/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Lehullt a lepel az új DS modellről

2021. február 03. 18:35   |   Autoblog
címkék:  

A DS Automobiles a DS 4 bevezetésével folytatja sikertörténetét. A DS 4 egy rendkívül látványos külsejű prémium kompakt crossover, csúcsszínvonalú mérnöki megoldásokkal és villamosított hajtásláncokkal. Az év utolsó negyedévében érkezik.

A DS 4 arányai kivételesek: 4,40 méter hosszú, 1,47 méter magas és 183 cm széles, kerekei pedig óriásiak, 720 milliméteresek is lehetnek. A DS 4 orr-részének stílusát az új fényszórók határozzák meg. A DS Matrix LED Vision megoldás egy rendszerben kombinálja a mátrixos és a kanyarkövető fényszórókat, amelyeket mindkét oldalon két-két LED-sorból álló nappali fény (összesen 98 LED) egészít ki. A fényszórókat a DS Wings elnevezésű „szárnyak” kötik össze a hűtőráccsal. Utóbbi verziótól függően két részből áll, gyémántköveket formázó, befelé haladva növekvő méretű, háromdimenziós rácsot alkotó motívumokkal díszített.

A motortérfedél hosszan elnyúlik, dinamikussá teszi az autó sziluettjét. Oldalnézetben egyszerre látunk fluid és határozott vonalakat. A kilincsek diszkréten illeszkednek az autó oldalának művészien kidolgozott felületébe. A széles karosszéria és a nagy átmérőjű kerekek (akár 20 colos) kiemelkedő teljesítményt sugallnak – az arányokat a DS Aero Sport Lounge tanulmányautó ihlette.

Az autó tetővonala hosszan elnyúlik hátrafelé, a légterelő különlegesen meredek szélvédőben folytatódik, amelyen nyomott minta kapott helyet. A megoldás nem csupán az aerodinamikai hatékonyságot, de a stílust is magasabb szintre emeli. A hátsó sárvédők tekintélyes erőt sejtetnek, határozott formákkal és sarkokkal. A C oszlop külön hangsúlyt kap, a ragyogó fekete színű elemen megjelenik a DS Automobiles emblémája. A hátsó fényszórók is egészen újak, a pikkelyszerű motívumokkal lézergravírozott felület sajátos, progresszív hatást kelt.

A DS 4 többféle változatban készül. A bázismodell a DS 4, amelyben az elegancia dominál: speciális lökhárítódizájn, finom krómdíszítések és kontrasztos fekete tető. A DS 4 Cross a SUV-ok látványelemeivel játszik, ezért kap a lökhárító alsó része speciális védőburkolatot és matt fekete fényezést. A képet pedig olyan részletek teszik teljessé, mint a ragyogó fekete oldalablak-szegélyek, a szintén ragyogó fekete hűtőrács, a különleges felnik, a karosszéria színére fényezett tetősínek és hátsó légterelő. A legmagasabb felszereltségi szinten a DS 4 Cross elérhető lesz az Advanced Traction Control nevű rendszerrel (amely homokos, havas, saras utakon segít az úttartás megőrzésében), valamint a lejtmenetvezérlő rendszerrel is. A még dinamikusabb DS 4 Performance Line különlegessége a fekete külső csomag, amelyben feketék a DS szárnyak, a hátsó fényszórók között húzódó csík, a hűtőrács és az oldalablakok keretei, a különleges fekete felnik és az exkluzív belső.

A DS 4 belső tere a digitális funkciók köré épült. Az ergonomikus, rugalmas megoldások kulcsa az, hogy az egyes elemeket tökéletesen intuitív módon integrálták rendszerbe, mégpedig nemcsak funkcionális, de esztétikai szempontból is. A három külön zónában helyet kapó gombok könnyedebbé teszik a vezetést. A műszerfalon található „szablya” a légkondicionáló és a DS Air vezérlőit – a láthatatlan szellőzőt – foglalja magában. Az ablakemelők és az oldalsó szellőzők vezérlői az ajtókban kaptak helyet. A DS Smart Touch, azaz a DS Iris Systemmel kommunikáló 5 hüvelykes érintőképernyő, valamint a DS E-Toggle, azaz az automataváltó vezérlője a középkonzolban találhatók.

