/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ismét feltámad egy Shelby legenda

2018. május 18. 19:30   |   DG
címkék:  

Tíz példány erejéig ismét kerékre állítják minden idők legritkább és legerősebb klasszikus Shelby Mustangját, az 1967-es GT500 Super Snake-et. A tíz darab „continuation” modellt eredeti specifikáció szerint, 1967-es donorautók felhasználásával szerelik össze, s mindegyik példány Shelby szériaszámot kap.

67SS-1

A Shelby Super Snake tulajdonképpen egy mérnöki tanulmány volt, amelyet a Shelby American a Goodyear nagysebességű abroncstesztjére épített 1967-ben. A főmérnök Fred Goodell egy fehér fastback modell választott alanynak. Először az erőforrást cserélték ki egy 7 literes versenymotorra, amely nem kevesebb, mint 520 lóerőt adott le, majd nagy teherbírású első tárcsafékekkel, Detroit Locker hátsó híddal és plusz kitámasztókkal, valamint speciális Goodyear Thunderbolt gumikkal látták el a kocsit. A Super Snake emellett egyedi tripla csíkozást és hatékonyabb szellőzést biztosító, áttervezett hűtőmaszkot kapott.

67SS-2

A Goodyear San Angelo-i tesztpályáján maga Carroll Shelby ült a volánhoz és 273 km/óráig tudta fokozni a tempót. Majd Goodell következett, aki egy 500 mérföldes tesztre vitte az autót és közben felállított egy új sebességi világrekordot a járműkategóriában.

Miután a teszt sikerrel zárult, a Shelby American egyik alkalmazottja felvetette az értékesítés lehetőségét, persze limitált darabszámban. Az ötletet megfontolták, ám mivel a kocsi végül túlságosan drágának bizonyult, a Super Snake programot elvetették. A prototípus megmaradt és öt évtized alatt többször gazdát cserélt; legutóbb egy gyűjtő 1,3 millió dollárt fizetett érte.

67SS-3

Most, ötven évvel később pontot tesznek az ügy végére, és elkészítenek 10 új Shelby Super Snake izomautót. A Continuation szériás Shelby GT500 Super Snake modelleket eredeti 1967-es Mustangokból fogják megépíteni, de az ügyfél korabeli Shelby Mustang donorautót is választhat. Az autó szíve marad a 7 literes V8-as Ford big block, ezúttal több mint 550 lóerős teljesítménnyel, amihez négyfokozatú kézi váltót kapcsolnak. Nem változtatnak a fékrendszeren és a megjelenésen sem, az új kocsik is tripla csíkozást kapnak. A műszerfalra a Super Snake program felélesztéséért dolgozó Don McCain és Carroll Shelby aláírásával díszített számozott plakett kerül fel.

67SS-4

Az új Shelby Super Snake izomautókat egyedi megrendelésre készítik majd, borsos, 249 995 dolláros alapárral.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/