/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
| Több

Leleplezték az új Audi A6-ost

2018. március 02. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Új A6 modelljével az Audi nagysikerű felsőkategóriás limuzinjának immár nyolcadik generációját mutatja be, számos új fejlesztést hozva el e piaci szegmensbe. Legyen szó a digitalizáció, a kényelem vagy a sportosság témáiról, a kimondottan elegáns megjelenésű Audi A6 a felsőkategória sokoldalú tehetsége.

Akárcsak az A8 és az A7 sportback, az A6 szintén az Audi új formai nyelvezetének hangsúlyos képviselője. Feszültséggel teli felületek, határozott élek és markáns vonalak jelzik félreérthetetlenül a business-limuzin karakterét. A kocsi külső megjelenését kiegyensúlyozott arányok, azaz hosszú motorházfedél, megnyújtott tengelytáv és rövid karosszéria-túlnyúlások határozzák meg. Az A6 hosszúsága 4939 milliméter, hét milliméterrel haladva meg elődjéét. Szélessége 12 milliméterrel 1886, míg magassága két milliméterrel 1457 milliméterre nőtt.

A széles és mélyre süllyesztett Singleframe hűtőrács, a karcsú fényszórók és az erőteljes kontúrokkal kiemelt légbeömlő nyílások sportosságot sugároznak. Oldalnézetében három markáns vonal csökkenti az autó vizuális magasságát. A sziluettet az erősen megdöntött C-oszlopokban végződő, ugyancsak feszes hatású tető határozza meg. A rövid csomagtérfedél az optimális aerodinamikai tulajdonságok szolgálatában légterelő peremben zárul. A far háromdimenziós formáit a két lámpatestet összekötő, markáns krómozott díszléc emeli ki.

Az új Audi A6 palettáján 14 külső szín sorakozik, köztük hét új árnyalattal. Az alapváltozat mellett a sport és a design felszereltségi szint, illetve az S line külső optikai csomag is rendelkezésre áll, amelyek számos részletben – például a Singleframe hűtőrács vagy az oldalsó légbeömlő nyílások – térnek el egymástól. Mindegyik felszereltség és szín a külső felületek hatásos fény-árnyék játékát kihasználva erősíti tovább a formavilág plasztikus, szoborszerű összhatását.

Fénydizájnja szintén az új Audi A6 „technikai” karakterét emeli ki. Az Audi háromféle kivitelben kínálja a fényszórókat. A HD Matrix-LED csúcsváltozat esetében öt vízszintes vonal alkotja a nappali menetfény rajzolatát, az orr szélességét hangsúlyozva. Felettük a tompított fény pupillákat idéző moduljai helyezkednek el. A hátsó lámpák fénygrafikáját egyenként egy-egy vízszintes vonal és kilenc-kilenc függőleges szegmens alkotja, a köztük húzódó felületet a féklámpa tölti ki. A csúcsfelszereltség dinamikus irányjelzőket is tartalmaz.

Az utastérben kétféle, az Ambiente- és a kontúr Ambiente-világításcsomagot kínálja az Audi, amelyek egyaránt diszkrét fénybe burkolják a tágas teret és az igényes anyagokat. Az Ambiente-világítás fényében a műszerfal és a középkonzol valósággal lebegő hatást kelt. A kontúrvilágítás a beltér-architektúra letisztult vonalait rajzolja ki és 30 féle színárnyalatra állítható be.

Az új Audi A6 beltere a Black Panel dizájn, vagyis a business-limuzin igényes technikájára és digitális karakterére utaló, visszafogott stílus jegyében készült. A lényegre redukált és tárgyszerű formai nyelvezet nyomán pihentető szalonhangulat fogad. Az új Audi A6 középkonzolja a vezetőre összpontosít, a felső MMI touch response képernyő szintén enyhén balra fordul. Black Panel kialakítása révén kikapcsolt állapotban szinte nem is látható és alumínium díszlécek fogják közre.

Széleskörű és intelligens egyéni beállítási lehetőségeivel az autó teljes mértékben alkalmazkodik vezetőjéhez: a teljes egészében digitális kezelési rendszer a központi járműfunkciók megjelenítésekor – az okostelefonos alkalmazásokhoz hasonló – „fogd és vidd” (Drag-and-Drop) mozgatást is lehetővé teszi, így helyezve át őket pontosan a kívánt pozícióba az MMI-rendszer képernyőjén.

A sokat autózók és a flottaügyfelek számára egyaránt ideális megoldás, hogy akár hét vezető is tárolhatja személyes beállításait egyéni felhasználói profiljában, ahol akár 400 paraméter is rögzíthető. Logikus és egyszerű menüstruktúrájának köszönhetően a rendszer gyors hozzáférést kínál az egyes járműfunkciókhoz. Az igény szerint konfigurálható kedvenc-gombok segítségével a kezelés a felhasználó személyes preferenciáihoz igazodhat. Kívánságra a világítás- és a multifunkciós gombok is touch response technikával készülnek.

A vezető az MMI Navigációs rendszer plusz esetében 10,1 col képátlójú felső képernyőről vezérelheti az infotainment rendszert, míg a középső alagút konzolján elhelyezett, 8,6 col képátlójú alsó monitor a légkondicionálás, illetve a kényelmi funkciók és a szöveges adatbevitel kezelését szolgálja. Mindezt Head-up kijelző egészítheti ki, amely a legfontosabb információkat a szélvédőre vetítve jeleníti meg. Az MMI Navigációs rendszer plusz technikájával együtt jelenik meg a fedélzeten az Audi virtual cockpit, amelynek kijelzőfelülete 12,3 col átmérőjű.