A DS Air rendkívül innovatív szellőzőrendszer, nagyon kompakt középső befúvókkal és láthatatlan szárnyakkal. A tölcséres diffúzor optimálisan vezeti a levegőt felfelé és lefelé. Működése hasonlít a hagyományos szellőzőkére, ám hatékonysága sokkal jobb. Kompakt mérete miatt tökéletesen diszkrét, hozzájárul a DS 4 utasterének letisztultságához.

A DS 4 belső tere – a különböző bőrkárpitokkal, az Alcantara szövettel, a karbonnal, a fával és az új kárpitozási megoldásokkal – remekül ötvözi a csúcstechnológiát a kifinomultsággal. A két színnel dekorált utastérben a Galet szürke bőrülést világos betétek díszítik, a „kényelmi zónában” finoman kidolgozott megoldásokkal, szemcsés felületű bőrrel és Clous de Paris mintázatú elemekkel, a felső, „interakciós zónában” pedig Frêne barna fabetétekkel és prémium minőségű Criollo barna nappabőrrel. Az Opera beltéri csomag a DS Automobiles tudásának savát-borsát adja: a Criollo barna nappabőr ülések óraszíj-varrással készülnek. A luxusminőségű belső teret Frêne barna fadíszítések és Criollo barna nappabőr betétek teszik teljessé.

Az utastérben a kárpitosmesterek valóban megmutathatták a francia szakértelem legjavát. A végtelenített varrás, a teljes bőrfelületen keresztülszúrt díszöltések az ajtópárnákon is remekül mutatnak. És ez csak az egyik elem a beltérben található számos, kézzel készült megoldás közül – csakúgy, mint a Frêne barna fabetétek vagy a kormánykerék komplett bőrborítása.

A Performance Line verzió a DS 4 dinamikus oldalát hangsúlyozza ki. A műszerfalat, az ajtókat és a középkonzolt is nagy felületen borítja Alcantara kárpit. A nagy tömörségű üléspárnák Basalt szövettel kombinált Alcantara kárpitot kaptak, amelyet speciális, arany és kárminvörös hímzés díszít. A kormánykerék alsó része karbonötvözetből készül. A belső tér harmóniáját az egyénileg állítható rejtett világítás is emeli. A kiváló hangzást a 690 wattos Focal Electra hifi rendszer, a 14 hangszóró, valamint a hangszigetelt oldalablak garantálja.

A beltérben külön légtisztító berendezés szűri ki a 2,5 mikronnál nagyon részecskéket és érzékeli a külső levegőszennyezést. A beáramló levegő olyan szűrőrendszeren halad keresztül, amely csupán néhány perc alatt megtisztítja az utastér levegőjét. A levegőminőséget a központi kijelzőn is figyelhetjük.

A DS 4 a teljesen megújított EMP2 platformra épül. Az alkatrészek 70%-a egészen új vagy kifejezetten a DS 4-hez készült, az új modell így már a bevezetéskor is elérhető plug-in hibrid változatban. A karosszéria/kerék arány teljesen szokatlan a szegmensben: atletikus karosszériaformát eredményez, amelynek az elülső, a motorházat és a sárvédőket magába foglaló része és a 2. sori padlószintje is mélyebbre került. A csomagtér 430 literes.

A motortérben egy 4-hengeres 180 lóerős turbómotort találunk, amelyhez egy 110 lovas villanymotor és egy EAT8 automata sebességváltó kapcsolódik. A rendszerteljesítmény 225 LE. A villanymotort hajtó akkumulátor új, kompaktabb és nagyobb kapacitású cellákat kapott, és hátul, a deformálódó kereszttartó mögött kapott helyet. Az elérhető tisztán elektromos hatótávolság több, mint 50 km (WLTP vegyes ciklus). A plug-in hibrid meghajtáson kívül a modell elérhető lesz a PureTech benzinmotorok 130, 180 és 225 lóerős változataival, valamint a BlueHDi 130 dízelmotorral. Minden motorváltozat 8-fokozatú automataváltót kap.

