/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Japán márkák uralják a legmegbízhatóbb használt autók rangsorát

2020. október 20. 20:05   |   Autoblog
címkék:  

A legismertebb brit autós folyóirat olvasói visszajelzések és vélemények alapján összeállította a legmegbízhatóbb használt autók idei listáját. Még a szerkesztőket is meglepte a domináns végeredmény. A legjobb öt között négy Toyota, illetve Lexus modell szerepel.

Amikor a brit What Car? magazin az autójukkal kapcsolatos tapasztalatairól kérdezte olvasóit, csaknem 13 ezren válaszoltak, részletesen leírva mindazon hibajelenségeket, amelyekkel az elmúlt 12 hónap során találkoztak. A felsorolásban a meghibásodásban érintett területeket, valamint az adott hiba kijavításának a költségeit, illetve időigényét is részletezték az autósok, egészen pontos képet festve a néhány éves autók megbízhatóságáról.

Mindössze három autó – mindhárom japán gyártmány – bizonyult teljesen hibátlannak. Két szabadidőjármű, az előző generációs Toyota RAV4 (2013-19) és az aktuális Lexus RX 450h (2016-) mellett még a Honda Jazz (2008-15) ért el makulátlan eredményt. Ezen nincs mit részletezni, ennek a három típusnak a tulajdonosai az elmúlt egy évben a legcsekélyebb meghibásodással sem találkoztak.

A lista a Toyota-csoport további két típusával folytatódik. A negyedik helyen álló, most búcsúzó Toyota Yaris Hybrid (2011-2020) 99,6 százalékos eredménnyel nyűgözi le tulajdonosait. Száz autóból 97 hibátlanul üzemelt egy éven át, problémát kizárólag az akkumulátorral tapasztaltak a tulajdonosok, ám ezeket kivétel nélkül garanciálisan kijavították, és az autók legkésőbb egy nap múlva ismét tulajdonosaik rendelkezésére álltak.

Az ötödik a rangsorban a Lexus NX 300h: a 2014 óta gyártott hibrid szabadidőjármű 99,3 százalékkal végzett a felmérésben. Az infotainment rendszer és a karosszéria okozott bosszúságot minden 17. tulajdonosnak, ám a javításokat ingyen, ráadásul 24 órán belül elvégezte az importőr.

Az öt legmegbízhatóbb használt autóból tehát négyet a Toyota és a Lexus gyárt, ám ha lejjebb tekintünk a rangsorban, akkor is találkozunk a márkapáros modelljeivel: a 10-15. helyen további két Lexus és egy Toyota örvendezteti a megbízható használt autókat kereső vásárlókat.

A Lexus IS 300h (2013-) holtversenyben a 11. legmegbízhatóbb használt autó, 98,4 százalékos eredménnyel. Tíz autóból kilenc hibátlannak bizonyult; problémák csak az elektromos hálózattal kapcsolatban merültek fel, ám ezek nem érintették a hajtásláncot, és nem befolyásolták az autó használhatóságát.

A 13. a Lexus európai hibrid kínálatának legrutinosabb tagja, a 2011 óta gyártott CT 200h: a kompakt ferdehátú modell 98,3 százalékot ért el a felmérésben, hiba minden 25. autónál fordult csak elő, és az is csupán a karosszériát érintette. A márkaszervizek egy napon belül végeztek a javításokkal, ne felejtsük el, hogy ezek valós vásárlói visszajelzések, és nem a szerkesztőség, vagy az importőr saját statisztikái.

Egy hajszállal maradt csak le a CT mögött a Toyota 2018-ban bevezetett alsó-középkategóriás típusa, a Corolla Hybrid (98,2%). Száz autóból ötnek akadt gondja a hibrid rendszer akkumulátorával; ezeket értelemszerűen garanciálisan, ingyen javította a gyártó.

A legmegbízhatóbb ötven használt autó listáján egyébként a Lexus bizonyult a legkiválóbb prémium márkának: összesen öt modellel képviselteti magát a tabellán a márka. Összehasonlításként a BMW, a Volvo, a Mini, az Alfa Romeo és a Mercedes kettő-kettő, az Audi, a Porsche és a Jaguar egy-egy modellje fért bele a legjobb ötvenbe. Négy toplistás típusával a Toyota holtversenyben a legmegbízhatóbb távol-keleti tömegpiaci márka, a Toyota-csoportnak összesen kilenc modellje került fel az ötvenes listára.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/