/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
| Több

Magyar fejlesztésű autóbuszt mutattak be Debrecenben

2017. december 15. 17:25   |   Autoblog
címkék:  

Reform néven magyar fejlesztésű, Mercedes-Benz alvázra épülő városi, elővárosi autóbuszt mutatott be az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. Debrecenben. A tizenkét típusból álló termékcsalád első járművének, a Mercedes-Benz Reform 500 LE leleplezése mellett, a vállalat ünnepélyes keretek között adta át Oktatási, Fejlesztési Központját és Kísérleti Üzemét is, ahol tavasztól a sorozatgyártású járművek is készülnek majd.

REFORM_500LE

Megújulás előtt áll a hazai autóbuszpiac, a következő években ugyanis jelentős számú új gépjárműnek kell megjelennie a közutakon ahhoz, hogy az átlagosan 14,11 éves buszállomány átlagéletkora fiatalodjon. A legfrissebb, 2016-os statisztikák alapján 18 482 busz fut a magyar utakon, s a legfrissebb adatok szerint 2015-ben mindössze 1623 új közúti autóbuszt helyeztek forgalomba. Mivel a járművek több, mint hatvan százaléka tíz évnél idősebb, a busztársaságok várhatóan további buszok beszerzését kezdeményezik a közeljövőben.

“A statisztikákat látva elmondható, hogy egyszerre hétezerötszáz buszt kellene a magyar buszpiacon lecserélni ahhoz, hogy tíz évre csökkenjen az átlagéletkor, s az azt követően minden évben kétezerötszáz jármű cseréjére lenne szükség ahhoz, hogy ezt az átlagot szinten lehessen tartani” – mondta el Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, miután ismertette a magyar és az európai piaccal kapcsolatos információkat.

Kossa György hozzátette, hogy ezt a hazai és nemzetközi trendet ismerve kívánta megerősíteni buszgyártói tevékenységét a vállalat, s buszfejlesztéseikkel egy olyan alternatívát szeretnének nyújtani a piacnak, ami minőségében egyedülálló Magyarországon és Európában egyaránt. Az ITK Holding Zrt. és annak leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft., valamint a Daimler AG 100 százalékos leányvállalatának, az EvoBus GmbH magyarországi vezérképviseleteként és kizárólagos importőreként működő EvoBus Hungária Kft-vel 2016-ban kötött hosszú távú együttműködés eredményeként a magyar vállalat idén sikeresen megtervezte és megépítette korszerű autóbusz prototípusát, amelynek az ünnepélyes bemutatóját december 14-én tartották az Inter Traction Electrics Kft. debreceni telephelyén.

REFORM_500LE_2

A Mercedes-Benz alvázra épülő 12 méteres, 3-ajtós, alacsonypadló-belépésű (low entry) Reform 500 LE városi, elővárosi busz megfelel a legmagasabb környezetvédelmi és emissziós normáknak, a most bemutatott jármű egy 220 kW maximális teljesítményű Euro 6-os dízelmotorral és hatfokozatú automataváltóval szerelt, az alváz műszaki kialakítása pedig tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket, valamint az ITK Holding Zrt. által fejlesztett távoli fedélzeti diagnosztikai és kontroll eszközöket, ami üzemelési, működési adatokat szolgáltatva lehetővé teszi a járművek távoli ellenőrzését.

Az új busz bemutatója mellett ünnepélyes keretek között avatta fel az Inter Traction Electrics Kft. az Oktatási, Fejlesztési Központját és Kísérleti Üzemét is, ahol tavasztól a sorozatgyártású járművek is készülnek majd. Ez az épület szolgál a termék és gyártástechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenységek központjául, de a modern járműgyártással kapcsolatos duális képzés feltételeit is biztosítja. A debreceni fejlesztések első fázisa 250-300 új munkahelyet teremt a cívisvárosban, a következő fejlesztési és beruházási fázis 2018-ban indul, s 800 új munkahelyet teremtve, 150 000 négyzetméteren valósul meg, 1000 busz/év gyártókapacitással. A beruházás összértéke megközelíti a 70 millió eurót, amiből 50 milliót infrastrukturális, 20 milliót jármű- és technológiai fejlesztésekre fordít a vállalat.

Az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a rendezvényen arról is beszámolt, hogy a Mercedes-Benz Reform 500 LE az Inter Traction Electrics Kft. tizenkét típusból álló termékcsaládjának első példánya, így a közeljövőben további járművek fejlesztését és gyártását is megkezdi debreceni telephelyén a vállalat, különös hangsúlyt fektetve az elektromos hajtású gépkocsikra.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

jános
2017-12-15 - 19:11

Volt Nekünk világszinvonalu busz gyártásunk Náciék miért számolta fel az országgal együt a piszkos nemzeti,

való
2017-12-16 - 12:04

Nem nosztalgiázni hanem a fejlődéssel haladni és megint fényes jövője lehet a magyar buszoknak,ne legyünk kis hitűek mi is tudunk annyit mint az agyon ajnározott nyugat sőt!!!


*/