/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Itt az Alfa Romeo Tonale csúcsváltozata

2022. november 17. 17:10   |   Autoblog
címkék:  

Az Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 érkezésével teljessé válik a Tonale modellcsalád. Az új változat úgy vezeti át a márkát a villamosítás korába, hogy közben maximálisan őrzi az olasz sportautós gének 1910-ben megteremtett hagyományát. A lehető legtakarékosabb, miközben kiemelkedően sportos: városban több mint 80 kilométert képes megtenni kizárólag akkumulátorai segítségével, vegyes használatban pedig 600 kilométeres hatótávolsággal bír.

A Tonale Plug-In Hybrid Q4 a kategória legkiválóbb menetjellemzőivel bír, fedélzeti technológiái és online kapcsolódási funkciói pedig egyben minden idők legmodernebb Alfa Romeo modelljévé is teszik. A minőség és a részletekbe menő kidolgozás a modell dinamikus jellemzőivel társulva újraalkotja a sportosság fogalmát a XXI. századra. Ennek szellemében az Alfa Romeo tradicionális logója is megújult, ráirányítva a figyelmet a márka villamosítási törekvéseire: a Tonale Plug-In látványos és meghatározó stíluseleme a bal hátsó ablakon látható, elegáns „elektromos kígyó” nyomat, amelyet még hangsúlyosabbá tesz a sötétített üvegfelület.

A Tonale Plug-In Hybrid Q4 fontos mérföldkő az Alfa Romeo „zérótól a zéróig” fejlődési folyamatában, amely a 2022 elején még zéró villamosítású márkától már 2027-re a zéró kibocsátású, azaz 100%-ban villamosított márkáig vezet. A Plug-in Hybrid Q4 új hajtásláncának köszönhetően az Alfa Romeo Tonale a márka legtakarékosabb, leginkább fenntartható típusa, amelynek villamosított rendszerét kifejezetten a márka értékeit szem előtt tartva fejlesztették ki.

A fejlett hibrid rendszerben a 180 lóerős, 1,3 literes, soros négyhengeres MultiAir turbómotor hatfokozatú automata sebességváltón keresztül hajtja az első kerekeket, míg a hátsó tengelynél egy 90 kW csúcsteljesítményre és 250 Nm forgatónyomatékra képes villanymotor dolgozik. A 15,5 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor városi használatban akár 80 kilométert meghaladó hatótávolságot biztosít, míg hibrid üzemben több mint 600 kilométer tehető meg egyhuzamban.

Emellett fenntarthatóság tekintetében is kiemelkedően teljesít, hiszen az új hibrid egység CO2-kibocsátása mindössze 26 g/km, ami 40%-kal csökkenti a teljes modellcsalád összesített emisszióját. Az üzemanyag-fogyasztás szintén jelentősen csökkent: a WLTP norma szerint mért érték 1,14 liter/100 kilométer. Ráadásul, hogy az ügyfelek mindig a lehető legtakarékosabban használhassák autójukat, a 7,4 kW-os fedélzeti töltővel mindössze 2,5 óra alatt teljesen feltölthető az akkumulátor.

A Tonale Plug-in Hybrid Q4 takarékosságához és fenntarthatóságához ráadásul kiemelkedő sportosság társul. A 280 lóerős rendszerteljesítmény a szegmens élére emeli a modellt, amely álló helyzetből mindössze 6,2 mp alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége pedig tisztán elektromos üzemben 135, hibridként pedig 206 km/óra. Az intenzív gyorsítás élményét tovább fokozza az e-AWD rendszer: mivel a villanymotor késlekedés nélkül adja le maximális forgatónyomatékát, a gázpedál érintésére azonnal megjelenik a hajtóerő a hátsó tengelyen.

A Tonale Plug-In Hybrid Q4 modell Alfa DNA üzemmód-választó rendszerét a modell sajátosságainak figyelembevételével módosították, hogy minél takarékosabb, illetve a lehető legdinamikusabb legyen. A vezető a forgótárcsa révén egy mozdulattal módosíthatja a Q4 menetdinamikai és tapadásszabályozó rendszereinek működését, a motor és a sebességváltó összjátékát, továbbá a vezetési rendszerek reakcióit.

