/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jitti: újabb fejlesztések

2010. szeptember 01. 16:43   |   Autoblog
címkék:  

Az idén májusban indult Jitti interaktív, a felhasználók aktivitásán alapuló közösségi forgalomfigyelő rendszer újabb fejlesztésekkel bővült. Az okostelefonon futó, pillanatnyi sebességtérképet mutató Jitti real-time adatokat közvetít arról, hogy az utakon mennyire dinamikus a közlekedés, azaz gyorsan vagy lépésben lehet-e haladni. Az új szolgáltatásokkal pedig a rendszer felhasználói már nemcsak a sebességről, de a közlekedést befolyásoló eseményekről, mint a traffipaxokról, az útlezárásokról, a balesetekről vagy a torlódásokról is értesíthetik egymást.

A májusi sajtótájékoztatón bemutatott új, közösségre épülő, okostelefonokra fejlesztett, real-time adatokat mutató forgalomfigyelő rendszer tovább bővült az eredeti terveknek megfelelően. A Jitti egyik legfontosabb fejlesztése és folyamatosan bővülő funkciója, az úgynevezett eseménykezelés elkészült: a Jitti felhasználók jelezni tudnak közlekedési eseményeket és így azokról a rendszeren keresztül értesíthetik egymást. Ezek közül várhatóan a legnépszerűbb a traffipaxok helyének közzététele lesz. Az állandó sebességmérőket a Jitti csapata jórészt már betöltötte a rendszerbe, azok folyamatosan láthatók, a változatos helyekre kitelepített lézeres vagy egyéb sebességmérőket viszont a közösség tagjai azonnal jelezhetik egymásnak. Mindezek mellett olyan további, a Jitti felhasználói közösségét érdeklő közlekedési eseményekről lehet értesítést küldeni, mint az útlezárások és útfelbontások, a balesetek vagy a szembejövő oldalon lévő dugók is.

„Az eseménykezelési funkció megtervezésekor fontos szempont volt az egyszerű, gyors kezelhetőség. Legfeljebb kettő gombnyomásban határoztuk meg a maximumot, hogy bármely eseményt közzé lehessen tenni a telefontartóba rögzített okostelefonon. Forgalmi eseményt bejelenteni kétféleképpen lehet: menet közben az adott pozíciónál egyszerűen közzétehető az aktuális esemény, ha pedig a jittiző éppen nem vezet, akkor a térképre hosszan kattintva (long tap), a megjelölt földrajzi ponthoz lehet az információt rendelni." – mondta Nagy Bálint, a rendszert fejlesztő Jitti Forgalmi Információ Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Majd hozzátette: a hosszabb lezárásokat (pl. Margit híd) központilag beépítik a rendszerbe, a jittizők által publikált események pedig jellegüktől függő időtartamig láthatóak. A traffipaxok, balesetek rövidebb ideig – alapértelmezésben egy órán keresztül -, míg az útfelbontások tovább, jelenleg 12 órán át lehetnek a térképen, ami alatt persze frissíthetik is azokat a felhasználók.

Az elmúlt hónapokban az új funkcionalitás mellett az alapszoftvert is optimalizálták a fejlesztők mind a Windows Mobile, mind az iPhone platformon. A módosítások eredményeként a Jitti kevesebb áramot fogyaszt, lassabban meríti le a telefon akkumulátorát, vagy például finomodott a képernyőmozgatás is.

A már elérhető újdonságok között van a Jitti weboldalán először a Windows Mobile, rövidesen pedig az iPhone platform számára is letölthető Budapest térkép: ezzel a megoldással a szoftver alacsonyabb adatforgalom mellett gyorsabban működik.

A tervezett fejlesztések között szerepel egy új eseménykezelési modul is, amely által láthatóvá válnak az események időbeli adatai, ki lehet választani, mely jelzéseket akarjuk látni és melyeket nem, de a megjelenítés módját is továbbfejlesztik.

A közösség regisztrált felhasználói száma már 3000 felett van és a fejlesztők arra számítanak, hogy az iskolakezdéssel együtt járó forgalomnövekedés miatt tovább növekszik az aktív jittizők száma. Annak érdekében, hogy a közösség tevékenységét ösztönözzék és honorálják, a Jitti csapata díjakat ad lelkes és aktív tagjainak. „Júliustól bevezettük a Dugó Díjat." – mondta Gágyor Gábor, a Jitti csapat marketingért felelős tagja. „Persze a díjat nem szedjük, hanem adjuk. Az adott hónapban rendszeresen jittizők között kisorsolunk egy villányi dugót, a hozzá tartozó kiváló minőségű palack borral. Emellett hetente találkozunk a menedzsment megbeszélésünk után a heti top felhasználókkal, ahol rendszerint újabb ötleteket és építő kritikákat kapunk, aminek nagyon örülünk, mert működni látszik az eredeti elképzelésünk, hogy közösség jöjjön létre, amely ‘élteti’ a forgalomfigyelő rendszert. Reményeink szerint a felhasználói funkciókat és lehetőségeket növelni tudjuk partneri együttműködésekkel is – jelenleg ezen is dolgozunk."

A Jitti fejlesztői az iPhone és a Windows Mobile platformok kiterjesztésének terveivel kapcsolatban elmondták: folyamatosan napirenden van, és az Androidra történő fejlesztés partnerek bevonásával rövidesen célegyenesbe ér, amelynek további részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A Jitti használatához szükséges hardver-szoftver igény ma már szinte minden okostelefonban megtalálható: GPRS, EDGE, 3G vagy HSDPA adatkapcsolat, beépített vagy kapcsolt GPS, 10MB szabad RAM memória, memóriakártya 200MB szabad területtel, min. Windows Mobile 5.0 verziószámú operációs rendszer, min. 320×240 felbontású érintőképernyő. iPhone-ok esetében iPhone OS 3.0 vagy későbbi verzió szükséges.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/