/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Itt az első plug-in hibrid BMW M modell

2022. szeptember 28. 16:20   |   Autoblog
címkék:  

A BMW XM a BMW M GmbH jubileumi évében bemutatott újdonságok fénypontjaként ünnepli világpremierjét, a BMW M1 óta a divízió első önálló modelljeként. Fennállása 50. évfordulóját ünnepelve a BMW M GmbH az első olyan nagyteljesítményű modelljét is reflektorfénybe gurítja, amelyben hálózatról tölthető hajtáslánc dolgozik.

A BMW XM modellben debütáló M Hybrid hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye 480 kW / 653 lóerő, amelyet a 489 lóerős belsőégésű erőforrás és a 197 lóerős villanymotor együttműködése állít elő. A technológia alapját egy új fejlesztésű, magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as benzinmotor adja, amelyben a legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológia dolgozik.

A nyolchengeres benzinmotor teljesítmény-leadását egy nagyteljesítményű elektromos motor támogatja meg, amelyet a tervezők a nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltóba építettek be. Az elektromos motor maximális teljesítménye már a gázpedál legapróbb érintésére is a sofőr rendelkezésére áll, letaglózó gyorsulási élményt kínálva. A rendszer forgatónyomaték 800 Nm, amelyet a 650 Nm nyomatékú belsőégésű erőforrás és a 280 Nm-es villanymotor együttműködése állít elő.

A hajtáslánc kimagasló teljesítménye azonnal rendelkezésre áll, egyenletesen épül és a legfelső fordulatszám-tartományig fennáll. A BMW XM 4,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, az élményt pedig a nyolchengeres motor vérpezsdítő orgánuma és az energiatöbbletet jelző egyedi hangzásvilág fokozza. A modell sport kipufogórendszerében elektronikusan vezérelt, folyamatosan alkalmazkodó szelepek dolgoznak és a hátsó lökhárító ékeiként most először hatszög alakú, egymás fölé rendezett dupla ikervégződések ragyognak.

A középkonzolon található M HYBRID gombbal a háromféle vezetési üzemmód bármelyike aktiválható. Az Electric üzemmód zéró emissziójú utazást tesz lehetővé, akár 140 km/órás sebességgel és akár 82 – 88 kilométeren (WLTP) keresztül. Mindez a modell padlólemezébe épített nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhető, amelynek nettó kapacitása 25,7 kWh. A kombinált töltőegység eközben akár 7,4 kW töltési kapacitású AC járműtöltést is lehetővé tesz.

A teljesítményt a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás továbbítja a négy hajtott kerék felé. A technológia a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozik, amely 4WD Sport üzemmódban érezhető leginkább. A BMW XM hátsó tengelyén BMW M sport differenciálmű is dolgozik.

2023 őszén a portfólió a BMW XM LABEL RED csúcsmodellel bővül, amely a BMW M GmbH történetének legerősebb közúti modelljeként érkezik meg az utakra. A modell maximális rendszerteljesítménye 748 lóerő, amelyet az 585 lóerő teljesítményre képes benzinmotor és a 145 kW / 197 lóerős villanymotor együttműködése állít elő. Ehhez 1 000 Nm csúcs rendszer-forgatónyomaték társul.

A BMW XM karosszériája az exkluzivitás, a magabiztos kisugárzás és a kimagasló teljesítmény jegyében öltött testet. A modern Sports Activity Vehicle modellek arányai, az erőteljes vonalvezetés, a dinamikusan elnyújtott jármű-sziluett, a hamisítatlan BMW M stílusjegyek, a luxuskategóriájú BMW modelleket idéző frontrész látványos újraértelmezése és a számos apró részlet a BMW XM modell páratlanul extrovertált kisugárzását teremti meg.

A tervezők a modell első fényszóróit két különálló egységre osztották, a BMW hűtőrácsok arany árnyalatú kereteket és világító kontúrt kaptak, az első lökhárítóban pedig nagyméretű légbeömlők határozzák meg a frontrészt. A karosszéria két oldalán végigfutó, arany árnyalatú sávok a BMW M1 oldalát díszítő fekete sávokat idézik. A hátsó szélvédőbe gravírozott BMW emblémák és a szemet gyönyörködtető, lamellás fénydizájn szerint megrajzolt hátsó lámpák ugyancsak a múltbéli legendára tett utalások. A BMW XM alatt exkluzív BMW M könnyűfém keréktárcsák gurulnak, már alapfelszereltségként 21” méretben, az extrafelszereltség részeként pedig akár 23” méretben.

A BMW XM kifejező formanyelve az utastérben is folytatódik. A műszerfal és az első ülések minden részletükben az aktív vezetési élményt éltetik. Az újdonság alapfelszereltségét olyan tételek színesítik, mint a multifunkciós BMW M ülések, a térdpárnák, a típus-specifikus BMW M bőrkormány, a BMW Head-Up kijelző, illetve az M-specifikus tartalmakkal és optimális váltásokra figyelmeztető jelzésekkel dolgozó BMW Ívelt Kijelző.

