/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jó hírünk van az autósoknak

2014. december 15. 07:07   |   Autoblog
címkék:  

Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint az eheti nagy árcsökkentést is figyelembe véve december 17-én, szerdán a benzin ára kb. 4-5 forinttal, a gázolajé 8-10 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent kőolaj ára a héten 61-67 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 5 dollárral csökkent az olajár. A Brent ára kis ingadozásokkal, de összességében 5,7 dollárral csökkent, a hét végére egy nagyobb, 2 dolláros csökkenéssel zárt a piac. A pénteki áresés oka az volt, hogy az IEA, a fejlett országok (OECD) energia-intézménye jelentősen csökkentette a 2015. évi kőolajkeresletre adott előrejelzését és további árcsökkenést sem zárt ki. Azt is hangsúlyozták, hogy nem nagyon feltételezhető, hogy az áresés hatására bármelyik jelentős olajexportőr vagy olajtermelő ország visszafogná kitermelését és exportját, hiszen az olajbevételek valamennyi ország számára fontosak, az amerikai olajpala termelésre csak közép- vagy hosszabb távon hat a jelenlegi alacsony olajár – írta a GKI Energiakutató Kft. legfrissebb előrejelzésében.

Az üzemanyag-piacokon összességében hatalmas árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a benzin ára a héten több mint 40, a gázolajé több mint 50 dollárral csökkent ezen a héten a mediterrán piacon a tonnánkénti ár.

A forint árfolyama a december 8 – december 13 -i héten 248 Ft/dollár alatt ingadozott, összességében kb. 30 fillérrel kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében kicsit gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 6,3%-os árcsökkenést, az északnyugat-európai piacon a forintban történt változások 7,8%-oscsökkenést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 9,2%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál 6,7-7,2% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása nem befolyásolta a dollárpiaci árak változását.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára december 10-én, szerdán várhatóan 4-5 forint körüli mértékben csökken figyelembe véve a december 8-13-i héten már megtörtént 13 forintnyi árcsökkenést. A gázolajnál a piaci árak alapján 8-10 forint körüli csökkentés várható, szintén figyelembe véve a december 8-13-i héten már megtörtént 8 forintnyi árcsökkenést.

A fenti adatok alapján a benzin ára 350 forint/literes szint alá kerülhet, a gázolaj ára 365 Ft/liter körüli szintre csökkenhet. Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára közel 13%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 16%-16,5%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/