Az új Audi A6 új és továbbfejlesztett vezetői segédrendszereivel mércéül szolgálhat a felsőkategóriában. Ilyenek például a távirányítású parkoló- és garázs-pilóta, amelyek az év folyamán csatlakoznak a kínálathoz. E technikák segítségével önállóan áll be- és ki a parkolóhelyről, illetve a garázsból a luxuslimuzin. A vezető már ezt megelőzően kiszállhat az autóból és a myAudi alkalmazáson keresztül okostelefonjáról indíthatja, illetve felügyelheti a folyamatot.

Az új Audi A6 utasterét elődjénél nagyvonalúbb térkínálat jellemzi. Emellett az első és hátsó fejtér, illetve vállmagasságban mérhető szélesség is nőtt az előző modellhez viszonyítva. A csomagtartó nagyobb rakodószélességet kínál, két golftáska keresztben is elhelyezhető. A csomagtér továbbra is 530 literes, fedele kívánságra lábmozdulatokkal vezérelve, elektromosan is nyitható.

Új fejlesztésű ülései szintén az Audi A6 igényes és hosszú távokra ideális limuzin-karakterét hangsúlyozzák. Különösen magas színvonalú kényelemmel szolgálnak a sokrétűen állítható első Individual kontúrülések, igény szerint szellőztető- és masszázsfunkcióval. Ugyancsak mindenkor biztosított a kellemes belső klíma, az extrafelszerelésként rendelhető légminőség-csomag ugyanis két diszkrét illattal, ionizátorral és hatékony károsanyagszűrővel javítja a légminőséget.

Az új Audi A6 jól érzékelhetően sportosabb elődjénél, jelentős részben futóműve innovatív megoldásainak köszönhetően. Az alapkivitelt bővítő progresszív kormányzás eleve sportos áttétele a bekormányzási szög növekedtével még közvetlenebbé válik. Az új Audi A6 a városban fordulékony, az országúton agilis, az autópályán pedig különösen kényelmes. Az agilis irányíthatóság és a fordulékonyság nagyban köszönhető a dinamikus összkerék-kormányzásnak, amely a közvetlen kormányreakciókat magas fokú menetstabilitással ötvözve oldja fel e tényezők klasszikus ellentétét.

Az alacsony sebességtartományokban az első kerekeket a hátsókkal ellentétes irányban bekormányozva tovább növelik az A6 mozgékonyságát és akár 1,1 méterrel 11,1 méterre csökkentik fordulókörének átmérőjét. Nagy sebességeknél az első és hátsó kerekek bekormányzása azonos irányú, tovább növelve az egyenesfutás és a sávváltások stabilitását.

Az elődhöz képest megnövelt, akár 21 col átmérőjű és 255/35 méretű gumiabroncsokkal szerelt kerekek ellenére az új Audi A6 modelleket még színvonalasabb gördülési-, illetve zajkomfort jellemzi. Az Audi négyféle futómű-konstrukciót is kínál: hagyományos acélrugózás, sportfutómű, csillapítás-szabályozással kiegészített felfüggesztések, valamint az adaptív légrugózás ugyancsak csillapítás-szabályozással.

Az Audi A6 mindegyik motorváltozata az Audi mild-hibrid technikájával készül, amelyben szíjhajtású indítógenerátor (RSG) működik együtt egy lítium-ion akkumulátorral. Az Audi A6 az 55 és 160 km/óra közötti sebességtartományban szabadon is gördülhet („vitorlázhat”). Lassításkor az RSG akár 12 kW teljesítménnyel végez energia-visszatáplálást. Valós üzemi körülmények között a mild-hibrid technika akár 0,7 literrel is csökkentheti a fogyasztást.

Európai piaci bevezetésekor az Audi két – egy dízel- és egy benzinüzemű – egyaránt erőteljes és kulturált járású motorral kínálja új A6 sorozatát. A benzines aggregát V6-os turbófeltöltésű 3.0 TFSI konstrukció. 340 LE teljesítményével és 500 Nm forgatónyomatékával álló helyzetből mindössze 5,1 másodperc alatt gyorsítja fel százas tempóra a limuzint, a 250 km/órára korlátozott végsebesség már puszta „formaság”.

Hasonlóan dinamikus menetteljesítményekkel szolgál a 286 lovas 3.0 TDI is, 620 Nm maximális forgatónyomatékot küldve a főtengelyre. Míg a 3.0 TDI nyolcfokozatú tiptronic, a 3.0 TFSI hétfokozatú S tronic sebességváltóval működik együtt. Mindkét motorváltozat már alapkivitelben a quattro összkerékhajtáshoz csatlakozik, ám más-más kiviteléhez: a tiptronic váltómű mögött önzáró központi differenciálművel, míg az S tronic esetében a még gazdaságosabb ultra technikával dolgozik a quattro. Utóbbi villámgyorsan, ám csupán akkor aktiválja a hátsókerék-hajtást, amikor valóban szükséges.

A tiptronic sebességváltóval az extrafelszerelésként rendelhető sport-differenciálmű kölcsönözhet még dinamikusabb irányíthatósági tulajdonságokat az A6 számára, aktívan osztva el a forgatónyomatékot a hátsó kerekek között. A vezető az Audi drive select rendszere segítségével különböző menetprofilok közül választhat, s a különösen kényelmestől a hangsúlyosan sportosig terjedő, igen széles skála most még jobban érzékelhető, mint az előd modell esetében.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

ukotaf
2018-03-03 - 07:04

Most előzetesben van….(leleplezték).

így gondolom
2018-03-03 - 07:09

a ráncfelvarrás biztosan jót tett neki (én nem nagyon veszem észre az apró változásokat) de előtte se nézett ki rosszul


*/