/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Láss tisztán vezetés közben is!

2021. október 11. 18:20   |   Autoblog
címkék:  

A vizes, csúszós utak és a romló látási viszonyok miatt ilyenkor megnő a közúti balesetek száma, ezért ahhoz, hogy elkerüljük ezeket, különösen fontos, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez, és még nagyobb figyelmet fordítsunk a vezetés közbeni tisztánlátásra. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan az alábbiakban tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni ebben az időszakban. Rendszeresen […]

A vizes, csúszós utak és a romló látási viszonyok miatt ilyenkor megnő a közúti balesetek száma, ezért ahhoz, hogy elkerüljük ezeket, különösen fontos, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez, és még nagyobb figyelmet fordítsunk a vezetés közbeni tisztánlátásra. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan az alábbiakban tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni ebben az időszakban.

Rendszeresen ellenőrizzük a világítást!

Nincs esti autózás jól funkcionáló fényszórók nélkül. Ha az egész autót nem is tudjuk naponta letakarítani, a lámpákat elöl és hátul is tartsuk tisztán a sáros szennyeződésektől, hogy megfelelő fényerővel és távolságra világítsanak. Legalább havonta egyszer ellenőrizzük a világítást, és kifejezetten figyeljünk a világító berendezések működési rendellenességére figyelmeztető hibajelző lámpára. Mindig cseréljük ki a kiégett izzókat, és szánjunk időt a fényszórók optimális szögben történő beállítására, mert ennek hibája túl rövid világítási távolságot vagy a szemben közlekedők elvakítását eredményezheti. Ne hagyjuk ki a sorból az irányjelzőt és a ködlámpát, és ne feledkezzünk meg a műszerfali megvilágításról sem: csökkentsük a fényerejét, ha túlságosan intenzívnek és ezáltal zavarónak találjuk.

Figyeljünk rá, hogy a hátsó ködlámpát csak abban az esetben használjuk, ha a látási viszonyok ezt indokolják, például, ha ködben, esőben vagy hóesésben kell vezetnünk. A bekapcsolva felejtett, erős piros fényt kibocsájtó lámpa ugyanis elvakíthatja a mögöttünk haladó autóvezetőt, ami balesetveszélyes.

Tartsuk tisztán a látóterünket!

A hulló falevelek, az eső, a hó és a sár miatt az őszi-téli időszakban több a szennyeződés az utakon és az autón, ami tovább ronthatja az amúgy sem túl jó látási viszonyokat. Veszélyes lehet, ha a jármű vezetője nem lát ki rendesen a szélvédőn, így mindig ügyeljünk rá, hogy ne csak a fényszórók legyenek tiszták, hanem a szélvédő és a körülötte lévő összes üveg-, illetve tükörfelület is, kívül-belül. Indulás előtt távolítsuk el az ablakokon lévő koszt, a ráfagyott jeget pedig jégkaparóval tüntessük el. Gondoljunk a környezetre, és lehetőség szerint kerüljük a jégoldók használatát. Amennyiben a szélvédőnket kár éri és törés keletkezik rajta, feltétlenül javíttassuk meg egy szakszervizben. Jeges vagy törött üveggel, nagy kitakart felületekkel semmiképp ne induljunk útnak!

Gondoskodjunk az ablaktörlő lapátokról!

A szélvédő tisztaságához hozzátartozik a jól működő ablaktörlő, ezért fontos odafigyelnünk az ablaktörlő lapátok gumifelületeinek épségére és tisztán tartására, hiszen ez biztosítja a jó kilátást az első és hátsó szélvédőüvegen keresztül. Hideg, fagyos időben inkább kíméljük az ablaktörlőt. Amennyiben szükséges, cseréljük ki a törlőlapátokat elöl és hátul – a LeasePlan az általa kezelt céges autók számára évente egy alkalommal biztosítja ezt, többletköltség nélkül.

Válasszunk évszaknak megfelelő ablakmosó folyadékot!

A téli időszakban többféle csapadékra is kell számítani, ezért az ablaktörlőknek ilyenkor meghatározó szerepük van a megfelelő látási viszonyok biztosításában. A gumiabroncshoz hasonlóan az ablakmosó folyadékot is tanácsos évszak szerint cserélni, és télen fagyálló verziót használni. Amíg még enyhe az idő, a nyári ablakmosó folyadék utántöltésénél figyeljünk rá, hogy a hideg idő beköszöntével legyen hely a tartályban a téli mosófolyadék betöltésére. Környezetvédelmi okokból ne pumpáljuk ki feleslegesen a nyári ablakmosót, inkább csak részben töltsük fel a tartályt fogyás esetén is egészen addig, amíg a téli ablakmosó folyadék feltöltése szükségessé válik. Az ablakmosóból legyen nálunk tartalék is a csomagtartóban arra az esetre, ha útközben kifogyna.

Élesítsük látásunkat!

A biztonságos autós közlekedéshez alapvető fontosságú a jó látás. Ennek még nagyobb a jelentősége esti, illetve éjszakai vezetés során, ám a pupilla alkalmazkodási képessége a világossághoz és a sötétséghez 40 éves kor felett fokozatosan romlik. Rendszeresen ellenőriztessük látásunkat, és ha szükség van rá, időről időre győződjünk meg róla, hogy megfelelő szemüveget vagy kontaktlencsét viselünk.

Legyen nálunk napszemüveg!

A megfelelő látás nemcsak sötétben, hanem szikrázó napsütésben is elengedhetetlen. Főként ősszel, amikor a nap alacsonyabban van a látóhatáron, a reggeli és az esti órákban gyakrabban fordulnak elő balesetek, mivel a felkelő, illetve a lemenő nap fénye sokszor elvakítja az autósok szemét. Ez fokozottan veszélyes havazásnál, amikor a hó visszaveri a napsugarak fényét. Ilyen esetekre mindig tartsunk az autóban lehetőleg polarizált lencséjű napszemüveget, ami jobb kontrasztot biztosít, kiszűri az üvegfelületeken és a havon megcsillanó fényeket, ám az egyenes irányú fényt átengedi. Tartsuk észben, hogy a napfény nemcsak minket, hanem a többi sofőrt is elvakíthatja, ezért különösen figyeljünk erre, és készüljünk fel a vészhelyzetekre.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/