/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Júliustól összkerékhajtással is elérhető a BMW M3/M4 páros

2021. április 19. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

Még nagyobb teljesítmény, még több hajtott kerék, még intenzívebb BMW M-élmény. Az új BMW M3 limuzin és az új BMW M4 Coupé világpremierje után néhány hónappal a BMW M GmbH a középkategória sportautó-párosának új hajtáslánc-változatairól is lerántja a leplet: megjelenik a palettán a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás.

Az újdonságok soros hathengeres benzinmotorjának 510 lóerős teljesítményét egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó továbbítja az intelligens összkerékhajtás felé, amely a motor erejét minden vezetési szituációban az agilitás, az iránystabilitás, a tapadás és a versenypályás menetdinamika növelése szerint osztja el az első és a hátsó kerekek között. A bajor prémiumgyártó ügyfelét így minden megtett méteren a BMW M divízió által fémjelzett abszolút teljesítmény mámorító érzése kerítheti hatalmába, amelyet többek között a még intenzívebb gyorsulási kvalitások is tükröznek. Az xDrive összkerékhajtással szerelt M3 Competition limuzin és M4 Competition Coupé júliusban érkezik meg az utakra.

A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás típus-specifikus hangolású vezérlőrendszere a BMW M GmbH számos nagyteljesítményű modelljében a klasszikus hátsókerék-meghajtás mosolyfakasztó alternatíváját kínálja. A technológiával szorosan együttműködik az aktív M differenciálmű, amely a vezetési szituáció függvényében 0-100 százalék közötti arányban képes elosztani a forgatónyomatékot a két hátsó kerék között, ezzel garantálva, hogy a motorerő még határon autózva és laza tapadási viszonyok közepette is veszteségek nélkül jusson át az úttestre.

Alapesetben az xDrive összkerékhajtás a klasszikus hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint működik, amely azt jelenti, hogy normál útviszonyok és vezetési körülmények közepette a motor csak a hátsó kerekeket hajtja, az első kerekek pedig akkor kapcsolódnak be a hajtásba, ha a rendszer a hátsó tengelyen már nem tud több teljesítményt hatékonyan leadni az útra.

Az osztóműben egy típus-specifikus vezérlőegység és egy integrált kipörgésgátló technológia dolgozik, amely rendkívül gyorsan, a dinamikus menetstabilizáló rendszer közbeavatkozása nélkül képes kiegyenlíteni az első és hátsó kerekek eltérő forgási sebességeit. A végeredmény magabiztos összkerékhajtás és a BMW M modellek által fémjelzett rendíthetetlen úttartás új dimenziója, legyen szó akár nagysebességű vezetési szituációkról, akár hosszan elnyújtott kanyarokban indított, mindvégig kontrollált csúsztatásokról.

Az összkerékhajtás és az aktív M differenciálmű egysége minden korábbinál letaglózóbb gyorsulást is jelent. Az xDrive-val szerelt M3 Competition limuzinnak és M4 Competition Coupénak egyaránt csupán 3,5 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből felgyorsuljon 100 km/órás sebességre, amely 0,4 szekundummal múlja felül a hátsókerék-hajtású modellek nulla-százas értékét.

Az összkerekes modellek alapfelszereltségként az első tengelyen 19”, míg a hátsó tengelyen 20” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákon gurulnak. A Jet Black árnyalatú, ikerküllő-dizájnú kovácsolt felniken elöl 275/35 R19, hátul pedig 285/30 R20 méretű gumiabroncsok feszülnek. Az extrafelszereltség részeként mindkét modellhez rendelhetők hasonló méretű, speciális kialakítású versenyabroncsok.

A BMW ügyfele a saját preferenciái szerint és a vezetési szituáció sajátosságai szerint is beállíthatja az xDrive karakterisztikáját, illetve teljesítményét. A kívánt beállítás a BMW M-specifikus operációs rendszer „Járműbeállítások” menüpontjában választható ki, három különböző üzemmód közül. Az alapértelmezett beállításként aktiválódó 4WD üzemmódban az összkerékhajtás a maximális tapadás és a precíz vezethetőség szempontjai szerint dolgozik, minden pillanatban a hátsókerék-hajtás preferenciái szerint.

4WD Sport üzemmódban az összkerékhajtás még nagyobb százalékban továbbítja a hátsó tengelyre a motorból érkező forgatónyomatékot. A BMW M modellekre jellemző, lineáris teljesítmény-felépülés a hosszan elnyújtott kanyarokban mindvégig kontrollált megcsúsztatásokat tesz lehetővé. A bajor prémiummárka ügyfeleinek ugyanakkor arra is lehetőségük nyílik, hogy teljes mértékben kikapcsolják a dinamikus menetstabilizáló rendszert (DSC Off) és aktiválják a színtiszta hátsókerék-meghajtást (2WD üzemmód).

Amennyiben az extraként megrendelhető tapadásvezérlés (M Traction Control) is a felszereltség része, úgy a vezető a modell automatikus tapadásvezérlését is tíz fokozatban állíthatja be – akárcsak a hátsókerekes M3 és M4 esetében. A multifunkciós sportkormány M1 és M2 memóriagombjaira elmenthetők az összkerékhajtás leginkább kedvelt beállításai, az erőforrás, a lengéscsillapítók, a kormánymű és a fékrendszer preferált karakterisztikáival együtt.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/