/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Kilencfokozatú automata váltó a Honda Civicben

2018. július 25. 14:00   |   Autoblog
címkék:  

Mostantól kilencfokozatú automata váltóval is megrendelhetik a Honda Civic dízel változatát a vásárlók. A Civic történetében ez az első alkalom, hogy automatikus erőátvitellel is elérhető a gázolajos variáns.

A kifinomult és takarékos modell átlagos üzemanyag-fogyasztása csupán 4,1 l/100 km, így minden eddiginél kedvezőbb áron autózhatnak a tulajdonosok. Az új erőátvitel négyajtós kivitelnél Comfort, Elegance, Executive, míg ötajtósnál Elegance, Executive, Executive Premium felszereltségi szintnél érhető el.

A kilenc fokozat elképesztően tág áttétel-tartománnyal segíti a közlekedést. Az első fokozat rendkívül rövid, hogy még intenzívebb legyen a gyorsulás, a kilencedik pedig hosszú, hogy alacsonyabb legyen a fogyasztás és a motorzaj nagy utazósebességnél.

A Civic 1.6 i-DTEC motorjának teljesítménye 120 LE (4000 f./perc), legnagyobb forgatónyomatéka pedig 300 Nm-t (2000 f./perc), így 11 másodperc alatt gyorsít 100 km/h-ra és 200 km/h a végsebessége. Elismerésre méltóak az emissziós értékek is, a Civic 1.6 i-DTEC négyajtós változata 108 g/km-es kibocsátásra lehet büszke, és az ötajtósnál is csak 109 g/km-ot mérhetünk.

A gyors, egyúttal lágy kapcsolásnak köszönhetően egyenletes teljesítményleadás, illetve gyorsulás jellemzi a modellt. Ebben az intelligens vezérlőegység is jelentős szerepet játszik, hiszen mindig az aktuális fordulatszám és gázpedálállás alapján határozza meg, hogy mely fokozatot választja, s akár több „sebességet” is képes visszaváltani egyszerre (például 9-ből 5-be vagy 7-ből 4-be).

A Honda legújabb 1.6 i-DTEC erőforrását számos modern technológiai megoldás teszi hatékonyabbá és tartósabbá. Ilyen például a kovácsolt acélból készülő, kisebb hűtési veszteséget garantáló dugattyúszett vagy az új, szuperprecíz platóhónolás, amivel még simábbá tették a hengerek felületét, egyszersmind mérsékelték a dugattyúk és a hengerfalak közötti súrlódást.

A továbbfejlesztett feltöltő nagy hatékonyságú, változó fúvókával, minimális turbólyukkal és elektronikusan, precízen szabályozott forgási sebességgel járul hozzá az optimális működéshez, egyúttal rugalmasabbá teszi a modellt a középső fordulatszám-tartományban és erősebbé a felsőben. Változott a turbófeltöltő szerkezeti felépítése is, így a korábbi i-DTEC-hez viszonyítva kisebb az energiaveszteség. A módosítások eredményeként a fogyasztás jelentősen csökkent a korábbi 1.6 i-DTEC motorhoz mérten.

A Honda új 1.6 i-DTEC erőforrása az első motorok között esett át az új RDE-teszten, ami a nitrogén-oxid és a szilárdrészecske-kibocsátást vizsgálja. A gázolajos hajtómű új NOx-tároló, illetve-átalakító egységet kapott, ami gyorsabban végzi el a katalizációs műveletet, egyszersmind még alacsonyabb szintre csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Az új, ezüstréteggel bevont részecskeszűrő hatékonyabban égeti el a szilárd anyagokat, és mivel rövidebb ideig termelődik hő, a kipufogórendszer élettartama is hosszabb.

Az ötajtós Civic a Honda swindoni gyárában készül, míg az európai vásárlóknak szánt négyajtós változatot továbbra is a Honda törökországi üzemében szerelik össze. A Civic 1.6 i-DTEC 9AT-t négy- és ötajtós változatban vehetik meg a vásárlók, a rendelések felvétele már meg is kezdődött.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/