/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jövőre jobban megéri cégautót bérelni

2011. november 24. 21:04   |   Autoblog
címkék:  

Visszaigényelhetővé válik a lízingelt és bérelt személygépjárművek bérleti díjának általános forgalmi adója, ami a növekvő adóterheket kompenzálva jelentősen növelheti jövőre a vállalatok autóbeszerzési kedvét. A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető gépjármű- és flottaüzemeltetője szerint már 12%-os üzleti használat esetén is olcsóbban bérelhetők 2012-től a cégautók.

A magyarországi újautó-piacot a korábbi évekhez hasonlóan a cégautó és flottavásárlások tartják életben. Tavaly 70%, az idei év első 10 hónapjában pedig 73% volt a vállalati autók aránya az újonnan üzembe helyezett gépjárművek között. Ez azt jelenti, hogy négy új gépkocsi közül három valamely vállalkozás vagy flottakezelő tulajdonába került. A magánvásárlások területén a gazdasági recesszió kilátásai és a jelentős árfolyamgyengülés miatt a 2012-től bevezetésre kerülő alacsonyabb regisztrációs adóterhek ellenére sem várható növekedés. Ezzel szemben a céges gépjármű beszerzésekkel kapcsolatban optimistán vélekednek a szakemberek.

A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető gépjármű- és flottaüzemeltetőjének becslése szerint jövőre a megváltozott adószabályozás miatt ügyfeleiknek átlagosan a flottaautók 80%-a után kell majd több cégautóadót fizetniük, ugyanakkor 20 %-uknál csökken ez az adóteher. Az összességében átlagosan 30%-kal növekvő cégautóadó mellett azonban jelentős könnyebbséget hoz, hogy a módosított szabályozás értelmében levonhatóvá válik a bérelt személygépjárművek bérleti díjának 27%-ra emelkedő ÁFÁ-ja.

Az így megtakarított összeg ellensúlyozhatja, sőt meghaladhatja az emelkedő cégautóadó által generált plusz terheket, ezért jövő évtől tovább nő a bérleti konstrukció pénzügyi előnye a saját tulajdonú vagy hitelből finanszírozott gépjárműflottákéval szemben. Jakus László, a LeasePlan pénzügyi igazgatója szerint a céges vásárlások növekedést mutatnak majd az elkövetkező időszakban. „2008. január 1. óta a flottakezelő cégek egyéb jogi személyekkel ellentétben visszaigényelhetik az ÁFÁ-t a személygépjárművek beszerzési árából, ez a lehetőség továbbra is adott lesz. 2012. január 1-től azonban a bérlő számára a bérleti díj ÁFÁ-ja is levonhatóvá válik az üzleti használat arányában, amennyiben bérli vagy lízingeli a személygépjárműveket. Az új szabályozás értelmében tehát a bérlő sem a jármű beszerzési ára, sem annak bérleti díja után nem fizet ÁFÁ-t. Így az eddig is fennálló pénzügyi előnyökön túl 2012-től még inkább megéri majd tartósbérleti konstrukcióban beszerezni a vállalati autókat. Számos olyan vállalkozás van, ahol eddig saját forrásból vásárolták az autókat, és az évek óta tapasztalható kedvezőtlen gazdasági környezetben folyamatosan halogatták az új járművek beszerzését. Úgy gondoljuk, hogy ezeknek a cégeknek 2012-től érdemes lesz tartósbérleti konstrukcióra váltani, hisz kezdőtőke nélkül cserélhetik fiatalabbra öregedő személygépjármű parkjukat, a fizetett havidíjat költségként számolhatják el és most már az ÁFÁ-t is visszaigényelhetik." – mondta el a szakember a növekedési várakozások alátámasztásaként.

Az új adószabályozás megkülönbözteti a magán- és az üzleti használatot, és dokumentált útnyilvántartást ír elő az üzleti használat arányának igazolására. A nyilvántartási kötelezettség miatt keletkezett adminisztrációs többlet teher azonban bőven megtérül majd. A LeasePlan számításai szerint már 10-12% üzleti használat képes ellensúlyozni az adóterhek és az árfolyamváltozás negatív hatását. Amennyiben ennél magasabb az igazolt üzleti használat aránya, akkor még több megtakarítás érhető el. Egy középkategóriás 1599 cm3-es dízel személygépkocsi esetén az összes cégautót érintő adóváltozást és a forintgyengülést figyelembe véve 30%-os üzleti használattal a havi költség kb. 5%-kal csökken, míg 50%-os üzleti használatnál 10% megtakarítással számolhatunk. Amennyiben 90%-ban üzleti célra használják az autót, akkor 18%-kal kevesebb költség merül majd fel a bérlettel kapcsolatban.

forrás: LeasePlan

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/