/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Közelíti a magyar autóállomány átlagéletkorát az amerikai

2020. július 31. 10:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Talán soha ilyen idős nem volt sem itthon, sem pedig a tengerentúlon az autók átlagéletkora, mint most. A szakértők szerint az amúgy is már átlagosnak nevezhető öregedő trend gyorsuló folyamatából a koronavírus is kivette részét, a fő ok azonban a túlzott megbízhatóság.

Habár évről-évre emelkedett az autók átlagéletkora Amerikában is, soha ilyen öregnek nem lehetett nevezni az állományt. Egy friss jelentés szerint ugyanis immáron 11,9 év az átlag. Ez 2002-ben még csak 9,6 volt, míg 2009-re már elérte a 10,3-at. A trend alakulása tehát nem csoda, a mértéke azonban megdöbbentő.

Persze a magyar piaccal összehasonlítva még mindig nem szörnyű a kép: nálunk a 2008-as válságot megelőző két évben volt a pozitív értelemben vett tetőzés 10,3 éves értékekkel, azt követően azonban drasztikus életkornövekedés figyelhető meg, 2019-re már 14,4 éves volt egy átlagos magyar négykerekű.

Habár Amerikában nem ennyire rossz a helyzet (ők most épp a 2011-es szintünkön tartanak), ijesztő a növekedés. Egy új tanulmány szerint ez a magasfokú megbízhatóságra vezethető vissza. Todd Campau, autópiac-elemző szerint „A ’90-es évek közepén egy autó százezer mérfölddel az órájában nagyjából elérte a maximumot, amit meg tehettünk vele. Most ekkora futásteljesítménynél épphogy elkezd baja lenni.”

A tanulmányból kiderül, hogy az elmúlt fél évben további öt tized évet romlott a helyzet, mely a koronavírus okozta gazdasági sokk számlájára írható – az emberek a válságtól való félelmükben és a kevesebb utazgatás miatt ugyanis elfordultak az újautó vásárlástól. Hogy a trend mikor mérséklődhet vagy fordulhat meg esetleg, senki nem mer jóslatokba bocsátkozni, de ha ott ilyen rossz lett a helyzet, vajon mi zajlik épp nálunk?

Forrás:


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/