/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Kutatás támasztja alá a telekocsizás biztonságosságát

2015. május 07. 21:30   |   Autoblog
címkék:  

A BlaBlaCar (www.BlaBlaCar.hu), a világ legnagyobb telekocsi platformja megbízásából végzett és az ENSZ Globális Közlekedésbiztonsági Hét keretében közzétett független kutatás szerint az utasok jelenlétében körültekintőbbek a sofőrök és biztonságosabb a személyautóval való utazás. A TNS Sofres intézet kutatása azt is megmutatta, hogy az utasok jelenlétének köszönhetően a telekocsizó autósok körültekintőbb vezetési szokásokat alakítanak ki, jobban betartják a sebességhatárt, és az utasértékelési rendszer miatt is felelősségteljesebben vezetnek

Hétfőn kezdődött az ENSZ Globális Közlekedésbiztonsági Hete, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a közlekedési balesetek megelőzésének fontosságára és a biztonságos közlekedésre. Az utazást telekocsizással is biztonságosabbá tehetjük, bizonyítja egy, a TNS Sofres független kutatóintézet által a BlaBlaCar – a világ piacvezető telekocsi szolgáltatója – megbízásából végzett friss kutatás.

Az utasok jelenléte pozitív hatással van a sofőr viselkedésére, derül ki a 10 ezer nem telekocsizó és 4115 telekocsizó BlaBlaCar tag körében végzett kutatásból. Az autósok úgy érzik, felelősségteljesebben kell vezetniük, ha utasokat szállítanak. Az ENSZ szakértői szerint a balesetek elkerülésének leghatékonyabb módja az utazók szabálykövetésének erősítése. A BlaBlaCar autósok 75 százaléka jelezte, hogy a telekocsizás miatt jobban figyel a közlekedési szabályokra. Az autósok 61 százaléka mondja azt, hogy ha utasokat szállít, rendszeresen megáll pihenni, továbbá 57 százalék nem hajt gyorsan utasok jelenlétében.

Az utasok jelenléte a koncentrálásban is segít. A BlaBlaCar autósok 84 százaléka állítja, hogy az utasok jelenléte és a beszélgetés segít teljesen éberen maradni és fenntartani a figyelmet a volánnál. Mivel a fáradtság a közúti balesetek egyik fő oka, a menet közbeni beszélgetés egyfajta megelőző funkciót is betölt.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a BlaBlaCar autósok az átlagnál jobb sofőrök. A kockázatos vezetői viselkedéssel kapcsolatos kérdésekre adott válaszok szerint a nem BlaBlaCar tagok csupán 47 százaléka bizonyul kiváló sofőrnek, míg a BlaBlaCar tagoknál ez az arány 70 százalék!

A különbség a következőkre vezethető vissza: az utasok jelenlétének köszönhetően a BlaBlaCar autósok jó vezetési szokásokat alakítanak ki, betartják a sebességhatárt, és sokan még a keréknyomást is minden út előtt ellenőrzik. Továbbá, a BlaBlaCar utasértékelési rendszere arra ösztönzi az autósokat, hogy felelősségteljesebbek legyenek, mert tudják, hogy utasaik minden út után értékelik őket. A BlaBlaCar autósok 83 százaléka figyeli gondosan az utasok értékeléseit, és a legtöbben azt állítják, az értékelés ösztönzi őket, hogy felelősségteljesebben vezessenek.

Bár a közlekedés a világon az Európai Unióban a legbiztonságosabb, Magyarország egyelőre elmarad az EU-s átlagtól. A telekocsizás tehát számos előnye mellett – miszerint környezetbarát, költségkímélő, háztól-házig szól, közösségi élményekre ad lehetőséget – még a balesetek számát is csökkentheti és javíthatja a hazai statisztikát.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/