/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Internetes abroncsvásárlás: alacsony ár, nagy kockázat

2015. január 20. 20:30   |   Autoblog
címkék:  

A Continental egyik tavalyi kutatása szerint nagy veszélyt jelenthetnek az internetes aukciós oldalakról beszerzett olcsó téli gumiabroncsok. A vállalat szakértői a tesztekhez az egyik legnépszerűbb aukciós oldalon 32 eltérő méretű, különböző márkájú, felnire szerelt gumiabroncsot vásároltak, melyeket később alaposan megvizsgáltak. A felnire szerelt gumiabroncsokban csak annyi volt közös, hogy nagyon olcsón árulták őket.

Az eredmények szerint a megvásárolt abroncsok közül egyik sem volt hibátlan állapotban, ezen túlmenően a keverékek jelentős felkeményedése miatt egyik sem felelt meg a minimális biztonsági követelményeknek. Találtak olyan szettet is, amelyik újrafutózáson esett át, de az abroncsokon találtak szögektől származó sérüléseket, néhányról elkezdett leválni a futófelület, és több esetben megállapították az oldalfalak, illetve az abroncs és a felni érintkezési felülete, azaz a perem sérüléseit is.

A legfiatalabb abroncsokat is 2011-ben gyártották, de előkerült egy 27 éves, azaz 1987-ben készült példány is. Ennek ellenére – egyetlen kivételtől eltekintve – az összes abroncsról egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy melyik gyártó, melyik modelljéről van szó. Mivel az abroncsokat felnire szerelve árulták, a vásárlók a hibák nagy részét még akkor sem szúrhatták volna ki, ha a vásárlás előtt személyesen tekintették volna meg az abroncsokat, de ez az aukciós oldalak szabályzata alapján ez egyébként sem lehetséges.

Láthatatlan sérülések

„Az egyik abroncsban szöget találtunk, de ez külső szemrevételezéssel is csak nehezen volt látható. A perem, vagyis az abroncs és a felni érintkezési felületének sérülései is alig észrevehetőek a laikusok számára”, mutatott rá Lutz Friedrich, a Continental műszaki ügyfélszolgálatának munkatársa.

Még ennél is nehezebb észlelni az abroncs felkeményedésének hatásait. A téli gumiabroncsokhoz speciális keveréket használnak, amely nagy hidegben is megőrzi rugalmasságát. Egy új abroncs keménységi együtthatója (Sh-érték) általában 58-63 Sh közé esik. Minél alacsonyabb ez az érték, annál rugalmasabb az abroncs, tehát annál jobb a tapadása. Az interneten vásárolt abroncsok átlagos keménysége 80 Sh közelében volt. „Vészfékezés esetén, még száraz útfelületen is sokkal hosszabb fékútra lehet számítani egy ilyen abronccsal”, hívta fel a figyelmet a Continental szakértője. „Ezt a hibát csak keménységmérővel lehetne kiszűrni, de a vevők ilyet nem tartanak maguknál.”

Vágások az oldalfalban

Az egyik nagyon alacsony tapadással rendelkező gumiabroncs látszólag teljesen sértetlen volt, átlagos profilmélysége is elérte a 4 mm-t. Ugyanakkor az Sh-értéke 81 volt, amely a havas útfelületen történő vészfékezésnél nagyjából ugyanolyan hosszú fékutat biztosítana, mint egy rossz minőségű nyári abroncs. Egy prémium nyári abroncs Sh-értéke 75.

A Continental szakemberei emellett találtak még repedezett futófelületeket, durván horzsolt peremeket, valamint egészen a szövetvázig hatoló szöglyukakat. Az abroncsok egy részén kopott volt a futófelület középső része, vágásokat, illetve deformálódásokat találtak az oldalfalon, de a nagy fékezésekre utaló ellaposodott felületek sem voltak ritkák. Az abroncsok viszonylag magas átlagéletkora ellenére a profilmélység 1,8 és 5,8 mm közé esett. Ezzel kapcsolatban azért nem árt tudni, hogy Magyarországon egy idén januárban életbe lépett rendeletmódosítás értelmében a taxik esetében a téli abroncsok mintázatának 4 mm-nél mélyebbnek kell lennie.

Óvakodjunk a „korához képest jó állapotban” lévő abroncstól!

A Continental azt tanácsolja az autósoknak, hogy különös elővigyázatossággal járjanak el, ha használt téli abroncsot készülnek vásárolni. Még a ránézésre hibátlan abroncsok is komoly kockázatot jelenthetnek, sokszor ráadásul maguk az eladók sem tudnak a sérülésekről. A közlekedésbiztonság és a saját anyagi érdekek miatt is érdemes kerülni az alkalmi vételnek tűnő abroncsokat, mert a láthatatlan sérülések hosszú távon komoly kiadásokat okozhatnak. A téli abroncsok esetében a „korához képest jó állapotban” jellegű leírásokra biztosan nem szabad alapozni!


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/