A DS 4 tele van új, innovatív műszaki megoldásokkal. Az Extended Head-up Display-jel például a vezetéshez elengedhetetlen információk közvetlenül az útra vetítődnek. Egy optikai trükk segítségével az adatok a szélvédőtől 4 méterre előre vetítődnek ki, 21”-os átlón követve a vezető tekintetét. A szegmensben ez egyedülálló megoldás. A fontos információk, mint a sebesség, a vezetéstámogató rendszerek jelzései, a navigáció, a figyelmeztetések, vagy az éppen hallgatott dal és a bejövő hívások mind az útra vetítve jelennek meg.

Ez a megjelenítési technológia egy teljesen újragondolt szórakoztató-információs rendszer része, amely 10 hüvelykes érintőképernyőn jelenik meg, és amelynek neve DS Iris System. Az új interfész az okostelefonok ergonómiáját viszi át egy könnyen használható érintőfelületre, amely widgetek segítségével teljesen személyre szabható profilokat használ. A beállítási és megjelenítési preferenciák a beszálláskor betöltődnek. A személyre szabási lehetőségek segítségével mindenki egyéni igényei szerint állíthatja be a megjelenítendő tartalmakat.

A DS Iris System hanggal és gesztusokkal vezérelhető, mivel a beépített asszisztens érti az elhangzott utasításokat, a rendszer pedig képes azok végrehajtására. A gesztusvezérlés a középkonzolon található, az ujjainkkal vezérelhető képernyő, a DS Smart Touch segítségével történik. Elég egy gesztus, hogy elérjük az előre rögzített funkciókat. A képernyő értelmezi a szokásos mozdulatokat is mint például a zoomolás, de felismeri a kézírást is.

A 2-es szintű félautonóm vezetés jelentős fejlesztést kap a DS 4 esetében. A rendszer neve DS Drive Assist 2.0. A rendszer a forgalom tempójához adaptálja az autó sebességét, képes arra, hogy torlódás esetén megálljon és újrainduljon, illetve arra, hogy a vezető akarata szerint precízen pozícionálja a gépkocsit a sávon belül. A rendszer új funkciókat is felvonultat, mint a félautomata előzés, a kanyarsebesség optimalizálása, vagy a sebességtáblák jelzéseire történő előzetes figyelmeztetés. Az új „sarokérzékelők” egyéb lehetőségeket is kínálnak, mint például a kiterjesztett holttér-figyelést (akár 75 méteres sávban).

A kiváló úttartásért a szegmensben egyedülálló DS Active Scan Suspension elektronikusan vezérelt felfüggesztés felel. A szélvédő felső részén elhelyezett kamera előre érzékeli az útegyenetlenségeket és az adatokat egy számítógép felé továbbítja. A négy helyzetjeladó és a három gyorsulásmérő segítségével a rendszer függetlenül kezeli az összes kereket. A kapott információk alapján felkeményíti vagy felpuhítja a felfüggesztést. Az eredmény: optimális kényelem, az út állapotától függetlenül.

A másik technológia, amely megkülönbözteti a DS Automobiles-t versenytársaitól: a DS Night Vision. A rendszer jobban megvilágítja az utat és segít elkerülni a veszélyhelyzeteket. Egy a hűtőrácsban elhelyezett infravörös kamera éjjel vagy rossz látási viszonyok között, akár 200 méterrel a gépkocsi előtt képes érzékelni a gyalogosokat és az állatokat. A vezető a digitális képernyőn láthatja az utat, de a veszélyek a szélvédő kijelzőn is megjelennek, hogy a vezető mielőbb reagálhasson. A vezető manőverezését ezen felül 360°-os kamerarendszer, azaz 4 kamera segíti.

A DS 4 95%-ban újrafelhasználható anyagokból és 85%-ban újrahasznosítható alkatrészekből készül. A DS 4 hétféle színben lesz elérhető, melyek közül kettő újdonság: a rézarany és a lakkszürke. Az öt további szín pedig a gyöngyházfehér, a platinaszürke, a bársonyvörös, a hófehér és a Perla Nera fekete.

A DS 4 Európa, Ázsia, Dél-Amerika és Afrika DS Store-jaiban egyaránt elérhető lesz. Forgalmazása 2021 negyedik negyedévében indul.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/