/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jubileumi kiadással ünnepli John Coopert a MINI

2021. július 21. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

A MINI a Cooper családdal megkötött együttműködése hatvanadik évfordulóját ünnepli. Az utakon átélhető maximális vezetési élmény és a legendás motorsport-sikerek iránti közös szenvedélynek ezúttal egy 740 darabos limitált széria állít emléket a MINI Cooper, a MINI Cooper S és a MINI John Cooper Works modellek palettáján.

A 98 évvel ezelőtt született John Cooper neve mára nemcsak a Formula-1 kimagasló sikereivel, de a MINI márka sportos szellemiségével is összeforrt. John Cooper hatvan esztendővel ezelőtt fektette le a klasszikus Mini motorsport-sikereinek alapját, amellyel a MINI és a Cooper család közötti páratlan, mind a mai napig tartó együttműködés is kezdetét vette. A maximális vezetési élmény iránti közös szenvedély először az 1961 szeptemberében bemutatott első Mini Cooper modellben öltött testet, a több évtizedes hagyományt pedig az aktuális MINI portfólió sportos MINI John Cooper Works modelljei viszik tovább.

A rendhagyó együttműködés hatvanadik évfordulóját a brit prémiumgyártó a háromajtós MINI különkiadásával ünnepli, a történelembe való visszatekintést csúcstechnológiával egyesítve. A MINI Anniversary Edition egy jubileumi főhajtás a 2000-ben eltávozott John Cooper szellemisége előtt. A 740 darabos limitált széria a háromajtós MINI Cooper, a háromajtós MINI Cooper S és a MINI John Cooper Works modellek palettáján válik elérhetővé. A 740 darab arra a 74-es rajtszámra utal, amelyet a klasszikus Mini Cooper az első sikeres versenypálya-szereplésekor viselt.

John Cooper az 1950-es években, középmotoros sportautóival vívta ki magának a motorsport úttörőjének járó elismerést, amellyel forradalmasította a Formula-1 világát. Azóta is alkalmazott alapötlete, amely szerint a motort nem a pilóta elé, hanem mögé kell beépíteni, 1959-ben és 1960-ban is világbajnoki címhez segítette a Formula-1 Cooper versenyautóiban induló Jack Brabham-et. Szokatlan járműépítési megoldásaival John Cooper hasonlóképpen gondolkodott, mint barátja és társtervezője, Alec Issigonis, aki a klasszikus Minivel forradalmasította a kisautók szegmensét.

John Cooper első ránézésre felismerte a kompakt négyülésesben rejlő sportos potenciált és azon nyomban egy sportos kisszéria gyártását kezdeményezte, nagyobb fékrendszerrel és 34 lóerőről 55 lóerőre növelt teljesítménnyel. Így született meg a hatalmas sikernek örvendő, első Mini Cooper, a Cooper márka és a vörös körbe foglalt név pedig mára legendává vált. Két évvel később a még erősebb Mini Cooper S is bemutatkozott, lefektetve a Monte Carlo Ralin aratott 1964-es, 1965-ös és 1967-es abszolút győzelmek alapját.

Ezt követően a Mini sorozatgyártásban kínált modelljeihez elérhető John Cooper teljesítménynövelő csomagok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. És mielőtt 2001-ben bemutatkozott az első modern MINI, a John Cooper Works márkanév is megszületett, amelynek égisze alatt a Formula-1 csapatfőnökének fia, John Michael „Mike” Cooper folytatta az együttműködést a MINI-vel.

2008 óta a John Cooper Works modellek a brit prémiumgyártó aktuális portfóliójának csúcsán trónolnak – ma már 306 lóerő teljesítménnyel és motorsportos szaktudással megtervezett futómű-technológiával. A MINI és a John Cooper Works páratlan együttműködését az elmúlt másfél évtizedben a Dakar Ralin aratott hat abszolút győzelem koronázta meg. A legújabb modellgeneráció kifejlesztésében Charlie Cooper versenyautó-pilótaként és márkanagykövetként is közreműködött, tovább folytatva a családja és a MINI között megkötött együttműködést.

A jubileumi különkiadás karosszériáján és utasterében egymás után fedezhetők fel a MINI és a Cooper család közös történelmének elegáns részletei. Tekintve, hogy a John Cooper tervezte első versenyautók sajátjai a zöld karosszériafényezések és a fehér kiegészítők voltak, a MINI Anniversary Edition is British Racing Green metál árnyalatban pompázik. Alternatívaként a Midnight Black metál, a MINI John Cooper Works modellhez pedig a Rebel Green árnyalat is elérhető. Mindegyikhez fehér tető, külső visszapillantó-házak, kilincsek és fényszóró-keretek társulnak. A többi karosszéria-kiegészítő magasfényű Piano Black színt visel. A külső jegyeket a motorháztetőn vörös szegélybe foglalt fehér versenycsíkok, a motorháztetőn és az ajtókon pedig a 74-es rajtszám nyomatékosítja, amellyel a klasszikus Mini Cooper megszerezte első versenypályás győzelmét.

A MINI Anniversary Edition a MINI John Cooper Works felszereltségi csomag tételeit olyan exkluzív kiegészítőkkel egyesíti, amelyek még tovább erősítik a modell sportos karakterét és történelmi gyökereit. Az adaptív futómű folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítóit például 18” méretű, Circuit Spoke küllő-dizájnú, kéttónusú MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák egészítik ki. Eközben a küszöbléceket, az oldalsó irányjelző-paneleket, a C-oszlopokat és a Nappa bőrözött sportkormány központi küllőjét „Cooper” felirat díszíti.

A limitált széria utastéri felszereltségét Carbon Black árnyalatú Dinamica / bőrözött MINI John Cooper Works sportülések, antracit-árnyalatú tetőkárpit, rozsdamentes acélból készült pedálsor és magasfényű Piano Black dekorbetétek színesítik. Az eredeti John Cooper logót ölelő vörös kör a csomagtérajtón és az utastér utasoldali felületein is visszaköszön. Az utastér vezetőoldali felületei John, Mike és Charlie Cooper kézjegyeit viselik. A különkiadás exkluzivitását a vezetőoldali ajtó kerete hangsúlyozza, amelyen John Cooper aláírása mellett a „1 of 740” felirat és a „60 years of Mini Cooper – the unexpected underdog” szavak olvashatók.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/