/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Kiderültek a Föld egyik leggyorsabb autójának borsos javítási költségei

A Bugatti Veyron, amiről mindenki hallott már, de néhány ezer szerencsésen kívül senki sem ült benne. Most azonban nem közismerten észbontó menettulajdonságairól fog szó esni, hanem az eddig ismeretlen javítási költségekről, melyek legmerészebb álmaink is felülmúlják.

Míg a Bugatti Veyron menetdinamikájáról többszáz videó készült már, azt eddig kevesen árulták el, hogy milyen költségekkel jár üzemeltetni a Volkswagen gyártásában álló (pontosabban már csak állt) francia szuperautót.

Most az EPA (Environmental Protection Agency, azaz amerikai környezetvédelmi hatóság) kimutatása fényt derített megannyi alkatrész cseréjének teljes költségeire. Míg vannak kifejezetten drága alkatrészek, akad temérdek filléres, régebben már egyszerű népautókban bemutatott és használt alkatrész is, azonban ezek cseréjét a hihetetlenül magas munkadíjak keserítik meg.

Meglepő módon az egyik legdrágább alkatrész a Veyronhoz nem a motor vagy az elektronika egy összetevője, hanem az üzemanyagtank, amely potom 17 904 euróba kerül. Nem tudjuk kinek és miért kellene valaha is cserélnie a méregdrága tartályt, azonban ha mégis erre kényszerül, ennél jóval mélyebben a zsebébe kell majd nyúlnia, ugyanis a munkadíj 20 000 euró, vagyis a csere díja 37 904 €, azaz 12,25 millió forint. Ennyiért például már egy vadonatúj Honda Civic Type R tulajdonosai lehetünk. Persze ez még nem minden.

A turbófeltöltők (amelyekből összesen négy van) darabja 5640 eurót kóstál, s mivel páronként cserélik őket, a 11 280 euróhoz rögtön hozzádobhatunk 8000 szervizdíjat, így a márkaszervizben hagyva 19 280 eurót (6,23 millió forintot).

Habár nem minden alkatrész ilyen drága, a javítás folyamata ezek cseréjét is megkeseríti. Ilyenek például a turbónyomás szenzorok, melyek olyan egyszerű autókban is megtalálhatók, mint a VW Golf GTI vagy az Audi A3, így darabáruk csupán 16,5 euró (5332 Ft), mivel azonban nehéz hozzájuk férni, 1600 eurót (517 ezer forintot) kérnek a munkáért egy darab cseréjekor. A vezérműtengely jeladó esetében még nagyobb különbségre lehetünk figyelmesek. Miközben az egyszerű alkatrészt már a Volkswagen Golf IV-ben is használták, így ára csupán 7,92 euró (2560 Ft), a csere további 5200 eurót (1,68 millió forintot) emészt fel.

A teljes lista itt látható:

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/