/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Már 15 millió autót gyártott Mladá Boleslavban a Škoda

2021. március 11. 19:45   |   Autoblog
címkék:  

Egészen különleges évfordulót ünnepel székhelyén a Škoda: 1905 óta immár 15 millió autó gördült le a Mladá Boleslav-i szerelőszalagról, a jubileumi darab éppen március 5-én. Ez a példány egy Arctic-ezüst metál Enyaq iV. 1905-ben itt gördült ki Václav Laurin és Václav Klement első autója, a Voiturette A a gyárcsarnokból.

210305_skoda_enyaq_iv_production-1920x1281

Az autógyártás Mladá Boleslav-i kezdetei egészen a Laurin & Klement vállalatig nyúlnak vissza, amelyből később a Škoda kialakult. Az alapítók, Václav Laurin és Václav Klement, 1905-ben a kerékpárgyártás beszüntetése mellett döntöttek és teljes egészében a motorkerékpárok és autók gyártására összpontosítottak. A történelmi csarnokok, amelyekből a vállalat első autója, a Voiturette A is kigördült, még ma is állnak, s néhány éve a Škoda Múzeumnak adnak otthont.

Mindjárt az utca túloldalán húzódik a modern autógyár, ahol jelenleg mintegy 29 100 dolgozó, összesen hat modellsorozatot gyárt: a Fabia mellett itt készül a Scala és az Octavia, valamint a Kamiq és a Karoq SUV-modellek, illetve a tisztán elektromos Enyaq iV. Utóbbi számára a vállalat egy már meglévő gyártósorát tervezte át, illetve alakította ki az MEB-alapú járműveknek megfelelően. Ez a sor a teljes Volkswagen Csoportban egyedüliként teszi lehetővé a Moduláris elektromos platform (MEB) és a Moduláris keresztirányú platform (MQB) műszaki alapjaira épülő modellek párhuzamos gyártását. 2020 november vége óta az elektromos hajtású Enyaq iV is ezen készül.

A járművek mellett a Škoda motorokat, manuális sebességváltókat, tengelyeket, valamint a vállalatcsoport több márkájának hálózatról tölthető hibrid modelljeihez nagyfeszültségű akkumulátorokat is gyárt Mladá Boleslavban. Idén februárban már a százezredik ilyen akkumulátor került le itt a gyártósorról.

Sikertörténet a Volkswagen Csoport tagjaként

A Škoda főüzemének fejlesztése és a 15 millió legyártott gépkocsi jubileuma egyaránt szorosan kapcsolódik a márka 1991-es belépéséhez a Volkswagen Csoportba. Ennek idén immár harminc esztendeje. Már azóta is több mint 10,7 millió gépkocsi készült Mladá Boleslavban, s a globális vállalat részeként a Škoda regionális piacvezetőből világszerte sikeres volumenmárkává lépett elő.

Főüzeme mellett a Škoda Kvasinyban és Vrchlabíban is rendelkezik termelési helyszínnel. Kvasinyban a Superb sorozatot és plug-in hibrid hajtásrendszerű Superb iV változatot, valamint Kodiaq és Karoq SUV-modelljeit gyártja. 2020-ban a Škoda a koronavírus miatt elrendelt gyártásszünet ellenére is több mint 750 ezer autót gyártott Csehországban, de Szlovákiában és Ukrajnában, valamint Kínában, Indiában és Oroszországban is készülnek Škoda gépkocsik. 1905 óta a cseh gyártó világszerte több mint 24,8 millió járművet készített.

Az első Mladá Boleslav-i autója a híres L&K Voiturette A volt, amely 1905 és 1907 között gördült ki a bohémiai gyárból. A modellpaletta zászlóshajója, a Superb 1934-ben jelent meg és a Monte Carlo Ralin a kezdetektől fogva aratott sikerei 1936-ban a Popular Monte Carlo különleges modelljének megalkotására inspirálta az autógyártót. Az akár 110 km/óra végsebességre is képes, kétajtós modell 1938-ig készült Mladá Boleslavban.

A Škoda 1000 MB az akkori Csehszlovákia első nagysorozatú gépkocsijaként farmotoros kialakításával és önhordó karosszériájával műszakilag új idők kezdetét jelentette 1964-ben. A márka első orrmotor-elsőkerékhajtás elrendezésű típusa, a Favorit 1987-től Vrchlabí üzemében, egy évvel később pedig már Mladá Boleslavban is új korszakot nyitott. A Škoda Octavia, azaz „a márka szíve” szintén készül a főüzemben is. A leendő „bestseller” első modern generációja 1996. szeptember 3-án érkezett meg, s gyártása az Octavia Tour változatot is beleértve egészen 2010-ig tartott. A kompakt Scala, amely a gyártó első típusaként már a Volkswagen Csoport MQB A0 platformjára épül, 2019 óta készül a Mladá Boleslav-i szerelőszalagon.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/