„Dinamikus” üzemmódban egyedi gázreakciók és váltóvezérlés mellett specifikus beállítás szerint működnek a menetstabilizáló rendszerek, valamint közvetlenebbé válnak a kormányreakciók. „Normál” üzemmódban hibrid összkerékhajtás biztosít optimális menetteljesítményeket. Végezetül a „Speciális takarékosság” állás tisztán elektromos üzemben szavatolja a lehető legkedvezőbb energiafelhasználást. Az E-Save üzemmód pedig a belső égésű motor működése során gondoskodik az akkumulátor feltöltéséről, illetve a töltöttségi szint fenntartásáról. A regeneratív fékrendszer lassítás és fékezés során képes visszanyerni és az akkumulátorban tárolni a felszabaduló mozgási energiát. Az E-Coasting funkció aktiválásakor pedig már akkor elkezd visszatölteni a rendszer, ha a vezető a gázpedál felengedésével lassít.

A modell helykínálata szintén a legjobbak közé tartozik a méretosztályban: a két üléssorban kényelmesen elfér négy 190 centiméter magas felnőtt. A kényelmet szolgálja a kétzónás klímaberendezés, a hangulatvilágítás, a kifinomult infotainment rendszer, a szellőztethető és fűthető első ülések, valamint a 14 hangszórós Harman Kardon audiorendszer is. Ezt egészíti ki a motoros mozgatású csomagtérajtó. Az autó vezetőtámogató funkciói között megtalálható a 2. szintű autonóm vezetési rendszer, a jármű környezetéről 360°-os képet biztosító, nagyfelbontású kamera, valamint a holttereket figyelő, illetve a hátsó keresztirányú forgalmat felügyelő rendszerek.

A márkára jellemző vezetési élményhez társuló, kiemelkedő színvonalú szoftverek és kapcsolódási funkciók jóvoltából az utasok nem csak teljes kényelemben utazhatnak, de a külvilággal is folyamatos kapcsolatot tarthatnak. Az Amazon Alexa hangvezérelt asszisztens integrálása a jármű számos innovatív technológiai megoldása közül is kiemelkedik: ennek jóvoltából a vezető pusztán szóbeli utasításokkal kommunikálhat a rendszerrel. Az Amazon Alexa jóvoltából az ügyfelek otthonuk kényelméből tájékozódhatnak a jármű állapotáról: a rendszer olyan hasznos információkat biztosít számukra, mint például a Tonale Plug-In akkumulátorának töltöttségi szintje.

A vadonatúj infotainment rendszer az alapfelszerelés részét képezi. Funkciói, tartalmai és szolgáltatásai folyamatosan és vezeték nélkül (OTA) frissíthetők a testre szabható Android operációs rendszeren és a 4G mobil adatkapcsolaton keresztül. A nagyfelbontású képernyők összesített képátlója eléri a 22,5 hüvelyket: a teljesen digitális műszeregység 12,3 colos, míg a központi érintőképernyő 10,25 colos. A Tonale Plug-in Hybrid Q4 műszeregységében olyan újdonságokkal találkozhatunk, mint a jobb oldali óra alsó részén elhelyezett elektromos kígyómotívum. A műszer a villanymotor állapotától (ki, be, töltés) függően változtatja a színét, és a teljesítmény-kifejtésre, valamint a töltési folyamatra vonatkozó összes információt a vezető rendelkezésére bocsátja.

A Tonale Plug-In Hybrid Q4 emellett innovatív ügyfélélményt nyújt, az online vásárlástól kezdve a blokklánc technológiát alkalmazó, NFT (nem helyettesíthető token) alapú tanúsítványig. Az elsőként a Tonale modellnél alkalmazott NFT vadonatúj technológiának számít az autóiparban, és az Alfa Romeo az első gyártó, amely NFT alapú digitális tanúsítványt rendel hozzá járműveihez, így garantálva azok eredetiségét és megfelelő szerviztörténetét, ami pedig javítja a járművek értéktartását. Az NFT tanúsítvány hitelesebbé teszi a gépkocsit a használtautó-piacon. Mindez fokozottan érvényes a Tonale Plug-In Hybrid Q4 esetében, mivel ennek a tanúsítványa még több információt tartalmaz.

A modell amúgy elérhető az elegánsabb, jellegzetes karakterű Ti kivitelben, vagy Veloce felszereltségi szinten, amely a menetteljesítményekre és a sportosságra helyezi a hangsúlyt. Ezenkívül a Tonale Plug-In piaci bevezetéséhez kapcsolódóan Edizione Speciale kivitelben is megvásárolható. Ez a technológiai és online kapcsolódási funkciók széles skálája mellett titánszínű karosszériabetéteket, a kerékdobokon elhelyezett, egyedi emblémát, fekete Tonale logót, 20 colos könnyűfém keréktárcsákat, fém pedálokat, továbbá piros Brembo féknyergeket kínál.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/