/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Lejárt a vizsgád? Ellenőrizd!

2022. június 24. 18:50   |   Autoblog
címkék:  

Június 30-ig meg kell hosszabbítani az autók járvány idején lejárt műszaki vizsgáját, vagy időpontot kell kérni egy hivatalos vizsgaállomáson. Ez utóbbi esetben a jelentkezésről szóló igazolással szabályosan használható az autó a vizsga napjáig. A Carnotie adatai szerint a tulajdonosok 12,5 százaléka halogat.

A koronavírus-járvány okozta vészhelyzet alatt (2020.03.11.-2022.05.31.) lejárt közel egymillió személyautó műszaki vizsgája Magyarországon. Bár az állam által nyújtott vizsgamentesség lehetősége miatt ezek az utóbbi években akár így is közlekedhettek az országon belül, a hónap végén véget ér a türelmi idő. Ezután bárkit megbüntethet a rendőr, aki nem vizsgáztatta le az autóját, vagy legalább nem rendelkezik igazolással arról, hogy legkésőbb június végéig kért időpontot.

Az elmúlt hónapban Magyarország egyik legnagyobb autós közössége, a Carnotie felhasználói is sorra újították meg autóik lejárt műszaki vizsgáját, azonban a felhasználói adatokat elemezve kiderül, hogy a tulajdonosok nyolcada ezt még nem tette meg.

“Mivel az országban összesen ezernégyszáz független műszaki vizsgaállomás működik, természetes, hogy a moratórium miatt lejárt műszakival használt közel egymillió autó egy hónap alatt nehezen tud levizsgázni. A szakminisztérium által vasárnap bejelentett újabb könnyítéssel is érdemes élnie minden érintettnek, hiszen júliustól az érvényes vizsga nélkül közlekedő autók forgalmi engedélyét elveszi az igazoltató rendőr. Az autó gazdája bírságra is számíthat, sőt, az általa okozott közlekedési baleset esetén kötelező biztosítása sem fedezi majd a vétlen résztvevő kárát. Érdemes tehát vizsgaidőpontot kérni a hónap vége előtt, majd felkészített állapotban hatósági ellenőrzésre vinni az autót, mert így jelentős kellemetlenségektől óvhatják meg magukat a tulajdonosok” – foglalja össze Zách Dániel, az Alapjárat.hu főszerkesztője.

“Sokan hagyták az utolsó pillanatra vizsgájuk érvényességének meghosszabbítását, ezért megyénként változó mértékben, de átlagosan is több hetes előjegyzési idővel működnek a vizsgaállomásaink. Május eleje óta érzékeljük a megnövekedett forgalmat, ami a határidő végéhez közeledve egyértelműen erősödik, ezért a Magyar Autóklubnál most hosszabbított nyitva tartással igyekszünk a felmerülő igényeket időben kiszolgálni” – mondta Sipka Gábor, Magyar Autóklub főtitkár-helyettese.

Mire érdemes figyelni vizsga előtt?

Látható rozsdával, pláne a karosszéria főtartó elemeit érintő korróziós nyomokkal egyetlen autó sem kaphat elvileg műszakit. Ha világít (és nem alszik el a motorindítást követően) a rengeteg különböző lehetséges hibára utaló motorkontroll-jelzés (check engine), vagy a légzsákvisszajelző követel figyelmet, az szintén gond, hiszen  mindkét hibajelzéssel buknak az autók. A vizsgán fék- és emissziómérést is végeznek, ellenőrzik a lengéscsillapítók állapotát, továbbá speciális futóművizsgáló-pad, úgynevezett rángatópad segítségével szűrik ki a lógó futóműelemeket.

A Carnotie-ról

A Carnotie Magyarország egyetlen autókezelő platformja, ahol jelenleg 20 000 felhasználó kezeli járműveit. A Carnotie az autósok számára készült, az autó használatát és üzembentartását elősegítő webes és mobilos alkalmazás. Az oldal használatával egy helyen tárolható minden fontos adat, dátum és költség, ami az autóhoz kapcsolódik. A Carnotie üzemeltetője az European Car Data House.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/