/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jövőre fizess kevesebbet a fűtésért!

2022. február 16. 12:35   |   Autoblog
címkék:  

A lakóépületek megfelelő mértékű hőszigetelése a gazdaságosság, a környezettudatosság és fenntarthatóság alapfeltétele. Éppen ezért kiemelten fontos a megfelelő szigetelési mód megtalálása is. Az alábbiakban a szálas szigetelőanyagokat mutatjuk be, amelyeket különböző kőzetek, üveg és salak olvadékából úgynevezett foszlatással állítanak elő.

Ha szálas hőszigetelő anyagok használatát tervezzük, mindenképpen érdemes megismerni a Knauf Insulation termékeit.

admin-ajax

A jól ismert univerzális hőszigetelő: az üveggyapot

Napjainkban is az üveggyapot számít a leginkább elterjedt megoldásnak, amely kvarchomok és üvegtörmelék keverékének olvadékából előállított szálakból készülnek. Táblás és gurítható kiszerelésben is elérhetők; előbbiek elsősorban falfelületek és mennyezetek hőszigetelése során nyújtanak ideális választást, utóbbiak a födémek esetében tesznek remek szolgálatot. A nehezen elérhető helyeken a kifújható készítmények jelentenek alternatív megoldást. Az üveggyapot hővezetési tényezője: λ = 0.032-0.040 [W/mK] között alakul, emellett mérvadó hangszigetelő képességgel is rendelkezik. Ennek a tulajdonságának köszönhetően belső válaszfalak esetében is jó szolgálatot tesz.

Az üveggyapot számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik az alacsony hővezetési tényező mellett. A légáteresztő képessége kiváló, aminek köszönhetően elkerülhető a helyiség felületeinek penészesedése. A1-es tűzvédelmi osztályba sorolható, így teljesen biztonságosan használható. Szervetlen anyagról beszélünk, ami kifejezetten kellemetlen a rovarok és a rágcsálók számára, így azok nem keresnek menedéket benne, illetve nem is rongálják.

A megfelelő alternatíva: a kőzetgyapot

Mindenképpen említést érdemel a kőzetgyapot is, amely hővezetési tényezője csaknem megegyezik az üveggyapotéval. Az előállítása főként bazaltból történik, illetve vulkanikus és üledékes kőzetek keverékének olvadékából is készítenek ilyen hőszigetelő táblát. Fontos megemlíteni vele kapcsolatban, hogy kifejezetten strapabíró, illetve lépésálló, ezért kiváló szolgálatot tesz padlószigetelés és lapostető-szigetelés esetében is.

kep_1

Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely miatt érdemes megfontolni ennek az anyagnak a választását, ha hőszigetelés előtt állunk. Az anyaga nem éghető, az olvadáspontja 1000 °C feletti, ráadásul kiválóan tűri a hőmérséklet ingadozást is. Magas páraátbocsátó tulajdonsággal rendelkezik, emellett a hangszigetelési képessége is figyelemreméltó.

Ha szerves anyagot választanánk: fagyapot

Amikor a hőszigetelő anyagokra gondolunk, rendszerint szervetlen anyagokból készített táblák és tekercsek jutnak eszünkbe, de a szálas szigetelőanyagok sorából nem hagyhatjuk ki a gyalulással előállított fagyapotot sem.

Érdemes megemlíteni vele kapcsolatban, hogy a hővezetési tényezője λ = 0.070 [W/mK], vagyis magasabb az üveg- és kőzetgyapot értékeitől, így hőszigetelő képessége elmarad azokétól. Ugyanakkor azt is tudni kell róla, hogy kimagasló hőtároló és nedvességszabályzó képességgel rendelkezik. Remek szolgálatot tesz olyan esetekben, amikor a felületek festése és élképzése elengedhetetlen. Emellett hangszigetelő megoldásként is megállja a helyét.

Amennyiben hőszigetelő megoldást keresünk, részesítsük előnyben a minőségi termékeket, amelyek hatékony segítséget jelentenek a fűtési költségek csökkentése érdekében!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/