlyozta Berzai Zsolt c. r. alezredes, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára. Hozzátette: a vezetéstechnikai tréningen azok az autósok vehetnek részt, akiket ellenőrzés alá vontak, de velük intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.

A 20 ezer forint értékű képzést a Magyar Autóklubnál történő előzetes regisztráció után lehet igénybe venni. „Az újpesti tanpályánkon megvalósuló nyári vezetéstechnikai napon az autósok instruktorok segítségével megtanulhatják, hogyan nyerjék vissza uralmukat a nedves úton megcsúszó autó felett optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsokkal” – jegyezte meg Dr. Hatala József, a MAK elnöke.

A nyári szabadságolások idején autósok ezrei indulnak útnak hazánkban, hogy felkeressenek valamilyen népszerű vízparti üdülőhelyet. A nagy melegben sokan sajnos türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. „A rendőrség ezért azt tanácsolja, hogy mindig kipihenten üljünk a kormány mögé és soha ne vezessünk fáradtan. Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban. Vezetés közben tartsunk nagyobb követési távolságot és legyünk türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak, vagy torlódások alakulnak ki” – figyelmeztetett az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

 Szánjunk időt az autókra!

Indulás előtt érdemes átvizsgálni az autót, kiemelt figyelmet fordítva a gumiabroncsokra. „Bár a törvény 1,6 milliméteres minimális profilmélységet ír elő a nyári abroncsok esetében, 3 milliméternél kisebb mintázati mélységű abroncsokkal már nem ajánlott közlekedni” – hívta fel a figyelmet a Continental Hungaria marketingvezetője. Hozzátette: indulás előtt szintén fontos ellenőrizni a megfelelő gumiabroncsnyomást. Ez ugyanis döntő szerepet játszik az élettartam, a gazdaságosság, a menetdinamika, és a biztonság terén.

A Continental adatai szerint az autósok 7,5 %-a az előírtnál 0,2 barral nagyobb, 15 %-a pedig az előírnál 0,2 barral alacsonyabb abroncsnyomással közlekedik. Holott az ajánlott nyomásértékek megtalálhatók a tanksapka fedelén, vagy a járművek kezelési útmutatóiban. „Túl alacsony nyomású gumiabroncsokkal közlekedve akár egy hirtelen sávváltás is életveszélyes lehet, mert a sofőr elveszítheti az uralmát a jármű felett” – hangsúlyozta Musztrai Ferenc. Az előírtnál 0,6 barral kisebb abroncsnyomással történő autózás pedig 45%-kal csökkentheti a gumiabroncsok élettartamát. Fontos figyelembe venni az autó terhelését is, különösen nyáron, amikor – például egy nyaralásra – több utassal és csomagokkal indulunk útnak. Minél inkább közelítünk a megengedett maximális terhelés felé, annál nehezebb irányítani az autót. Mindig vegyük figyelembe a teljes terheléshez tartozó, gyártó által előírt abroncsnyomást.

 Így készül a világbajnok

„Két gyermek édesapjaként mindig szánok időt az autó megfelelő felkészítésére. A nyári szezon előtt mindig kitisztíttatom a klímát, utántöltöm az ablakmosó folyadékot és az abroncsnyomást is a gyári értékeknek megfelelően állítom be” – jegyezte meg a sajtótájékoztatón Nagy Viktor, világbajnok magyar vízilabdázó. Hozzátette: náluk hamar megtelik a csomagtartó, ha autóval indulnak útnak. Éppen ezért figyelnek arra, hogy ne terheljék túl a járművet és csak a szükséges dolgokat pakolják be.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/