/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Lemerült az akksi? Nem kell az újért rohanni.

2022. február 03. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Az autó lelke a motor, ezért mindig meg kell adni számára az előírt gondoskodást, hogy jó sokáig kiszolgáljon, és ne hagyjon cserben. Ám a jól karbantartott motor sem indul be egy megfelelő teljesítményű és jól működő akkumulátor nélkül. Mondhatjuk tehát, hogy az autózás egy jó akksinál kezdődik, melynek működését a téli időjárás negatívan befolyásolhatja.

auto mechanic jumping battery car

A téli időszak időjárási sajátosságaira nemcsak a járművünknek, de a sofőröknek is érdemes előre felkészülni, főként a megfelelő karbantartás ellenére bekövetkező esetleges kellemetlen helyzetek miatt. Ez nem csak a téli gumiról szól, így ne vegyük fél vállról, az évszak előtt végeztessük el a téli felkészítését egy számunkra megbízható szervizben, vagy autószerelőnél. A motor az autó lelke, így például a megfelelő téli folyadékok elengedhetetlenek az üzemszerű működéséhez a megváltozott időjárási körülmények között. De ne felejtkezzünk el az akkumulátor szerepéről, hiszen anélkül egyetlen kocsi sem indul el sehova. Az akksi emiatt egy igen érzékeny pont, aminek állapotát a mínusz fokok igénybe vehetik, ezért érdemes rá odafigyelni. A következőkben néhány, az akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy mekkora élettartamot várhatunk el egy újonnan beszerelt akksitól. Ezt nagyban meghatározza a technológia, de általánosságban véve egy elit márkájú/csúcskategóriás akku is kb. 5-6 évet bír, utána bizony már csorbulhat az üzemszerű működés. Az élettartamot nem növeli, ha keveset járunk az autóval, sőt: a sok állás nem tesz jót az akksinak, ezért azok számára javasolt heti több alkalommal rendszeresen hosszabb távon járatni a kocsit, akik nem használják napi rendszerességgel.

Továbbá a vásárláskor ajánlott szakember segítségét igénybe venni és nem a szupermarket polcáról levenni. Ez már csak azért is fontos, mert az akkumulátorokat megfelelően kell tárolni, illetve így elkerülhetjük, hogy egy olyan terméket veszünk meg, ami régóta a polcon áll, ami csökkentheti az üzemidőt. Az élettartamot növelheti, ha szeretett autónkat garázsban tartjuk, hiszen ez megvédi az akkumulátort a legnagyobb ellenségétől a hidegtől.

Persze mindezek ellenére történhetnek váratlan helyzetek: valószínűleg sokan átéltük már azt a kellemetlenséget, hogy akár napközben, vagy például reggel munkába menet beülünk a kocsiba és nem indul, pedig előző nap még minden rendben volt. Jellemzően az akkumulátor szokott lenni a ludas, de persze több oka is lehet, annak, ha nem indul egy autó, ezért meg kell bizonyosodni arról, hogy mi a probléma. Ebben segítenek a műszerfalon található ikonok, ám ha már ezek sem villannak fel, akkor biztosan az akksi merült le.

Nem kell azonban mindjárt autó- vagy akksimentőt hívni, vagy rohanni egy újért. Megfelelő eszközök birtokában magunk is orvosolhatjuk a problémát: egy minőségi akkumulátortöltővel vagy indítókábellel mindig útra kész lehetsz. Persze ezek használata után javasolt szakemberhez is elvinni a járművet. Azok számára, akik minden helyzetre szeretnének felkészülni, jó választást jelenthetnek a piacvezetőnek számító autóvilágítási gyártó, az Osram non lighting üzletágában elérhető Battery charge intelligens indítókábel sorozat, a Startercable sorozat, valamint a Battery start lítium töltő sorozat termékei.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/