/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Magyarok a 25. európai Shell Eco-marathon

2009. március 19. 14:50   |   Autoblog
címkék:  

A csapatok nagy erővel készülnek a 2009-es Európai Shell Eco-marathonra, a világ egyik leghíresebb, diákok számára szervezett járműtervezési versenyére. Az Európából és más kontinensekről beérkezett jelentkezések közül a szervezők idén 200 csapatot választottak ki. Ők azok a szerencsések, akik részt vehetnek a 2009. május 7. és 9. között Németországban megrendezésre kerülő eseményen, ahol kiderül majd, kik építették idén a leginkább energiatakarékos műveket. A legnagyobb kérdés az, vajon megdől-e a 2005-ben felállított rekord, azaz sikerül 3836 kilométernél többet megtenni egyetlen liter benzinnek megfelelő energia felhasználásával.

Az 1985-ös alapítása óta évről évre egyre népszerűbb Európai Shell Eco-marathont idén 25. alkalommal rendezik meg. Ebben az évben változik a közkedvelt verseny helyszíne is – a németországi EuroSpeedway Lausitz a harmadik helyszín a Shell Eco-marathon történetében. A 2000-ben átadott, minden igényt kielégítő hipermodern komplexum nagy kihívást jelentő versenypályaként vált közismertté – és éppen ez az, amire szükség van az Európai Shell Eco-marathonon.

Idén új csapatok is csatlakoznak a versengéshez, így a résztvevő nemzetek száma minden korábbinál nagyobb lesz. A 2009-es Európai Shell Eco-marathonon több mint 25 európai ország vesz részt, de érkeznek csapatok Észak-Afrikából és Ázsiából is.

Az idei Európai Shell Eco-marathonon két magyar csapat is versenyez Németországban a világ különböző országait képviselő közép- és felsőfokú oktatási intézményekből érkező diákokkal.A győri Széchenyi István Egyetem csapata 2008-ban újoncként elnyerte a napenergiával hajtott járművek díját a Városi Koncepció kategória versenyében. A tavalyi szép sikeren felbuzdulva fejlesztették ki új, szintén napelemes autójukat, amelyet idén is a városi autók versenyében indítanak.

A 2008-as év tapasztalataira építve döntött a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai kara is, hogy egy újonnan tervezett szuper áramvonalas járművel nevez az idei versenyre a Prototípusok kategóriában.

Jeroen van der Veer, a Royal Dutch Shell vezérigazgatója, aki már több alkalommal is részt vett a Shell Eco-marathonon, a következőket mondta el: "A Shell hagyományosan támogatja a jövő mérnökeit a hatékony energiafelhasználást segítő technológiák fejlesztésében. Az idei a 25. Európai Shell Eco-marathon, s ez, úgy gondolom, híven példázza a vállalat hosszú távú elkötelezettségét az energiatakarékos közlekedés támogatása iránt. A tény, hogy ilyen sok nemzet vesz részt az eseményen, azt mutatja, hogy a diákok világszerte érdeklődnek a fenntartható mobilitással kapcsolatos műszaki és energetikai kihívások iránt. Ezen a versenyen találkozik a jókedv és a jövő!"

A csapatok hagyományos és nem hagyományos üzemanyagokkal nevezhetik járműveiket két fő kategórián belül – ezek a Prototípusok (Prototypes) és a Városi Koncepció (Urban Concept). Az áramvonalas Prototípusok általában futurisztikus megjelenésűek, míg a Városi Koncepció kategória járművei a hagyományos, közúti autókkal szemben támasztott kritériumoknak megfelelően készülnek, éppen ezért inkább hasonlítanak az utcákon látott és megszokott járművekhez. Ez utóbbi kategória népszerűsége 2003-as bevezetése óta évről-évre nő – idén az előző évhez képest 20%-al több jármű vesz részt ebben a versenyben.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/