/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Korcsolyázás helyett téli abroncs

2021. október 13. 17:15   |   Autoblog
címkék:  

Ahogyan a cipőink talpának is másmilyen körülményekhez kell igazodnia, amikor megjelenik a latyak, hó, lefagyás, úgy az autónknak is elengedhetetlen, hogy a hideg beköszöntével leváltsa a „nyári papucsot”.

20211013_Hankook_image_Teli_abroncs_csere_02

A jármű felkészítése a megváltozott időjárási és útviszonyokra kiemelten fontos, hiszen az időben végrehajtott cserével biztosítani tudjuk az abroncsok megfelelő tapadását. De hogyan válasszunk téli gumit és mire figyeljünk még? Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője segít ezekben a kérdésekben eligazodni.

Miért kell ősszel a nyári abroncsot télire cserélni?

Amint a hőmérséklet 7 Celsius fok alá esik, a csúszós, fagyos utakon a nyári abroncsok tapadása jelentősen csökken. Gumikeverékük sokkal keményebb, és mintázatuk nem, vagy csak minimálisan lamellázott, hiszen más körülményekre tervezték őket. Még a legkiválóbb nyári gumik sem veszik fel a versenyt a speciális téli összetételű és mintázatú gumikkal. „A nyári abroncsokat jóval magasabb üzemi hőmérsékletre tervezik, minden fontosabb paraméterük a száraz/vizes aszfalton való tapadást és a menetstabilitást szolgálja. A meleg, száraz utakhoz képest ilyenkor akár kétszer nagyobb féktávra is szüksége lehet az autónak, hogy nyári abroncsokkal megálljon, ezt jelentősen csökkenthetjük jó minőségű téligumikkal. A családunk biztonsága és a csúszós utakon való araszolás elkerülése érdekében tehát még a szezon elején cseréljük le az abroncsokat az évszaknak megfelelőre.” – hívja fel a figyelmet Tomin István.

A biztonságos közlekedéshez érdemes a profilmélységre is fokozottan figyelni. A téli abroncsokon úgynevezett téli kopásjelzőket is találunk, melyek a 4 mm profilmélység elérésekor figyelmeztetnek minket a csere szükségességére. A téli abroncsok lamelláinak lényege ugyanis az, hogy nyomaték hatására (fék, gáz, kanyar) kinyitnak, és kapaszkodó éleket képeznek. Ez a mozgás, a kopás előrehaladtával egyre csökken, és 4mm-es profilmélység alatt a lamellák már nem látják el biztonságosan a feladatukat. Nem véletlen, hogy az alpesi országok itt (4 mm) határozzák meg a téli abroncsok minimális profilmélységét. Ha úgy látjuk, hogy elhasználódtak a gumik, ne késlekedjünk, mert a kopott abroncsok balesetveszélyesek.

Milyen szempontokra figyeljünk a téli gumi kiválasztásakor?

20211013_Hankook_image_Teli_abroncs_csere_01

Téli gumi vásárlása előtt érdemes bizonyos biztonsági szempontokat figyelembe venni, és kikérni egy szakértő véleményét is. A méret mellett ugyanis sok egyéb paraméternek is stimmelnie kell. Ilyen a terhelési és a sebességindex, a defekttűrő, vagy normál kivitel. De a 4×4-es, illetve az elől-hátul más méretet használó járművek esetében még arra is figyelni kell, hogy mindig egyszerre cseréljük a négy abroncsot. Ha a műszaki paraméterek rendben vannak, gondoljuk át vezetési szokásainkat, majd ez alapján keressük meg a legjobb ár-érték arányú abroncsot. Nem feltétlenül kell a legdrágább terméket választanunk. Érdemes megnézni az európai abroncsmatrica-értékeket, valamint a különféle tesztek is iránymutatást adhatnak.

Jó minőségű téli abroncsok felszerelése a családi SUV-k és terepjárók számára is tanácsos, mert síkos úton az elindulásban ugyan segít az összkerékhajtás, a fékezésben azonban már nem.

Ne feledjük azonban, hogy a biztonságos téli közlekedés a megfelelő abroncsok mellett rajtunk is múlik. Fordítsunk nagyobb figyelmet autónk műszaki állapotának rendszeres ellenőrzésére, végezzünk fékpróbát a különböző útviszonyok között, ellenőrizzük az akkumulátort, a világítást, a fagyálló folyadékot is. Vezetés közben pedig ne alkalmazzunk hirtelen kormánymozdulatokat, két kézzel fogjuk a kormányt és tartsuk be a megfelelő követési távolságot.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/