A BMW XM utasterének hátsó felét bőséges térérzet, prémium minőségű anyaghasználat és extravagáns formák varázsolják exkluzív BMW M Lounge komfortkörnyezetté. A fűtött háttámlák egészen az utastér oldaláig nyúlnak, a luxus minőségű kényelmet pedig típus-specifikus párnák fokozzák tovább. A háromdimenziós kialakítású, fotópánt-stílusban szegélyezett és 100 darab LED fényforrással világító, művészi tetőkárpit minden tekintetben egyedülálló. Az utastér személyre szabhatóságáról négy felszereltségi szint gondoskodik, valamint az új Vintage bőrkárpit, amelyet a műszerfal és az ajtókárpitok felső részére rendelhetnek meg az ügyfelek.

A hangulatvilágítás, a négyzónás automata légkondicionáló, a Harman Kardon surround audiorendszer és a Travel & Comfort rendszer ugyancsak az alapfelszereltség része, miközben az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán olyan tételek sorakoznak, mint például a Bowers & Wilkins Diamond surround audiorendszer, amelyet egy 1 500 watt teljesítményű erősítővel, a tetőkárpitban pedig négy hangsugárzóval kiegészítve építenek be a mérnökök.

A BMW XM alapfelszereltségének az adaptív BMW M Professional futómű-technológia is része, amely a típus-specifikus spirálrugókat, az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókat, valamint a 48 voltos technológiával dolgozó, elektromechanikus dőlés- és borulásgátló rendszert is magába foglalja. A BMW XM alapfelszereltségének része továbbá az aktív hátsókerék-kormányzás is, amely nagymértékben fokozza a modell agilitását és kanyardinamikáját, sávváltásokkor pedig iránystabilitását.

A BMW XM tapadását, agilitását és iránystabilitását a hajtásfüggő kipörgés-korlátozás és az integrált keresztdinamika-vezérlő technológia rendszereinek együttműködése is nagymértékben fokozza. A BMW M sport fékrendszer az integrált fékrendszer részeként dolgozik és kétféle pedálbeállítást kínál. Utóbbiak a fékpedál erősségét és érzékenységét egyaránt szabályozzák.

A BMW XM a vezetést támogató rendszerek eddigi legátfogóbb palettáját kínálja a BMW M GmbH nagyteljesítményű modelljeinek történetében – legyen szó akár az alapfelszereltségről, akár az extrafelszereltségeket egyesítő portfólióról.

A BMW XM középkonzolján található vezérlőpanel egy sor típus-specifikus gombnak otthont ad. A sorban első ízben megtalálható az M HYBRID gomb is, amellyel a kívánt vezetési üzemmód aktiválható. A három elérhető üzemmód itt a HYBRID, az ELECTRIC és az eCONTROL. A SETUP gombon keresztül a hajtáslánc, a futómű, a kormánymű, a fékrendszer, a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és az energia-visszatáplálás karakterisztikája állítható be.

Az M MODE gomb a kijelzett tartalmak és a vezetést támogató rendszerek működési elvének személyre szabását segíti. Amint a vezető az alapbeállításként aktiválódó ROAD beállításról SPORT beállításra kapcsol, a vezetést támogató rendszerek közbeavatkozásai kizárólag a sportos vezetéshez szükséges alapvető funkciókra korlátozódnak – akárcsak a digitális műszeregységen megjelenített tartalmak. A kormányra helyezett BMW M memóriagombokkal két átfogó járműbeállítás is egyetlen gombnyomással aktiválható. Az M1 és M2 gombokra az M HYBRID hajtáslánc-technológia kívánt működési üzemmódja, a belsőégésű erőforrás karakterisztikája, a dinamikus menetstabilizáló rendszer működési határértéke és a BMW M Steptronic automataváltó karakterisztikája programozható fel.

A BMW XM széleskörű alapfelszereltségének a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés is része, a legkorszerűbb BMW iDrive járművezérlő technológia M-specifikus verzióját futtatva. A technológia középpontjában a BMW 8.0 operációs rendszer alapjaira épülő BMW Ívelt Kijelző áll, amely egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző duóját vonultatja fel. Az ügyfelek már nem csupán érintésekkel és gesztusokkal, de élőbeszéd útján is vezérelhetik a modell központi operációs rendszerének funkcióit. A BMW XM alapfelszereltségének továbbá a BMW iDrive vezérlőtárcsája, a kormánykerék multifunkciós gombjai, a BMW Head-Up kijelző és a BMW Gesztusvezérlés is része.

A BMW XM sorozatgyártása 2022 decemberében kezdődik az Egyesült Államokban, a BMW Group spartanburgi létesítményében. Az első példányok 2023 tavaszán érkeznek meg a márkakereskedésekbe. A nóvum három kulcsfontosságú értékesítési piaca az Egyesült Államok, Kína és a Közel-Kelet lesz.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/